Μάχη με τις φλόγες για ακόμα μία μέρα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς ενεργά διατηρούνται τα πύρινα μέτωπα της χώρας, με τα κυριότερα να παραμένουν στην Πάρνηθα, όπου τη νύχτα υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση.
Η φωτιά έχει κατέβει σε απόσταση περίπου 100-200 μέτρων από τη Λεωφόρο Πάρνηθος, ανεβαίνοντας από τις ταβέρνες στον δρόμο που οδηγεί προς το τελεφερίκ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Κώστα Στάμου

Τεράστια μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη συνδράμουν και τα εναέρια μέσα. 

«Η φωτιά είναι αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα σπίτια που βρίσκονται στους πρόποδες της Πάρνηθας και μέχρι τη Λεωφόρο Πάρνηθος, αλλά προς το κομμάτι του βουνού», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι το κύριο μέτωπο των επιχειρήσεων είναι αυτήν την ώρα στις οδούς Καρκαβίτσα, Ειδομενέως και Κεραμιδίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λίγο μετά στις 3 τα ξημερώματα και ενώ η φωτιά ήταν σε ύφεση, ξεκίνησαν να φυσούν πολύ δυνατοί άνεμοι που προκάλεσαν μεγάλη αναζωπύρωση.

Το μέτωπο αυτή την ώρα εντοπίζεται στα αριστερά της Πάρνηθας, με κατεύθυνση ανατολικά προς την περιοχή της Αγίας Παρασκευής. 

Παράλληλα στις 03:58 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να βρίσκονται σε ετοιμότητα να εκκενώσουν σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες τα σπίτια τους.

Στο σημείο επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και7 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

«Έκρηξη φωτιάς» 

«Μετά τις 03:20 υπήρξε μία έκρηξη φωτιάς στη χαράδρα στην Πάρνηθα και κατευθύνθηκε και πάλι στην  οικισμό της Αγίας Παρασκευής», είπε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.
Όπως εξήγησε, το μέτωπο των επιχειρήσεων είναι στη μείξη του δασικού με τον αστικό ιστό, όπως ανεβαίνουμε τη Λεωφόρο Πάρνηθος αριστερά. «Τα οχήματά μας είναι παρατεταγμένα στις οδούς Τσιτομενέα, Κεραμιδίου, Νόση και Καρκαβίτσα», είπε και τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος για τους Θρακομακεδόνες, γι' αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να εκκενώσουν.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυρσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στο Mega, τόνισε -αναφερόμενος στην αναζωπύρωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Πάρνηθα- ότι παρατηρήθηκε το «φαινόμενο της καμινάδας» στην περιοχή, εξηγώντας ότι πρόκειται για «έκρηξη» φωτιάς με αποτέλεσμα οι φλόγες να φουντώσουν. Αυτή η «έκρηξη» σημειώθηκε σε χαράδρα στις 03:20, ενώ στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και ο αέρας πολύ έντονος. Μάλιστα, από τις 10:00 ξεκινούν και πάλι πολύ ισχυροί άνεμοι (6-7 Μποφόρ), όπως ανέφερε.

Κλεστοί δρόμοι

Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στους εξής δρόμους:

-Στη Λεωφόρο Πάρνηθος με την οδό Μπόσκιζα,

-Στην οδό Φιλίας των Λαών προς Κατασκηνώσεις

-Στη Λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή από την οδό Θρακομακεδόνων

-Στην οδό Πάρνηθος από την οδό Θρακομακεδόνων

-Στη Λεωφόρο Κύμης από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ολυμπιακό Χωριο

-Στη Λεωφόρο Κύμης από οδό Αντιόχου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θρακομακεδόνες

-Στην οδό Θρακομακεδόνων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα

Στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος και είπε ότι η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει με υδροφόρα μηχανήματα και χωματουργικά την Πυροσβεστική. «Αυτή τη στιγμή έχουμε έξω περίπου 40 υδροφόρες και αρκετά βαριά χωματουργικά μηχανήματα», που -όπως εξήγησε- βοηθούν να περνάνε τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα μέσα στο δάσος. «Μετακινούνται συνέχεια και οι υδροφόρες και τα μηχανήματα, γιατί αλλάζει συνέχεια η κατεύθυνση του ανέμου».

Μηνύματα 112

Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα η φωτιά πήρε κατεύθυνση προς το τελεφερίκ, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού Αγία Παρασκευή

Παράλληλα εστάλη και προειδοποίηση σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Θρακομακεδόνες, Μπόσκιζα και Πανόραμα Μενιδίου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο MEGA ο Νίκος Ξαγοράρης, αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Μενιδίου, η φωτιά έχει αναζωπύρωση και κατευθύνεται ξανά προς τον Εθνικό Δρυμό.

Στη Λ. Πάρνηθος οι φλόγες

Η φωτιά έχει πλησιάσει προς τις πρώτες ταβέρνες. Ο κ. Θ. Οικονόμου, πρόεδρος του Δ.Σ. Αχαρνών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως το πύρινο μέτωπο είναι διπλό και το ένα μέρος του κατεβαίνει προς τα κάτω και έφτασε στις πρώτες ταβέρνες της περιοχής.


Οι φλόγες μπαίνουν στη Λεωφόρο Πάρνηθος και έχουν φτάσει και στα πρώτα κτήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Παράλληλα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, γίνεται έκκληση για υδροφόρες καθώς το νερό τελειώνει γρήγορα και οι πυροσβέστες μένουν δίχως «όπλα». 

Η πύρινη λαίλαπα μπήκε στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία καίγονται σπίτια. Η φωτιά κατευθύνεται προς την Αμυγδαλέζα.

Η αναζωπύρωση

Νωρίτερα το βράδυ το πύρινο μέτωπο βρισκόταν σε ύφεση, ωστόσο από τις 2 τα ξημερώματα και μετά η ένταση των ανέμων αυξήθηκε και σημειώθηκαν δύο αναζωπυρώσεις, η μία στην τοποθεσία Κεραμίδι και η άλλη στη χαράδρα Άγιος Γεώργιος (στο ύψος του Ξενία – Παλιό Σανατόριο).

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια στην Αγία Παρασκευή Μενιδίου και στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο Αχαρνών.

fotia__9_
fotia__8_