Κατώτερος των περιστάσεων εμφανίζεται ο κρατικός μηχανισμός, αφού έχασε τον έλεγχο και δεν κατάφερε να τιθασεύσει τις φλόγες που έκαψαν μέρος του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, ενώ επέτρεψε την καταστροφή του Νότιου Έβρου από μετανάστες.

Ο τελευταίος παρθένος «πνεύμονας πρασίνου» της Αττικής απειλήθηκε με καταστροφή. Και αυτό διότι δεν υπήρχαν δασικοί δρόμοι για να κινηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα. Η έλλειψη εναέριων μέσων είναι παραπάνω από εμφανής, όχι μόνο στην πυρκαγιά της Πάρνηθας, αλλά και σε αυτή του Έβρου. Ο στρατηγικής σημασίας Έβρος πυρπολήθηκε από μετανάστες, όπως παραδέχθηκαν Έλληνες αξιωματούχοι, με τις μυστικές υπηρεσίες να κινητοποιούνται εκ των υστέρων. Και ενώ ο νευραλγικός νομός της ακριτικής Ελλάδας φλέγεται επί πέμπτη ημέρα, μια εστία που ξέσπασε σε αδιευκρίνιστες συνθήκες κοντά στη Μονή Κλειστών, παρ' ολίγον να καταστρέψει τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Χρειάστηκε να εκκενωθούν οικισμοί, να καούν σπίτια και αυτοκίνητα, να περάσει η φωτιά στους πρόποδες του δρυμού και να πέσει η ένταση των ανέμων, ώστε να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς, που μέχρι αργά χθες το βράδυ έδειχνε να οριοθετείται σε μεγάλο βαθμό.

Τεράστιες καταστροφές

Ο οικισμός της Αγίας Παρασκευής στους πρόποδες της Πάρνηθας υπέστη τις σοβαρότερες καταστροφές. Νωρίς το πρωί οι κάτοικοι εκκένωσαν τον οικισμό αφού οι φλόγες πλησίαζαν με γρήγορους ρυθμούς. Τόσο οι επίγειες δυνάμεις όσο και τα εναέρια μέσα έδειχναν αδύναμα να περιορίσουν το μέτωπο. Οι φλόγες μπήκαν στον οικισμό και κυριολεκτικά τον ισοπέδωσαν. Κάηκαν, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, σχεδόν τα μισά σπίτια, οικόσιτα ζώα που δεν πρόλαβαν να απομακρύνουν οι ιδιοκτήτες τους, όσα αυτοκίνητα ήταν εκτεθειμένα, αποθήκες και επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η φωτιά είχε σβήσει από τις τέσσερις το μεσημέρι, το θερμικό φορτίο μέχρι και τις έξι το απόγευμα ήταν τόσο μεγάλο που οι κάτοικοι που προσπάθησαν να επιστρέψουν δυσκολεύτηκαν με τις συνθήκες που επικρατούσαν. Άγιος Ιωάννης Ρώσος, Ντάρδιζα, Λεφάντω, Καποτά, Αμυγδαλέζα είναι οι περιοχές που εκκενώθηκαν από τις Αρχές για προληπτικούς λόγους. Τρία γηροκομεία, ένα μοναστήρι και το κέντρο κράτησης μεταναστών Αμυγδαλέζας εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας, την ώρα που η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και οι φλόγες έμοιαζε αδύνατο να ελεγχθούν. Οι κάτοικοι πάντως διαμαρτύρονταν για την έλλειψη πυροσβεστικών οχημάτων, αφού πολλά σπίτια θα είχαν γλιτώσει εάν υπήρχε έστω και μια μικρή δύναμη πυροσβεστών.  

Απειλήθηκε ο δρυμός

Ένα μικρό μέρος του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας καταστράφηκε από τις φλόγες, νωρίς χθες το μεσημέρι. Οι φλόγες, αφού κατέστρεψαν την Αγία Παρασκευή, «ανέβηκαν» με γοργούς ρυθμούς καταστρέφοντας ένα παρθένο δάσος, που δεν είχε καεί ποτέ κατά το παρελθόν. Η φωτιά, αν και βρήκε πολλά ξερόκλαδα, λόγω της πτώσης των ανέμων και των συνεχών ρίψεων νερού από τα ελικόπτερα, αντιμετωπίστηκε προτού περάσει στον κεντρικό πυρήνα του δρυμού.

Στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μετώπου της Πάρνηθας χθες έδιναν μάχη 202 πυροσβέστες, εννέα πεζοπόρα τμήματα, 65 οχήματα, επτά αεροσκάφη (εκ των οποίων τα δύο από τη Σουηδία και δύο από τη Γερμανία), καθώς και επτά ελικόπτερα. «Στα 32 χρόνια της υπηρεσίας μου δεν έχω ζήσει παρόμοιες ακραίες συνθήκες», ανέφερε σε δηλώσεις του χθες ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Πουρνάρας, δίνοντας το στίγμα της κατάστασης που βιώνουν οι συνάδελφοί του που πασχίζουν νυχθημερόν όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν τα πύρινα μέτωπα.

Είναι λογικό οι πυροσβέστες να έχουν εξαντληθεί, αφού αδιάκοπα παλεύουν με θερμοκρασίες που ξεπερνούν και τους 50 βαθμούς Κελσίου. Καλούνται να απλώσουν μάνικες για 100 και 200 μέτρα, αφού δεν υπάρχουν δασικοί δρόμοι για να φτάσουν στα σημεία της πυρκαγιάς τα οχήματα.

Απομακρύνσεις

Αγωνιώδεις, όμως, ήταν και οι προσπάθειες των εκατοντάδων αστυνομικών, οι οποίοι είχαν αναλάβει την απομάκρυνση των κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές. Πολλές φορές έπρεπε να παρακαλέσουν, κυρίως, ηλικιωμένους για να τους απομακρύνουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συζητούσαν για λίγη ώρα με κατοίκους προκειμένου να τους πείσουν να εκκενώσουν.

Ευτυχώς, δεν υπήρξαν περιστατικά άρνησης και εκ του αποτελέσματος οι άνθρωποι αυτοί σώθηκαν, ειδικά στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή για μία ακόμη νύχτα σχέδιο περιπολιών, κυρίως στον Ασπρόπυργο και τη βιομηχανική ζώνη της περιοχής, ώστε να περιφρουρηθούν οι επιχειρήσεις και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πλιάτσικου. Από τις έως τώρα έρευνες, οι υπαίτιοι αυτού του τεράστιου μετώπου, που χωρίστηκε σε άλλα μέτωπα σε Ασπρόπυργο, Φυλή και Χασιά, δεν έχουν εντοπιστεί. Οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν σε ομάδες συγκεκριμένης περιοχής, που φαίνεται πως έκαιγαν καλώδια και λάστιχα προκειμένου να πάρουν τον χαλκό.

Οι αστυνομικοί πηγαίνουν πόρτα πόρτα στις περιοχές όπου ξεκίνησαν τα μέτωπα, αναζητώντας το παραμικρό στοιχείο που θα βοηθήσει στον εντοπισμό των δραστών.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 24/8