Οργή και αγανάκτηση στην ελληνική κοινωνία έχει προκαλέσει ο θάνατος της 41χρονης Όλγας Δημητροπούλου, η οποία έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα, δεκαεννέα μήνες μετά τον απάνθρωπο ξυλοδαρμό της από τον τότε σύντροφό της, δάσκαλο πολεμικών τεχνών. Πλέον, μετά το θάνατό της, η οικογένειά της ζητά να αλλάξει η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο αποκαλούμενος «νταής της Αργυρούπολης» και σε δεύτερο βαθμό, στο εφετείο, να έρθει αντιμέτωπος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.

Ο 47χρονος προπονητής τζούντο Β.Γ. μόλις τον περασμένο Μάρτιο καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών, χωρίς αναστολή, κατηγορούμενος όμως για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καθώς ακόμα τότε η άτυχη γυναίκα έδινε μάχη σε κέντρο αποκατάστασης, προκειμένου να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Μάλιστα, δικαστές και ένορκοι του είχαν αναγνωρίσει και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αφού, μόλις είδε αναίσθητη τη σύντροφό του, τηλεφώνησε στην αδελφή του για να καλέσει ασθενοφόρο.

Καταπέλτης ο εισαγγελέας

Κατά τη δίκη του, η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ήταν καταπέλτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν απλώνει για πρώτη φορά το χέρι του. Χτυπάει ανελέητα. Ανελέητα. Δεν άφησε σημείο του σώματός της χωρίς να το χτυπήσει. Είχε μάθει να εξουδετερώνει τον αντίπαλο». Μάλιστα, μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, ο δικηγόρος της οικογένειας της Όλγας Λουκάς Πουρσανίδης είχε συγκλονίσει, όταν αποκάλυψε ότι τα χτυπήματα σε βάρος της 41χρονης ήταν τόσο δυνατά, ώστε μετατοπίστηκε δεκατρία χιλιοστά ο εγκέφαλός της. «Πρόκειται για επαγγελματικά χτυπήματα. Ήξερε πού να χτυπήσει και τι ζημιά θα προκαλέσει. Μετατοπίστηκε δεκατρία χιλιοστά ο εγκέφαλός της, είχε συντριπτικά κατάγματα και έχει τραχειοστομία μέχρι και σήμερα για να αναπνέει και να τρώει» είχε πει τον περασμένο Μάρτιο.

Οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην περαιτέρω ποινική μεταχείριση του 47χρονου κατηγορούμενου, ο οποίος στην απολογία του στο δικαστήριο είχε κάνει λόγο για χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, λίγο πριν από τη δολοφονική επίθεσή του στην Όλγα. Η οικογένειά της ετοιμάζεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του 47χρονου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, ζητώντας την άσκηση ποινικής δίωξης, με βασικό επιχείρημα ότι ο θάνατος της Όλγας συνδέεται αιτιωδώς με τον άγριο ξυλοδαρμό της τον Ιανουάριο του 2022, που είχε αποτέλεσμα την παραμονή της σε νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης επί δεκαεννέα μήνες, ενώ τελικά οδήγησε στο θάνατό της. Οι εισαγγελικές αρχές, αφού εξετάσουν τη μηνυτήρια αναφορά, θα αποφανθούν για την άσκηση ή μη νέας δίωξης σε βάρος του 47χρονου. Σε περίπτωση, πάντως, που του απαγγελθεί νέα κατηγορία για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, όπως προτίθεται να ζητήσει η οικογένεια του θύματος, τότε αυτός θα βρεθεί αντιμέτωπος με ισόβια.

Στο εφετείο

Μιλώντας στο «Mega», ο δικηγόρος Λουκάς Πουρσανίδης τόνισε ότι μετά το θάνατο της κοπέλας τα πραγματικά περιστατικά έχουν αλλάξει, διότι «μιλάμε για τετελεσμένη ανθρωποκτονία, η οποία συνδέεται με τις πράξεις του δράστη». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει δεδικασμένο», δηλαδή «όταν έχει καταδικαστεί κάποιος, δεν μπορεί να του ασκηθεί νέα δίωξη και να καταδικαστεί για πανομοιότυπη πράξη».

Πάντως, νομικοί σημείωναν ότι στη δίκη του 47χρονου που θα ακολουθήσει στο εφετείο υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ανθρωποκτονία, με την έδρα όμως να είναι εκείνη που θα αποφασίσει εάν ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να γίνει δεκτό.

Υπενθυμίζεται ότι η Όλγα Δημητροπούλου στις 21 Αυγούστου εισήχθη με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή μία εβδομάδα αργότερα.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ontime