Μαίνεται για 13η μέρα η πυρκαγιά στη Δαδιά του Έβρου, κατακαίγοντας έναν από τους σπανιότερους δρυμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η φωτιά κατευθύνεται προς τους οικισμούς Σιδηρώ και Γιαννούλη, στους οποίους στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης από το 112. Στους κατοίκους του Σουφλίου χθες τη νύχτα εστάλη μήνυμα να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Εχει ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τις κατοικημένες περιοχές.

Το αρχικό μέτωπο ενός χιλιομέτρου πέρασε κάποια κομβικά σημεία και έφτασε στο Πεδίο Βολής της Γιαννούλης και πλησίασε προς το χωριό, που εκκενώθηκε χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με το evros-news, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού απομακρύνθηκαν προς Σουφλί. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το Σιδηρώ, όπου επίσης στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση, αλλά οι αρκετοί νεαροί κάτοικοί του παραμένουν εκεί δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες.

Οι καπνοί έχουν φτάσει στα χωριά του Δήμου Διδυμοτείχου, τα οποία είναι στην ευθεία από την περιοχή της φωτιάς, αλλά ακόμα και μέχρι την πόλη της Ορεστιάδας.

Χθες αργά το βράδυ της Τετάρτης εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Δαδιάς και του Σουφλίου ώστε να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Στο σημείο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στα Φάρσαλα 

Την ίδια ώρα, αρκετά βελτιωμένη είναι η κατάσταση με τη φωτιά στα Φάρσαλα, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης ανάμεσα στα σύνορα τριών περιοχών, Μαγνησίας, Λάρισας και Στερεάς Ελλάδας, και έκαιγε δάσος στις περιοχές Σκοπιά και Ανάβρα των Φαρσάλων.

Το πύρινο μέτωπο είχε κατεύθυνση προς τον Αλμυρό. Αργά χθες το απόγευμα πέρασε τα όρια του Δήμου Αλμυρού στη δασική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Ανάβρας. Ο Δήμος Αλμυρού ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους της περιοχής να είναι σε επιφυλακή.

Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 13 οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

47 νέες φωτιές το τελευταίο 24ωρο

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν χθες 81 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Το περασμένο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 47 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία (δύο αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Αλεξανδρούπολη), Γερμανία (δύο αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Αλεξανδρούπολη), Ισπανία (δύο αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Κοτρωνιά Έβρου), Κύπρο (30 πυροσβέστες που επιχειρούν στις Τρείς Βρύσες Έβρου), Ρουμανία (52 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στα μεταλλεία Κίρκης, στην Αλεξανδρούπολη), Τσεχία (35 πυροσβέστες με 6 οχήματα που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με 4 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Λεπτοκαρυά Έβρου), Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Λύρα Έβρου), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου) και από Σερβία (30 άτομα πεζοπόρο τμήμα που επιχειρούν στο Παπίκιο Κομοτηνής).

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Για σήμερα Πέμπτη παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών. Επίσης συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.