Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που θέλουν τους Έλληνες εργαζόμενους να διακατέχονται από αρνητικά συναισθήματα και μάλιστα σε διπλάσιο βαθμό απ’ ό,τι την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Την έρευνα, που είχε ως επίκεντρο την ψυχική υγεία και την ευεξία (wellbeing) των εργαζομένων στην Ελλάδα, πραγματοποίησε η ΕΥ Ελλάδος, η Hellas EAP και το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δύο χρόνια μετά την πρώτη έρευνα, που είχε διεξαχθεί τον Μάιο του 2021, την περίοδο που στην Ελλάδα ολοκληρωνόταν το δεύτερο καθολικό lockdown, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης έδειξαν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, θυμού, αλλά και σωματοποίησης, που τότε είχαν αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στα περιοριστικά μέτρα, εντείνονται.

Έτσι, τέσσερις στους δέκα εργαζομένους αισθάνονται μελαγχολία και 41% απαισιοδοξία για το μέλλον, έναντι 35%, το 2021. Δύο στους δέκα έχουν αισθήματα αναξιότητας, ενώ το ποσοστό όσων έχουν σκεφτεί να δώσουν τέλος στη ζωή τους εμφανίζεται αυξημένο το 2023, φτάνοντας το 2%, από 1,1%, το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλότερες τιμές άγχους και θυμού εμφανίζουν οι γυναίκες και οι νεότεροι εργαζόμενοι. Η επιβαρημένη θέση των γυναικών είχε αποδοθεί -έως ένα βαθμό- κατά την προηγούμενη έρευνα στο γεγονός ότι είχαν κληθεί κατά την περίοδο των lockdowns να φροντίσουν τα παιδιά, τις δουλειές του σπιτιού ή να υποστηρίξουν ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας, δουλεύοντας ταυτόχρονα από το σπίτι. Το γεγονός ότι η διαφοροποίηση αυτή παραμένει, υποδηλώνει ότι το πρόβλημα ενδεχομένως είναι βαθύτερο και μονιμότερο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 3.129 εργαζομένων όλων των ηλικιών, από μικρούς και μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.