Για αρκετή ώρα ο ύπαρχος του «Blue Horizon» κοίταζε απαθής τον 36χρονο Αντώνη Καργιώτη να χτυπάει στο τσιμεντένιο τοιχίο του λιμανιού του Πειραιά και να παρασύρεται από την περιδίνηση της προπέλας. 

Εν συνεχεία έφυγε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Πρόκειται για την εικόνα την οποία δεν μπορούν να ξεχάσουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που ερεύνησαν την άνευ προηγουμένου δολοφονία του 36χρονου άνδρα από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου Αντώνη, Απόστολος Λύτρας, έκανε λόγο για εν ψυχρώ δολοφονία, ενώ ο αδελφός του θύματος σε δηλώσεις του στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» μίλησε για αδιανόητη πράξη.

Ο 36χρονος Αντώνης Καργιώτης είχε προμηθευτεί το εισιτήριο για να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Κρήτη. Είχε επιβιβαστεί στο πλοίο, αλλά ξαφνικά, αφού έχει περάσει τον έλεγχο, τρέχει και βγαίνει στο λιμάνι. Η ώρα περνά και το πλοίο «Blue Horizon» απελευθερώνει τους κάβους. Ενώ ο καταπέλτης πατάει ακόμη στο τσιμέντο, ο 36χρονος Αντώνης τρέχει και προλαβαίνει να ανέβει.

Ο ύπαρχος και ένας ακόμη εργαζόμενος του πλοίου σπεύδουν και τον σταματούν. Τον σπρώχνουν προς το λιμάνι. Προσωρινά το καταφέρνουν, όμως ο Αντώνης επιμένει και ανεβαίνει εκ νέου στον καταπέλτη. Ο καπετάνιος του πλοίου είχε ήδη ξεκινήσει τον απόπλου, κάτι που δεν φαίνεται να ενδιέφερε τον ύπαρχο.

Πιάνει τον Αντώνη και τον σπρώχνει για άλλη μια φορά προς τον ντόκο, όμως ο καταπέλτης έχει πάρει ήδη απόσταση από το τσιμέντο και ο άτυχος νέος πέφτει στο νερό. Το σώμα του εγκλωβίζεται στην περιδίνηση της προπέλας και φαίνεται να χτυπά το κεφάλι του στο τσιμέντο.

Ο ύπαρχος, όπως προκύπτει σε βίντεο που έχουν στα χέρια τους τα στελέχη του Λιμενικού, επί τέσσερα δευτερόλεπτα κοιτά τον 36χρονο να στροβιλίζεται και δεν κάνει το παραμικρό. Γυρνά την πλάτη του και ανεβαίνει τον καταπέλτη σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Το πλοίο συνεχίζει το δρομολόγιό του και 44 λεπτά αργότερα, έπειτα από εντολή του Λιμεναρχείου και εισαγγελική παρέμβαση, επιστρέφει στο λιμάνι. Ο καπετάνιος, ο ύπαρχος, ένας ναύτης και ο υποπλοίαρχος επιβιβάζονται σε οχήματα του Λιμενικού και οδηγούνται για κατάθεση. Πρόκειται για τον ύπαρχο Μ.Μ., τον υποπλοίαρχο Κ.Ι., τον πλοίαρχο Χ.Δ. και τον ναύτη Β.Χ.

Πνιγμός η αιτία

Από την εξέταση που πραγματοποίησαν στη σορό του Αντώνη ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιόκας, και ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός του επήλθε συνεπεία πνιγμού.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαντίρη, ο οποίος μίλησε στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «στο κεφάλι του 36χρονου υπήρχε και ένα βαρύ τραύμα, το οποίο δεν έχει προκληθεί από την προπέλα του πλοίου αλλά είτε από πτώση σε κάποιο μεταλλικό σημείο του πλοίου είτε στον τσιμεντένιο βραχίονα του λιμανιού. Στους πνεύμονες βρέθηκε θαλασσινό νερό και συνεπώς ο θάνατος οφείλεται σε πνιγμό».

Ο ρόλος του καπετάνιου

Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές, ο ύπαρχος φαίνεται να φώναζε στον Αντώνη «έξω ρε, φύγε», τη στιγμή που τον έσπρωχνε για δεύτερη και τελευταία φορά. Κάποιοι εκ των επιβατών φώναζαν στον εργαζόμενο του πλοίου να τον αφήσει, όμως ο ύπαρχος δεν άκουγε κανέναν με αποτέλεσμα να οδηγήσει στον θάνατο τον άτυχο Αντώνη. Άλλη μαρτυρία, που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές, αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο επιβάτες του πλοίου έσπευσαν στον καπετάνιο φωνάζοντάς του να σταματήσει, όμως εκείνος, αντί να δώσει σημασία στα λόγια τους, έκλεισε την πόρτα και συνέχισε την πορεία του.

Οι ευθύνες του καπετάνιου και του υποπλοιάρχου είναι εξίσου τεράστιες, αφού μέσα στο πιλοτήριο υπάρχει κάμερα που καταγράφει όσα συμβαίνουν στον καταπέλτη. Πριν καλά καλά αποκαλυφθεί το απίστευτο έγκλημα, οι υπεύθυνοι του πλοίου ανέφεραν από τα μεγάφωνα: «Ενημερώνουμε τους κύριους επιβάτες ότι η καθυστέρηση απόπλου του πλοίου οφείλεται σε περιστατικό που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Ευχαριστούμε για την κατανόηση».

Το αδιανόητο περιστατικό ήρθε στο φως μέσω βίντεο από αυτόπτη μάρτυρα που έφτασε αμέσως στα χέρια των Αρχών. Το υλικό αυτό έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες κατηγορούν τους τέσσερις συλληφθέντες για ανθρωποκτονία από κοινού. 

Αυτό που επίσης προκύπτει από την ανάλυση του βίντεο και το συμπέρασμα καταγράφεται στη δικογραφία είναι ότι το πλοίο αναχώρησε χωρίς να έχει κλείσει τον καταπέλτη. Συνεπώς εδώ υπάρχει παράβαση του νόμου. Επίσης, στο οπτικό υλικό δεν προκύπτει να υπάρχει στέλεχος του Λιμενικού ως όφειλε. Ουσιαστικά σε κάθε απόπλου πρέπει να υπάρχουν δύο λιμενικοί, ενώ σε αυτή την περίπτωση δεν φαίνεται πουθενά να υπάρχει έστω ένας. Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι χρειάστηκαν 44 λεπτά έως ότου το Λιμενικό καλέσει τον καπετάνιο να επιστρέψει στο λιμάνι. Πρόκειται για πρωτοφανή καθυστέρηση, αν σκεφτεί κανείς ότι ελάχιστα λεπτά μετά το περιστατικό υπήρξαν κλήσεις προς το Λιμεναρχείο από αυτόπτες μάρτυρες.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή