Την αιτία θανάτου της μικρής Τζωρτζίναςέτσι όπως έχει αποτυπωθεί στην ιατροδικαστική έκθεση, αμφισβήτησε ευθέως στην κατάθεσή της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η ιατροδικαστής-πραγματογνώμων Ουρανία Δημακοπούλου.

«Δεν υφίσταται η δηλητηρίαση από κεταμίνη», τόνισε η μάρτυρας και είπε, απαντώντας στην πρόεδρο πως «αιτία θανάτου είναι η υποθρεψία σε έδαφος ατροφίας βασικών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, νεφροί) σε έδαφος αντιδραστικής ιωσινοφυλίας, σε έδαφος επιληψίας».

Σε ερώτηση για την ιατροδικαστική εξέταση που διενήργησε ο ιατροδικαστής κ. Μπουζιάνης και γιατί σε αυτή δεν γράφει ως αιτία θανάτου την υποθρεψία, αλλά τη δηλητηρίαση από κεταμίνη, η κ. Δημακοπούλου απάντησε: «Ο κ. Μπουζιάνης κρατάει τις αποστάσεις του. Στο συμπέρασμα δεν γράφει ότι είναι ανθρωποκτονία».

Ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, αντέδρασε έντονα όταν η πρόεδρος είπε πως εάν είναι ανθρωποκτονία, είναι κάτι που αποφασίζεται από το δικαστήριο. «Έλεος, ο ιατροδικαστής γι' αυτόν τον λόγο καλείται. Έχω κάνει 1.000 ανθρωποκτονίες και ο ιατροδικαστής γράφει ανθρωποκτονία», τόνισε σε έντονο ύφος ο κ. Κούγιας, με την πρόεδρο να του ανταπαντά.

Πρόεδρος: Ο ιατροδικαστής αποφαίνεται στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του.

Μάρτυρας: Ο ιατροδικαστής πρέπει να γράψει τα πέντε είδη θανάτου, εννοείται ότι πρέπει να γράψει, γράφει φαρμακευτική δηλητηρίαση, σύμφωνα με το έγγραφο που του έδωσε ο κ. Ράικος, δεν κάνει καμία αξιολόγηση.

Αλ. Κούγιας: Δεν θα καταστρέψετε και αυτή τη μάρτυρα, έχετε βγάλει ομόφωνες αποφάσεις για αυτονόητα αιτήματα, επηρεάζετε τη κρίση του δικαστηρίου, κ. πρόεδρε… Έχω ένα ιερό καθήκον, δεν κοιμάμαι για αυτή την υπόθεση. Κρατάνε μια αθώα γυναίκα στη φυλακή. Είναι υποχρεωτικό για τον ιατροδικαστή να γράψει ανθρωποκτονία, επτά μήνες γίνεται μεροληπτική διαδικασία σε βάρος της κ. κατηγορουμένης.

Πρόεδρος: Άλλα μας λέγατε στις προηγούμενες συνεδριάσεις…

Η μάρτυρας υποστήριξε μάλιστα, αμφισβητώντας την έκθεση Ράικου, πως η ποσότητα κεταμίνης που ανευρέθηκε στη μικρή Τζωρτζίνα είναι εντός των θεραπευτικών ορίων.

«6,5 ml κεταμίνης θεωρείται εντός θεραπευτικών συγκεντρώσεων και ορίων. Η τοξικολογική λέει ότι τα 6,5 ml αναφέρονται σε αναφερόμενα περιστατικά θανάτου. Με ένα φάρμακο που το ενοχοποιούμε γίνεται σύγκριση μεταξύ αγοριού, κοριτσιού, βρέφους και ενός 9χρονου, ενήλικου και ανήλικου. Το αλκοόλ δεν έχει καμία συσχέτιση με δικό μας περιστατικό. Στη βιβλιογραφία δεν υπάρχει κανένα περαστικό θανάτου σε νοσοκομείο από κεταμίνη που να ενοχοποιείται κάποιος. Είναι ένας ασφαλές φάρμακο. Έγγραφο νοσοκομείου αναφέρει ότι η μέγιστη δόση για την Τζωρτζίνα είναι δύο γραμμάρια», τόνισε η ιατροδικαστής.

Η κατάθεση συνεχίζεται.