Μόνιμη λύση στον γρίφο της επιστροφής τουλάχιστον 2.500 αστυνομικών από τα επίσημα πρόσωπα στα Αστυνομικά Τμήματα αναζητούν αξιωματούχοι του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πριν από λίγες ημέρες για την αποδέσμευση μεγάλου αριθμού αστυνομικών από τη φρούρηση επιχειρηματιών, πολιτικών και δημοσιογράφων πρέπει να γίνουν άμεσα πράξη, αλλά -επίσης- δεν πρέπει να ανασταλούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν.

Οι αστυνομικοί πρέπει να διατεθούν και θα διατεθούν για τον πολίτη, είχε τονίσει ο πρωθυπουργός, στέλνοντας το μήνυμα σε όσους θέλουν προστασία να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους και όχι την πολιτεία. Σύντομα οι πρώτοι αστυνομικοί επιστρέφουν στα τμήματα όπου οργανικά ανήκουν, με τις ελλείψεις κατά μέσο όρο σε κάθε Τμήμα Ασφαλείας να αγγίζουν το 30%, ενώ μεγαλύτερη είναι η «αποψίλωση» στα Τμήματα Τάξης, όπου οι ελλείψεις φτάνουν έως και το 50%.

Πρώτος διδάξας

Οριζόντια μείωση των θέσεων δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση και για αυτό τον λόγο οι περικοπές έχουν ξεκινήσει ήδη από την ομάδα φρούρησης του πρωθυπουργού -που αριθμεί περί τους 300 αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών- και συνεχίζονται στους υπόλοιπους «299» της Βουλής, καθώς και πρώην αξιωματούχους, οι οποίοι αν και έχουν εδώ και χρόνια αποχωρήσει από την «ενεργό δράση» εξακολουθούν να διαθέτουν ομάδες φύλαξης.

Σε καμία περίπτωση, σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν πρόκειται να αφαιρεθεί η προστασία από εισαγγελικούς λειτουργούς που χειρίζονται σοβαρές υποθέσεις ή πρόσωπα που πραγματικά έχουν ανάγκη ασφάλειας. Οι περικοπές θα αφορούν υπουργούς, βουλευτές, πρώην αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ., αλλά κυρίως επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.

Είναι χαρακτηριστικό πως -σύμφωνα με το υπάρχον Προεδρικό Διάταγμα- στη συνοδεία ενός υπουργού διατίθενται οκτώ αστυνομικοί, ενός υφυπουργού τέσσερις αστυνομικοί και ενός βουλευτή δύο. Όμως όλοι τους έχουν επιπλέον αστυνομικούς που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των οικιών τους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή