Πάρα πολλοί πιστοί βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (02/10) στον Ιερό Ναό Αγίου Παϊσίου στα Ιωάννινα, για να υποδεχτούν και προσκυνήσουν την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου.

Το θεομητορικό κειμήλιο, σύμφωνα με το epirus-tv-news.gr, έφτασε στον Ιερό Ναό λίγα λεπτά μετά τις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας (02/10) με πιστούς κάθε ηλικίας να βρίσκονται στον αύλειο χώρο. Σημειώνεται ότι η Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Αγίου Παϊσίου στα Ιωάννινα μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου.

Μετά την επίσημη υποδοχή -παρουσία του κλήρου και εκπροσώπων των τοπικών αρχών- ακολούθησε Δοξολογία και Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.

Δείτε εικόνες:

Ioannina_TimiaZoni4
Ioannina_TimiaZoni3
Ioannina_TimiaZoni2
Ioannina_TimiaZoni1

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους πιστούς να προσέλθουν και να προσκυνήσουν το μοναδικό κειμήλιο που σώζεται από την επίγεια ζωή της Παναγίας και να λάβουν την ευλογία της.

Δείτε βίντεο:

Αγία Ζώνη της Θεοτόκου: Η ιστορία της

Η Τίμια Ζώνη της Θεομήτορος - όπως αναφέρει το epirus-tv-news.gr - είναι το μοναδικό κειμήλιο που σώζεται από την επίγεια ζωή Της και ένα τμήμα Της φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδια η Θεοτόκος έφτιαξε τη Ζώνη από τρίχες καμήλας. Μετά τη Μετάστασή Της και την παράδοση της Ζώνης στον Απόστολο Θωμά, δυο φτωχές ευλαβείς γυναίκες από την Ιερουσαλήμ ανέλαβαν τη διαφύλαξή της. Αυτό συνεχιζόταν από γενιά σε γενιά με ευλαβείς παρθένες που κατάγονταν από αυτήν την οικογένεια. Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Αρκάδιος μετέφερε τη Ζώνη στην Κωνσταντινούπολη και την τοποθέτησε σε λειψανοθήκη που την ονόμασε «Αγία Σωρό».

Αργότερα, η κόρη του Αρκάδιου, Πουλχερία όταν έγινε Αυτοκράτειρα κέντησε τη Ζώνη με χρυσή κλωστή και ανήγειρε το ναό των Χαλκοπρατειών, όπου τοποθέτησε τη λειψανοθήκη. Γύρω στο 1150, η Τίμια Ζώνη τεμαχίστηκε και μοιράστηκαν τεμάχια σε ναούς.

Κατά τη βασιλεία του Μανουήλ Α’ Κομνηνού καθιερώθηκε επίσημα η γιορτή της Αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου, διότι την ημερομηνία αυτή ο αυτοκράτορας Αρκάδιος κατέθεσε τη Ζώνη στην «Αγία Σωρό».

Στην Δ’ Σταυροφορία, το 1204, κλάπηκαν τεμάχια της Αγίας Ζώνης από τους σταυροφόρους, όμως κάποιοι ευλαβείς χριστιανοί έκρυψαν ένα τεμάχιο. Μετά την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης το 1261 από τον Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο, το τεμάχιο της Αγίας Ζώνης τοποθετήθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Αυτό το τεμάχιο, αφιερώθηκε από τον αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ’ Κατακουζηνό (1341-1354) στη Μονή Βατοπαιδίου, ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε από το αυτοκρατορικό αξίωμα, έγινε μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ και μόνασε στη Μονή Βατοπαιδίου. Η Τίμια Ζώνη της Θεομήτορος διατηρεί τη χάρη της Παναγίας, καθαγιάζει τους πιστούς και τους απαλλάσσει από θλίψεις και ασθένειες.