Η καθέλκυση της φρεγάτας FDI HN «Κίµων» είναι γεγονός. ∆ύο έτη µετά την υπογραφή σύµβασης απόκτησης των νέων γαλλικών φρεγατών, το Πολεµικό Ναυτικό καθελκύει µια υπερσύγχρονη φρεγάτα, κάνοντας το πρώτο βήµα για την ανανέωση του ελληνικού στόλου επιφανείας έπειτα από δύο δεκαετίες και πλέον ουσιαστικής απραξίας.

Ο υπουργός Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, δεν έκανε τυχαία τη δήλωση ότι «για την Ελλάδα των Belharra, των Rafale και των Viper η Κύπρος δεν κείται µακράν», αναφερόµενος στην αναβαθµισµένη στρατιωτική ισχύ της χώρας µας, που κατά µεγάλο µέρος οφείλεται στα γαλλικά όπλα.

Η ελληνογαλλική εταιρική σχέση αποτέλεσε τη συµπληρωµατική αιχµή του δόρατος για τις ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις, καθώς οι εξοπλισµοί εκ Παρισίων προσέφεραν επιπρόσθετη ισχύ, διατηρώντας την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο και δηµιουργώντας προϋποθέσεις επίτευξης πλεονεκτήµατος σε τακτικό επίπεδο. Η αµυντική συµφωνία µεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, η οποία υπογράφηκε στις 28 Σεπτεµβρίου 2021, αποτελεί µέρος του εξοπλιστικού πακέτου για το Ελληνικό Ναυτικό αγοράς φρεγατών Belharra, ύψους 5 δισ.

Ετσι, το αµιγώς στρατιωτικόεπιχειρησιακό σκέλος ενώνεται µε το διεθνοπολιτικό και το διπλωµατικό. Στον αµυντικό-βιοµηχανικό τοµέα έχουµε την απόκτηση τριών γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra, των πρώτων που θα οδηγήσουν το Πολεµικό Ναυτικό στην ψηφιακή εποχή και οι οποίες είναι εξοπλισµένες µε στρατιωτική τεχνολογία αιχµής, µε ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η γαλλική και η ευρωπαϊκή πολεµική βιοµηχανία. Κάθε φρεγάτα Belharra αποτελεί ένα αυτόνοµο και αύταρκες οπλικό σύστηµα, µε κορυφαίες επιδόσεις σε όλα τα είδη πολέµου, όπως ο ανθυποβρυχιακός, ο αντιπλοϊκός, ο αντιαεροπορικός, ο ηλεκτρονικός και ο κάθε µορφής κυβερνοπόλεµος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διαθέτει το πυραυλικό σύστηµα Naval Cruise Missile, που έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χλµ. ∆ηλαδή, µπορεί η φρεγάτα να βρίσκεται στην Εύβοια και να πλήττει µε ακρίβεια στρατηγικούς στόχους στην ξηρά στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Η επιλογή

Η φρεγάτα αυτή επελέγη από το Πολεµικό Ναυτικό και τους επιτελείς του λόγω των σύγχρονων, καινοτόµων τεχνολογιών που προσφέρει. Το πλέον χαρακτηριστικό σηµείο είναι το ραντάρ σταθερής διάταξης Sea Fire, που αντιπροσωπεύει τις καλύτερες δυνατές τεχνολογικές επιδόσεις στον τοµέα των σύγχρονων ναυτικών ραντάρ για αναγνώριση και έγκαιρο εντοπισµό στόχων µικρού ηλεκτροµαγνητικού ίχνους. Είναι µια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων, µε αυξηµένη ικανότητα αντιαεροπορικής κάλυψης περιοχής.

∆ιαθέτει φόρτο 32 βληµάτων αεράµυνας περιοχής Aster 30 ανά σκάφος και επίσης έχει ιδιαίτερα προηγµένες ικανότητες ανθυποβρυχιακού πολέµου. Μια άγνωστη πτυχή της συµφωνίας για την απόκτηση των νέων, υπερσύγχρονων γαλλικών Belharra έρχεται στο προσκήνιο, σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευματινής». Το Πολεµικό Ναυτικό θα αποκτήσει προσοµοιωτές για τη Σχολή Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής, εκεί όπου θα εκπαιδεύονται τα πληρώµατα και οι χειριστές όπλων σε πλειάδα τακτικών και τεχνικών σεναρίων.

Οι νέοι προσοµοιωτές βασίζονται στο Τακτικό Σύστηµα Μάχης των Belharra, τύπου SETIS, της Naval Group. Το σύνολο των σύγχρονων αυτών οπλικών συστηµάτων, όπως είναι οι φρεγάτες Belharra και η ετοιµοπόλεµη µοίρα των 24 µαχητικών αεροσκαφών Rafale, θα παρέχουν στις ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις, µε τα σηµερινά δεδοµένα, ολοκληρωτική υπεροπλία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μελετώντας δε κάποιος την ελληνογαλλική συµφωνία απόκτησης των φρεγατών, διαπιστώνει ότι στη δεύτερη ενότητά της υπάρχει και η ρήτρα αµοιβαίας στρατιωτικής συνδροµής. Η συµφωνία περιέχει (Αρθρο 2) ρήτρα αµοιβαίας αµυντικής συνδροµής, σε περίπτωση που µία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της.

Εναλλακτική πηγή

Το πιο σηµαντικό όµως είναι, στην περίπτωση της αγοράς γαλλικών όπλων, η εξασφάλιση δεύτερης πηγής αµυντικών προµηθειών. Η αγορά των γαλλικών φρεγατών επιβεβαίωσε τη διαχρονική πολιτική προµηθειών των Ενόπλων ∆υνάµεων της χώρας µας, η οποία ξεκίνησε από την Πολεµική Αεροπορία, για την ύπαρξη δύο διαφορετικών δυτικών πηγών προµήθειας αµυντικών εξοπλισµών, για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η γαλλική λύση εξυπηρετούσε ακριβώς αυτήν την πολιτική του εναλλακτικού εφοδιασµού και από άλλη χώρα οπλικών συστηµάτων τεχνολογίας αιχµής. Ετσι, αγοράστηκαν από τη Γαλλία: Mirage F-1 CG Στις 5 Αυγούστου του 1975 προσγειώθηκαν στην Τανάγρα τα δύο πρώτα Mirage F-1 CG.

Σύντοµα παραλήφθηκε το σύνολο των 40 αεροσκαφών που είχαν παραγγελθεί και η Πολεµική Αεροπορία πρώτη φορά είχε στο οπλοστάσιό της µαχητικά αεροσκάφη γαλλικής κατασκευής, άγνωστα στην τουρκική Αεροπορία, και κατά συνέπεια ένα κρίσιµο «κρυφό χαρτί». Το αξιοσηµείωτο ήταν ότι κανένα από τα αεροσκάφη αυτά δεν ήταν διθέσιο εκπαιδευτικό και η εκπαίδευση των νέων χειριστών γινόταν µε την πρώτη πτήση «κατ’ ευθείαν στα βαθιά…», χωρίς παρουσία εκπαιδευτή.

Τα αεροσκάφη αυτά έµειναν σε υπηρεσία για 29 χρόνια, µε τα τελευταία να αποσύρονται το 2004. Mirage 2000 και 2000-5 Επρόκειτο για ένα µονοθέσιο, µονοκινητήριο, δελταπτέρυγο µαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου και παντός καιρού. Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της Πολεµικής Αεροπορίας το 1988 µε τη σύµβαση «Talos» και αγοράστηκαν 40 αεροσκάφη. Μεταξύ 1988 και 1992 παραδόθηκαν στην Πολεµική Αεροπορία 36 Mirage 2000 EGM και 4 διθέσια Mirage 2000 BGM. Ηταν το πρώτο µαχητικό της Αεροπορίας που διέθετε αυτόµατο ηλεκτρονικό σύστηµα ελέγχου πτήσης. Τα αεροσκάφη Mirage 2000 επιχειρούσαν έως τη 19η Ιανουαρίου 2022, οπότε και αποσύρθηκαν. Τα Mirage 2000-5 αποτελούσαν µια αναβαθµισµένη έκδοση και αποκτήθηκαν συνολικά 25 αεροσκάφη αυτού του τύπου. Τα 15 αποκτήθηκαν από τη Γαλλία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αεροσκάφη Μ-2000 της Π.Α., τα οποία αναβαθµίστηκαν σε Μ2000-5 στο εργοστάσιο της ΕΑΒ.

Rafale F3 R

Είναι ένα δικινητήριο, δελταπτέρυγο, µαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων. Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της Π.Α. το 2021 µε τη σύµβαση 013Γ/20, µε την οποία η Π.Α. προµηθεύτηκε 24 αεροσκάφη. Πιο συγκεκριµένα, θα παραδοθούν 12 µεταχειρισµένα και 12 νέα, εκ των οποίων 18 µονοθέσια Rafale EG και 6 διθέσια Rafale DG. Το εν λόγω αεροσκάφος µπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα, επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. ∆ιαθέτει 14 σταθµούς ανάρτησης και µπορεί να µεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων. ∆ύναται να φέρει µεγάλο αριθµό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος µεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους πυραύλους MICA EM και IR, τον πύραυλο SCALP EG και τον πύραυλο αέρος-επιφανείας Exocet AM39 Block 2 Mod 2, καθώς και διάφορα άλλα όπλα ακριβείας. Στο γεωπολιτικό πεδίο, από τη στιγµή που και οι τρεις φρεγάτες θα πλέουν στο Αιγαίο, θα αναβαθµίσουν τις ικανότητες αποτροπής των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων και θα τους δώσουν δυνατότητες διεξαγωγής επιχειρήσεων σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ουσιαστικά, δηµιουργείται ένα «δυναµικό τρίο», όπως µας ανέφεραν πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, το οποίο θα αποτελείται από τις Belharra, τα γαλλικά µαχητικά Rafale, αλλά και τα αναµενόµενα αεροσκάφη stealth F-35, που πρακτικά θα «κλειδώσουν» όλο το Αιγαίο.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»