Στην επικαιροποίηση της λίστας µε τις εστίες Ισραήλ και Παλαιστίνης ανά την ελληνική επικράτεια προχώρησαν η ΕΥΠ και η Αντιτροµοκρατική, συνεργαζόµενες µε τις διεθνείς υπηρεσίες, από τις πρώτες κιόλας ώρες της αιφνίδιας επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε εγρήγορση ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική σε αεροδρόμια και σύνορα

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα αεροδρόµια -ιδίως στο «Ελ. Βενιζέλος», ως έναν εκ των τεσσάρων αερολιµένων διεθνώς που χρησιµοποιούνται για πτήσεις επαναπατρισµού από το Ισραήλ-, στη Νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, λόγω της αναµενόµενης αύξησης των µεταναστευτικών πιέσεων από την Αίγυπτο και τα λιβυκά παράλια (Τοµπρούκ, Ντέρνα κ.ά.). 

Πέραν των πολεµικών σεναρίων, εξετάζονται οι συνέπειες γενικευµένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, που θα οδηγήσει µοιραία στη φυγή εκατοµµυρίων ανθρώπων, πολύ µεγαλύτερη εκείνης του 2015, ανοίγοντας συνάµα τους «διαδρόµους» σε µυριάδες παράτυπους µετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική (Μάλι, ∆έλτα Νίγηρα κ.ά.), αλλά και σε τροµοκράτες να διεισδύσουν ξανά στην Ευρώπη. 

«Μόνη λύση, το σφράγισµα των συνόρων, χωρίς κουβέντες και αναλύσεις... Αν δεν το κάνουµε τώρα, σε λίγες ηµέρες θα µιλάµε από διαφορετική βάση», είναι το µήνυµα των αξιωµατούχων στον τοµέα ασφάλειας προς το Μέγαρο Μαξίµου, γι’ αυτό άλλωστε υπήρξε ευρεία κινητοποίηση, επικυρωθείσα στο ΚΥΣΕΑ, χωρίς να δοθεί δηµοσιότητα. «Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται µε αµείωτη ένταση», επισηµαίνεται στη λιτή ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Σε εγρήγορση ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική για το Μεσανατολικό

10.000 Παλαιστίνοι στην Ελλάδα

Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής, µικρός αριθµός Παλαιστίνιων προσφύγων, από τους 10.000 που ζουν στην Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι έχουν εγκατασταθεί πλέον στη Γαλλία και την Κεντρική Ευρώπη, εµφανίζουν αξιόποινη δραστηριότητα στην έκδοση πλαστών εγγράφων, στη διακίνηση λαθραίων προϊόντων και ναρκωτικών, ενώ κατά καιρούς ενεργούν ως «σύνδεσµοι» µε το οργανωµένο έγκληµα, συνεργαζόµενοι κυρίως µε Κούρδους.

Αλλάζουν σπίτια ανά τακτά διαστήµατα λόγω της πρότερης επισφαλούς διαβίωσής τους, ωστόσο διατηρούν τα «στέκια» τους σε καφενεία και µικρά εστιατόρια του κέντρου, όπως στη Μιχαήλ Βόδα, στη Λιοσίων, στην Αχαρνών κάτω από την πλατεία Βικτωρίας, στον Ταύρο και τη Λεωφόρο Αθηνών (Καβάλας) στον Κολωνό.  ∆ιαθέτουν το πλεονέκτηµα του «ισχυρού ασύλου», µη αιρούµενου ακόµη και αν καταδικαστούν, αφού προέρχονται κυριολεκτικά από τη «γη του πυρός», το οποίο «εκχωρούν» έναντι αδράς αµοιβής σε τρίτους αλλοδαπούς, διαβεβαιώνοντας ψευδώς ότι είναι Παλαιστίνιοι. 

Ενημέρωση Ιντερπόλ για πλαστά έγγραφα

Η Ιντερπόλ και οι γαλλικές µυστικές υπηρεσίες (DGSE) έχουν ενηµερώσει λεπτοµερώς, σύµφωνα µε διασταυρωµένες πληροφορίες, από την περίοδο του αιµατοκυλίσµατος στο Παρίσι, τον Νοέµβριο του 2015, και αργότερα το καλοκαίρι του 2016, µετά την επίσης πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας (14/7), ότι οι τροµοκράτες «ανεβαίνουν πάνω µε πλαστά έγγραφα».

Συγκεκριµένα, ένας από τους εκτελεστές του µακελειού στο θέατρο Μπατακλάν, ο Αµπντελχαµίντ Αµπαούντ, πηγαινοερχόταν από το Βέλγιο και τη Συρία, διαµένοντας στην Αθήνα σε διαµέρισµα του Αλγερινού Οµάρ Νταντάς, κατηγορούµενου για συµµετοχή σε τζιχαντιστικό δίκτυο. Ο Νταντάς συνελήφθη τον Μάιο του 2016 στην Αθήνα, αποδεχόµενος ότι είχε επί µακρόν φιλοξενήσει τον Αµπαούντ.

Για την ίδια υπόθεση, τον Σεπτέµβριο του 2016, το αµερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN είχε αποκαλύψει ότι 2 µέλη της οµάδας, ο Αλγερινός Αντέλ Χαντάντι και ο Πακιστανός Μουχαµούντ Οσµάν, που πέρασαν στην Ελλάδα µε «φουσκωτό» από τα τουρκικά παράλια, κρατήθηκαν ως ύποπτοι σε καταυλισµό στη Λέρο τον Σεπτέµβριο του 2015 και τον επόµενο µήνα αφέθηκαν ελεύθεροι (!), µαζί µε τον καταζητούµενο -πλέον- τροµοκράτη Αµπίντ Ταµπαούνι.

Η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

Οσο δε για την τροµοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, οι δύο προφυλακισµένοι Πακιστανοί, ιρανικής καταγωγής, που ετοιµάζονταν να σκοτώσουν ανυποψίαστους θαµώνες στο εβραϊκό εστιατόριο στην περιοχή του Ψυρρή, τον Μάρτιο του 2023, φαίνεται ότι ανήκουν στην ίδια οργάνωση που έσπειρε τον θάνατο στο γαλλικό θέρετρο.

Ο εγκέφαλος που εδρεύει στην Τεχεράνη, σύµφωνα µε σχετικές πληροφορίες, έχει τεθεί από παλιά στο στόχαστρο των Ισραηλινών και ως υποκινητής Παλαιστίνιων εξτρεµιστών.  Στη δύσκολη επιχειρησιακή εξίσωση, το µεγαλύτερο πρόβληµα είναι η λιβυκή πόλη Ντέρνα, εκεί όπου συνέβη το τραγικό τροχαίο δυστύχηµα της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής τον Σεπτέµβριο.

Το εγκαταλελειµµένο λιµάνι, ευρισκόµενο στη νοητή ευθεία στην πιο κοντινή απόσταση από τα κρητικά παράλια, αποτελεί θαλάσσιο διάδροµο για χιλιάδες µετανάστες προς τα ευρωπαϊκά εδάφη.

Εκεί δρουν ο αποκαλούµενος «Αιγύπτιος», ο οποίος κατονοµάστηκε από επιζώντες του ναυαγίου του περασµένου Ιουνίου ανοιχτά της Πύλου, αλλά και «τάγµατα τζιχαντιστών», όπως τα «Sultan Murad», «Suqur AlShamal» και «Al-Hamzat», τα οποία αυτές τις ηµέρες φέρεται ότι συνδράµουν τη «Χαµάς».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής