Η κακοκαιρία τύπου «Π» καταφθάνει στη χώρα μας με άγριες διαθέσεις και οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον μεγάλο όγκο νερού που αναμένεται το Σάββατο.

Στις προβλέψεις τους τοποθετούνται για την καιρική αστάθεια που έρχεται και απευθύνουν εκκλήσεις για μεγάλη προσοχή το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, τη στιγμή που η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για την εκδήλωση έντονων φαινομένων βροχόπτωσης το προσεχές Σάββατο, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο «Live News», τόνισε πως «αύριο στη μία το μεσημέρι η ΕΜΥ θα εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού»,


Κακοκαιρία "Π": Για ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία κάνει λόγο ο Νίκος Καντερές

Την ανησυχία του για τον όγκο νερού που θα πέσει σε αρκετές περιοχές της χώρας εξέφρασε σήμερα το πρωί, σε επικοινωνία που είχε με το iefimerida.gr, ο γνωστός μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Νίκος Καντερές. Όπως είπε, τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά δεδομένα είναι αρκετά ανησυχητικά. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως αυτή η κακοκαιρία δεν φαίνεται να χτυπά με σφοδρότητα την πολύπαθη Θεσσαλία, ενώ η έντασή της θα είναι μικρή στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καντερές είχε προειδοποιήσει για την απότομη αλλαγή του σκηνικού του καιρού που αναμένουμε από αύριο κιόλας, ημέρα Πέμπτη (2/11).
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού αναμένεται να εκδώσει αύριο, Πέμπτη (02.11.23), η ΕΜΥ, τη στιγμή που η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για την εκδήλωση έντονων φαινομένων βροχόπτωσης το προσεχές Σάββατο (04.11.23).

Προειδοποιήσεις Καλλιάνου 

Νωρίτερα την Τετάρτη ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος χτύπησε «καμπανάκι» για το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να «σκάσει» στη χώρα μας προς το τέλος της εβδομάδας, προειδοποιώντας για πλημμύρες!

«Πρέπει να ομολογήσω ότι ανησυχώ για τον καιρό του προσεχούς Σαββάτου», γράφει ο Γιάννης Καλλιάνος για την κακοκαιρία που έρχεται σε νέα του ανάρτηση στο Facebook, όπου δίνει τις τρεις περιοχές που αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο.

Λίγο αργότερα, ο Γιάννης Καλλιάνος επανήλθε, τονίζοντας στην εκπομπή «Live News» του MEGA ότι το Σάββατο φαίνεται ότι θα υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα φτάσουν έως και την Αττική. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι πρόκειται να υπάρξει γραμμή «λαίλαπας καταιγίδων» κατά τη διάρκεια της μέρας, με τα φαινόμενα να δυναμώνουν σταδιακά. 

«Φαίνεται πως το Σαββατοκύριακο θα είναι δύσκολο. Με προβληματίζει το σύστημα που έρχεται, θα δώσει αρκετά χιλιοστά βροχής. Έως και την Παρασκευή θα έχουμε κάποιες ήπιες βροχοπτώσεις και αυξημένες θερμοκρασίες. Όμως η σοβαρή επιδείνωση θα έρθει το Σάββατο, με βροχές και έντονες καταιγίδες. Θα υπάρχει αστάθεια. Βλέπω αστάθεια καταιγιδοφόρων νεφών», τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος για τον καιρό.

«Είναι ανησυχητική η κατάσταση. Στη Δυτική Ελλάδα θα υπάρχουν δυνατές μπόρες και καταιγίδες. Όσο περνάει η ώρα, το σύστημα θα μετακινείται ανατολικότερα και θα επηρεάσει και την Αττική. Θα έχουμε κάποιες καταιγίδες. Θα υπάρξει γραμμή λαίλαπας καταιγίδων», πρόσθεσε στο MEGA ο Γ. Καλλιάνος.

Μαρουσάκης: Έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος έκανε λόγο για έντονα καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο μέρος της χώρας, προ των πυλών βρίσκεται κακοκαιρία τύπου "Π".

Ο μετεωρολόγος του Open ξεκαθάρισε πως δεν θα επηρεαστεί όλη η χώρα από τη μεταβολή του καιρού και έτσι σε αρκετές περιοχές το κλίμα θα παραμείνει ανοιξιάτικο.

Όπως εξήγησε, από την κακοκαιρία θα επηρεαστεί η δυτική Ελλάδα, τα βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και το βορειοανατολικό Αιγαίο, σχηματίζοντας στον χάρτη το ελληνικό γράμμα «Π», καθώς περιοχές που βρίσκονται στο εσωτερικό του θα μείνουν ανεπηρέαστες. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό εκδηλώνεται κυρίως σε περιοχές της Ιταλίας και δεν μπορεί να περάσει την οροσειρά της Πίνδου για να εισέλθει πιο κεντρικά.


Τσατραφύλλιας: Οι περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία "Π"

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, παρουσιάζει μια εικόνα προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το τι ακριβώς είναι η κακοκαιρία «Π» που θα μας απασχολήσει το Σαββατοκύριακο (4-5/11).

Τι είναι τελικά η κακοκαιρία τύπου "Π" που θα μας απασχολήσει το Σαββατοκύριακο?Ελπίζω με το παρακάτω σχήμα να βοηθήσoυμε! Matina Berou Γιώργος Τσατραφύλλιας Giorgos Tsatrafyllias

Δημοσιεύτηκε από Weather2go.gr στις Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023

Σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα, η κακοκαιρία θα χτυπήσει σε σχήμα «Π» τη χώρα, επηρεάζοντας τις εξής περιοχές: Μακεδονία, Θράκη, Ιόνιο, Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

Ζεστό το ξεκίνημα του Νοέμβρη, συνέχεια με βροχές, λέει ο Π. Γιαννόπουλος

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, στη σημερινή πρόγνωσή του, κάνει λόγο για μεγάλο όγκο νερού το Σάββατο

«Την Πέμπτη αναμένονται τοπικές βροχές στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο και βέβαια νοτιάδες. Το σοβαρό καιρικό σύστημα με πολλές καταιγίδες και αρκετό νερό αναμένεται το Σάββατο από τα δυτικά, θα επηρεάσει μέχρι τη νύχτα του Σαββάτου σχεδόν όλη τη χώρα, με εξαίρεση την Κρήτη. Θα πνέουν και θυελλώδεις νοτιάδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Η αλλαγή του καιρού θα έχει διάρκεια μίας ημέρας», σημείωσε μεταξύ άλλων.


Πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο (4/11)

Σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα, τα οποία πιθανόν να είναι τοπικά ισχυρά, αρχικά θα εκδηλώνονται στα βορειοδυτικά, γρήγορα όμως θα επεκταθούν σε όλα τα δυτικά και τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα.

Από αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν στο Αιγαίο και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Από το μεσημέρι στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά και από το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, πλην της Θράκης, οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά έως και 4 βαθμούς Κελσίου ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή (5/11)

Στο Αιγαίο και τη Θράκη προβλέπονται έως και τις πρωινές ώρες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν τοπικά ισχυρές. Γρήγορα στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα καταστεί γενικά αίθριος και μόνο στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν τοπικές βροχές έως το απόγευμα.

Στα δυτικά αναμένονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες από τις μεσημβρινές ώρες οπότε θα σημειωθούν λίγες βροχές και στα βορειοδυτικά πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.

Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου νότιοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στο Αιγαίο.