Συναγερμός έχει σημάνει ενόψει της νέας κακοκαιρίας τύπου «Π» που αναμένεται να σαρώσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες, ενώ σε κάποιες περιοχές τα φαινόμενα θα είναι έντονα, με τους μετεωρολόγους να χτυπούν καμπανάκι ακόμη και για πλημμυρικά φαινόμενα.

Εντός της ημέρας, μάλιστα, αναμένεται να εκδοθεί έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ όπου θα αναφέρονται αναλυτικά οι περιοχές που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία.

Διαβάστε ακόμα: Συναγερμός και φόβοι για πλημμύρες από την κακοκαιρία "Π": Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για έντονα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα  στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες, οπότε στα κεντρικά ηπειρωτικά θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας. 

Τις βραδινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 22 με 23 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Καλλιάνος: «Ανησυχητική η κατάσταση που έρχεται το Σάββατο»

«Φαίνεται πως το Σαββατοκύριακο θα είναι δύσκολο. Με προβληματίζει το σύστημα που έρχεται, θα δώσει αρκετά χιλιοστά βροχής. Έως και την Παρασκευή θα έχουμε κάποιες ήπιες βροχοπτώσεις και αυξημένες θερμοκρασίες. Όμως η σοβαρή επιδείνωση θα έρθει το Σάββατο με βροχές και έντονες καταιγίδες. Θα υπάρχει αστάθεια. Βλέπω αστάθεια καταιγιδοφόρων νεφών», τόνισε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«Είναι ανησυχητική η κατάσταση. Στη Δυτική Ελλάδα θα υπάρχουν δυνατές μπόρες και καταιγίδες. Όσο περνάει η ώρα, το σύστημα θα μετακινείται ανατολικότερα και θα επηρεάσει και την Αττική. Θα έχουμε κάποιες καταιγίδες. Θα υπάρξει γραμμή λαίλαπας καταιγίδων», πρόσθεσε στο MEGA ο κύριος Καλλιάνος.

Στο μεταξύ, ο γνωστός μετεωρολόγος είχε αναφέρει στο Facebook πως η κατάσταση θα είναι αρκετά δύσκολη με μεγάλη ύψη βροχής από το φαινόμενο «Π».

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Γρήγορη βελτίωση αναμένεται στα δυτικά και σταδιακά από το απόγευμα και στις υπόλοιπες περιοχές.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και σταδιακά από το απόγευμα θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, με τοπικές βροχές ή όμβρους τις πρωινές ώρες στα βόρεια και πιθανώς τις μεσημβρινές ώρες στα δυτικότερα τμήματα.

Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Από το μεσημέρι γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

 

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως και τις απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους και κυρίως τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας. Βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και τις πρωινές ώρες τοπικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

 

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγευμα.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03-11-2023

Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες στα δυτικά, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν λίγες βροχές.

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει τους 24 με 26 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 04-11-2023

Σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα αρχικά θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, γρήγορα όμως θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία θα επηρεάσουν και την ανατολική νησιωτική χώρα. Από αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά πλην της Θράκης σταδιακά οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά και βόρεια.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 05-11-2023

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές, γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ο καιρός θα βελτιωθεί και μόνο στα Δωδεκάνησα θα σημειώνονται τοπικές βροχές έως το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και λίγες βροχές στα βορειοδυτικά από το απόγευμα.

Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου νότιοι έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και νότια.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 06-11-2023

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες στα δυτικά, όπου θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.

Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.