Εν μέσω διασταυρούμενων «πυρών» βρέθηκαν ανυποψίαστοι πολίτες στους συρμούς του ΗΣΑΠ το βράδυ της Τετάρτης, οι οποίοι βίωσαν στιγμές τρόμου και αγωνίας από τις άγριες συμπλοκές ακροδεξιών και αντιεξουσιαστών.

Τρομάζουν οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα από την επίθεση ακροδεξιών ομάδων θανάτου που χτύπησαν χθες σε Νέο Ηράκλειο, Ιωνία, Μοναστηράκι και Πλατεία Βικτωρίας.

"Κάψ’ τους, ρε"

Οι νεοναζί, που ξεπέρασαν κάθε όριο, επιχείρησαν να κάψουν ζωντανούς ανθρώπους μέσα σε βαγόνια του ΗΣΑΠ. Ένας άνδρας από την ομάδα των ακροδεξιών που βρισκόταν στην αποβάθρα του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι, φαίνεται να πετάει κάποιο υγρό από μπιτόνι, με κάποιον άλλο να του φωνάζει «κάψ’ τους, κάψ’ τους».

Λίγη ώρα μετά τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, ακροδεξιοί και αντιεξουσιαστές συγκρούονται σε βαγόνια στο κέντρο της Αθήνας, γεμάτα με κόσμο.

Άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά και από τις δύο ομάδες ανταλλάσσουν βρισιές. Πετάνε αντικείμενα και κρατούν καδρόνια και αυτοσχέδιες ασπίδες.

Λίγη ώρα νωρίτερα, και η Πλατεία Βικτωρίας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Άγνωστοι κατεβαίνουν από τον συρμό και αρχίζουν να επιτίθενται σε ομάδες ΔΙΑΣ που ήταν στην περιοχή, προκαλώντας φθορές σε υπηρεσιακές μηχανές, ενώ τραυμάτισαν ελαφρά και αστυνομικούς.

Παρέμβαση Οικονόμου για αστυνομική βία

Την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, διατάζοντας κατεπείγουσα διοικητική έρευνα, έφερε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και καταγράφει αστυνομικούς να χτυπούν βίαια νεαρό άτομο το οποίο έχουν ακινητοποιήσει και βρίσκεται στο έδαφος.

«Σχετικά με υλικό που κυκλοφορείται από περιστατικό στην Πλατεία Βικτωρίας, στο οποίο εμπλέκονται αστυνομικοί και συλληφθείς, θέλω να επισημάνω για ακόμα μια φορά ότι η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να λειτουργεί με βάση τους νόμους και τους υπηρεσιακούς κανόνες. Γι' αυτό και θα διεξαχθεί κατεπείγουσα διοικητική εξέταση για τη διαλεύκανση του περιστατικού, κατ' αρχάς, και την απόδοση τυχόν ευθυνών σε δεύτερη φάση».

Για το ίδιο βίντεο, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, ομάδα φασιστών ανάβει πυρσούς και τραγουδά τον εθνικό ύμνο στα βραχάκια στην Ακρόπολη.

Συνολικά 60 προσαγωγές και 13 συλλήψεις είναι ο απολογισμός των επεισοδίων που έλαβαν χώρα σε αρκετές περιοχές την Αθήνας, την ώρα μάλιστα που και σε κεντρικές πλατείες αλλά και στα ΜΜΜ υπήρχε πολύς κόσμος που έντρομος έψαχνε τρόπο διαφυγής. Μάλιστα, τρεις από τους συλληφθέντες έχουν ποινικό παρελθόν, με συμμετοχές σε επιθέσεις και επεισόδια.

Την Τρίτη το βράδυ η Αστυνομία συνέλαβε 21 άτομα και τους οδήγησε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, προκειμένου να κινηθεί σε βάρος τους η διαδικασία της διοικητικής απέλασης για λόγους εθνικής ασφάλειας, έπειτα από πληροφορίες που είχε η ΕΛ.ΑΣ. ότι μέλη ακροδεξιών οργανώσεων του εξωτερικού ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα για συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί στο Νέο Ηράκλειο.