Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας, σημειώθηκε στις 08:26.

Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ήταν 5 χιλιόμετρα.

Στις 08:33 ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 3,7 βαθμών, στις 08:43 μετασεισμός 2,6 βαθμών και στις 08:51 μετασεισμός 3 βαθμών.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για υλικές ζημιές ή τραυματισμό ανθρώπων.


Αναστάτωση στην Εύβοια - Έπεσαν πράγματα από ράφια

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ, που έγινε αισθητός και στην Αθήνα, αλλά ταρακούνησε ιδιαίτερα τους κατοίκους κοντά στο επίκεντρό του. 

Τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να φθάνει τα 3,7 Ρίχτερ. 

Επίσημες αναφορές για μεγάλες ζημιές ή τραυματισμούς δεν υπάρχουν, ωστόσο οι κάτοικοι αναφέρουν ότι αντικείμενα σε σπίτια και καταστήματα έφυγαν από ράφια και τοίχους, τα παιδιά στα σχολεία πετάχτηκαν ανάστατα έξω, όπως και οι κάτοικοι χωριών που γειτνιάζουν με το επίκεντρο του σεισμού.

Δείτε εικόνες 





Οι μαθητές βγήκαν από τα σχολεία στην Εύβοια

Δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποια σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή από το Προκόπι της Εύβοιας, που είναι το επίκεντρο του σεισμού.

Ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι υπάρχουν μόνο αναφορές για πτώσεις πραγμάτων από ράφια, στο Προκόπι και στο Πυλί, χωριά κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ενώ είπε ότι υπάρχει και κατολίσθηση στον δρόμο της Κακιάς Σκάλας, που βλέπει στο Αιγαίο. 

Ωστοσο, οι κάτοικοι έχουν αναστατωθεί έντονα από τον σεισμό. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του δημάρχου Μαντουδίου, Γιώργου Τσαπουρνιώτη, ο οποίος ανέφερε ότι επικράτησε πανικός και ότι οι μαθητές βγήκαν και παρέμειναν στα προαύλια, ενώ ο αντιδήμαρχος της περιοχής ανέφερε λίγο αργότερα ότι τα παιδιά στα σχολεία θα ενημερωθούν να φύγουν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο αντιδήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Καντζούρας, μιλώντας στο e-vima είπε ότι «ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι έχουν βγει στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».

Αστυνομικοί και πυροσβέστες μαζί με τη Δημοτική Αρχή και την Πολιτική Προστασία επιχειρούν τους πρώτους ελέγχους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει κάποια στοιχεία για πιθανές ζημιές. Οι έλεγχοι συνεχίζονται για πιθανές καταπτώσεις και ζημιές.

Γκανάς στα Παραπολιτικά 90,1: Ο σεισμός στην Αττική είχε μεγάλη διάρκεια - Η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα που θα μπορούσαν να δώσουν σεισμούς 6 Ρίχτερ

Σεισμική δόνηση 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08:26, 9 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Θανάσης Γκανάς.

Η δόνηση έγινε αισθητή στην Αττική και είχε μεγάλη διάρκεια.

Στα 5 χιλιόμετρα ήταν το εστιακό βάθος του σεισμού,

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θανάσης Γκανάς εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα που θα μπορούσαν να δώσουν σεισμούς 6 Ρίχτερ.

Λέκκας: «Η περιοχή δίνει συνεχώς μικρότερους σεισμούς - Νωρίς να εκτιμήσουμε την κατάσταση»

Για τον ισχυρό σεισμό της τάξεως των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 08:26 σήμερα, Παρασκευή, στην Εύβοια μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, ο σεισμός σημειώθηκε στο χωριό Πηλί στην Εύβοια. «Αυτήν την ώρα είμαστε στη συγκέντρωση των δεδομένων. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Βόρεια Εύβοια».

«Η περιοχή δίνει συνεχώς σεισμούς, μικρότερους βέβαια. Είναι στη δυναμικότητα της περιοχής να δίνει και τέτοιους σεισμούς. Είναι νωρίς να εκτιμήσουμε την κατάσταση», κατέληξε ο κ. Λέκκας. 

Ο κ. Λέκκας συνέστησε προσοχή στους κατοίκους, καθώς η περιοχή είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις, αλλά και να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια.

Σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, εξήγησε ότι ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία για δύο λόγους: γιατί το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη και διότι η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή. Ο Κώστας Παπαζάχος είπε -μεταξύ άλλων- ότι ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και έγινε αισθητός από την κεντρική Θεσσαλία μέχρι και την Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε στο Action24: «Είναι νωρίς, θα χρειαστούμε και άλλους μεγαλύτερους μετασεισμούς».

«Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη», ανέφερε. «Θυμίζω ότι όμως υπάρχουν και σεισμικές εκπλήξεις, γι' αυτό χρειάζεται παρακολούθηση και αξιολόγηση», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, «ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε σε μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα διαχρονικά, που δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Το 5 μπορεί να είναι και η οροφή των σεισμών στην περιοχή. Είναι μια συστάδα ρηγμάτων με κατεύθυνση ΒΑ, έχει δώσει και πριν από ενάμιση χρόνο σεισμό. Το καλό είναι ότι στην περιοχή αυτήν δεν έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς που θα έχουν μικρό μέγεθος, αυτό δείχνει η ιστορία της περιοχής. Θέλει λίγο προσοχή, αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Δεν νομίζω να υπάρχει επίδραση τέτοια ώστε να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, αυτό το λέω με επιφύλαξη και με βάση τα ιστορικά δεδομένα».

Ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές από τον σεισμό, αναφέροντας μόνο ότι έχουν πέσει αντικείμενα από ράφια σούπερ μάρκετ.

Στην ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε την Εύβοια και άλλες περιοχές το πρωί της Παρασκευής, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης.

«Το πιο πιθανό είναι να είναι ο κύριος σεισμός», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης.