Σοκάρουν οι εικόνες από την τραγωδία που συνέβη στο Βόλο, όταν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μια οικογένεια βυθίστηκε στο πένθος από το χαμό τους μωρού τους, το οποίο παρασύρθηκε από μηχανή.

Ανάλυση ειδικών στο Live News για τους χρόνους της τραγωδίας ρίχνει φως στο δυστύχημα που σόκαρε την κοινωνια του Βόλου αλλά και όλη τη χώρα. Όπως εξηγούν ειδικοί, ο 33χρονος οδηγός της μηχανής δεν είχε περιθώρια αντίδρασης από ένα σημείο και μετά. Δεν μπορούσε να στρίψει απότομα το τιμόνι, όπως πιθανότατα θα έκανε ένας οδηγός αυτοκινήτου για να αποτρέψει τη σύγκρουση.

Βόλος: Αδύνατον να αλλάξει την πορεία ο οδηγός

Από τη στιγμή που έφτασε σε αυτό το σημείο δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια. Ακόμα και μια ενστικτώδης κίνηση ήταν αδύνατον να αλλάξει την πορεία μέσα σε κάτι λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι άλλα δύο δευτερόλεπτα τουλάχιστον ήταν ορατός ο πεζός στον δρόμο, σημαίνει ότι ο οδηγός θεώρησε ότι ο πεζός θα συνεχίσει την πορεία του και δεν θα σταματήσει. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος», είπε στο MEGA ο δικαστικός πραγματογνώμονας Χρήστος Γκλαβόπουλος.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις αναλυτών, έτρεχε από 45 μέχρι 55 χιλιόμετρα την ώρα. Μια ταχύτητα που μπορεί να μην ακούγεται μεγάλη, αλλά και πάλι ουσιαστικά δένει τα χέρια του οδηγού σε μια τέτοια κατάσταση.

Τα τελευταία δευτερόλεπτα του δράματος

Βράδυ Σαββάτου στην οδό Ιάσωνος, στην καρδιά του Βόλου. Ο παππούς, όπως δείχνει το βίντεο ντοκουμέντο του Live News, μένει στο δρόμο για 10,5 δευτερόλεπτα συνολικά. Κρατάει σφιχτά και με τα δυο του χέρια το αγγελούδι στην αγκαλιά αλλά αυτό δεν θα σταθεί αρκετό. Περνάει κοντά του μία μηχανή και ο ίδιος φαίνεται να ξεκινάει για να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το δρόμο. Κάνει όμως μόνο 3 βήματα πριν σταματήσει.

Για 1,7 δευτερόλεπτα, όπως δείχνει η ανάλυση, μένει ακίνητος στην άσφαλτο και βλέπει σαστισμένος τη μηχανή να έρχεται κατά πάνω του.

Μετά το δυστύχημα η μηχανή διακρίνεται να κινείται για λίγα μέτρα χωρίς οδηγό στην άσφαλτο.

Είναι η στιγμή που στην οδό Ιάσωνος επικρατεί πανδαιμόνιο, με τη γιαγιά του βρέφους να τρέχει στο σημείο που είχε εκτοξευτεί η εγγονούλα της και να παίρνει το πρώτο ταξί για το νοσοκομείο.

Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Αν ο οδηγός έβλεπε τον παππού και το βρέφος σε εκείνο το σημείο, οι ειδικοί είναι βέβαιοι πως το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί.

«Αν φρέναρε έγκαιρα ο οδηγός θα είχε σταματήσει 46 μέτρα πριν την παράσυρση», είπε ο κος Γκλαβόπουλος.

Όλα πήγαν λάθος εκείνη τη νύχτα, με ένα αγγελούδι να χάνει τη ζωή του και τις εικόνες της τραγωδίας να σοκάρουν το ίδιο, 3 μέρες μετά το δυστύχημα.