H Google σήμερα τιμά την Χάνα ’ρεντ
Έχει αφιερώσει το σημερινό Doodle στην μεγάλη επιστήμονα και φιλόσοφο
Στην Αμερικανίδα πολιτική επιστήμονα και φιλόσοφο Χάνα ’ρεντ έχει αφιερώσει το σημερινό Doodle η Google, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης.
Η ’ρεντ είναι περισσότερο γνωστή σήμερα για τη συμβολή της στην πολιτική επιστήμη και την μελέτη των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Έργα της όπως τα «The Origins of Totalitarianism» (1951) και «The Human Condition» (1958) άσκησαν σημαντική επιρροή σε πολλούς κατοπινούς μελετητές και αποτέλεσαν σταθμούς στην δυτική σκέψη του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.
Γεννήθηκε από κοσμική Γερμανοεβραϊκή οικογένεια στην πόλη Λίντεν (Linden, κοντά στο Αννόβερο) και μεγάλωσε στο Καίνιξμπεργκ και στο Βερολίνο. Σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ υπό τον Μάρτιν Χάιντεγκερ με τον οποίο είχε μια μακροχρόνια και θυελλώδη ρομαντική ερωτική σχέση, για την οποία αργότερα της ασκήθηκε κριτική εξαιτίας της υποστήριξης του Χάιντεγκερ προς το ναζιστικό κόμμα ενόσω ήταν πρύτανης στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.
Αργότερα μετέβη στην Χαϊδελβέργη όπου, υπό την επίβλεψη του υπαρξιστή φιλοσόφου Καρλ Γιάσπερς, συνέγραψε την διατριβή της σχετικά με την έννοια της αγάπης στην σκέψη του Αγίου Αυγουστίνου. Παντρεύτηκε τον Γκύντερ Στερν, μετέπειτα γνωστό ως Gunther Anders, το 1929 στο Βερολίνο (χώρισαν το 1937), και αργότερα τον μαρξιστή Heirich Blucher, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια σύντροφός της και επηρέασε καταλυτικά τον πολιτικό της στοχασμό.
Με την άνοδο του Ναζισμού κατέφυγε στη Γαλλία και, μετά την εισβολή των Γερμανών στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, όπου ασχολήθηκε με την πανεπιστημιακή διδασκαλία και την συγγραφή φιλοσοφικών δοκιμίων. Έγραψε πολλά έργα πολιτικής φιλοσοφίας σχετικά με τον ολοκληρωτισμό και τον αντισημιτισμό καθώς και μελέτες για το εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Πέθανε το 1975 σε ηλικία 69 ετών.
Διαβάστε επίσης:
Αλαμουντίν... Ελλάδας, αξίας 10.885,50 ευρώ!
Οι Βρετανοί φοβούνται ότι θα ξεσηκωθούν όλα τα Μουσεία του κόσμου
Στην Αθήνα η Αμάλ Αλαμουντίν για τα γλυπτά του Παρθενώνα
Στη σκηνή η ζωή της ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη
Οι Βρετανοί φοβούνται ότι θα ξεσηκωθούν όλα τα Μουσεία του κόσμου