Στην Πτέρυγα Μάχης των Rafale βρέθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης και η εκπομπή «Πρωταγωνιστές», με αφορμή την Ημέρα Των Ενόπλων Δυνάμεων, και συνομίλησε με έναν από τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πιλότος σε Rafale Γιάννης Σιάνος με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας πτήσεων περιέγραψε πώς είναι να πετάς με μαχητικό, τις ώρες της εκπαίδευσης, τις δυσκολίες, αλλά και τι συμβαίνει στις περιπτώσεις αναχαίτισης.

"Οι νύχτες είναι δύσκολες, οι μέρες με κακό καιρό είναι δύσκολες", λέει ο Έλληνας πιλότος σε Rafale

«Όπως κάθε νύχτα, έτσι κι αυτή ήταν σκοτεινή», είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη με το που κατέβηκε από το αεροσκάφος ο πιλότος. «Ακόμη και τις ήσυχες βραδιές εμείς πρέπει να εκπαιδευόμαστε όπως θα είναι στην πραγματικότητα. Οι νύχτες είναι δύσκολες, οι μέρες με κακό καιρό είναι δύσκολες, οι μέρες με πολύ καλό καιρό μπορεί να αποδειχθούν δύσκολες, όμως η νύχτα από μόνη της είναι δύσκολη. Αν έχει φεγγάρι, έχεις τύχη να μπορέσεις να δεις κάτι», εξήγησε.

Διαβάστε ακόμα: Κι όμως, τα Rafale μπορούν να ρίξουν σε αερομαχία τα F-22 Raptor

Στη συνέχεια ο Ελληνας πιλότος σε Rafale μίλησε για το τι συμβαίνει στις αερομαχίες.

«Στο ιστορικό μου έχω αρκετά χρόνια στον ρόλο της αναχαίτισης, οπότε έχω βρεθεί πολλές φορές σε αυτή τη θέση. Τα έχω δει σχεδόν όλα εκεί πάνω», είπε ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και στη συνέχεια απάντησε σε ερώτηση για το πόσο δύσκολες είναι οι στιγμές της εμπλοκής: «Θέλουν πολύ σωστή διαχείριση και της δικής σου ψυχοσωματικής κατάστασης, αλλά να ελέγξεις και το τι κάνει ο άλλος. Τη στιγμή που κοιτάς το φτερό σου και βλέπεις τα όπλα καταλαβαίνεις ότι κουβαλάς μαζί σου τα ιδανικά ενός ολόκληρο λαού και το θεμιτό είναι να μπορείς να τους προσφέρεις ασφάλεια για να ζουν ελεύθερα».