Ενώπιον της ανακρίτριας εμφανίστηκε την Παρασκευή ο 23χρονος Σύρος, ο οποίος κατηγορείται για την απόπειρα βιασμού εις βάρος επτά γυναικών από τις 16 έως και τις 20 Νοεμβρίου, επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν όλες στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Ο νεαρός μετανάστης υποστήριξε ενώπιον των ανακριτικών αρχών πως δεν θυμάται το παραμικρό απ’ όσα «συνελήφθη» από τις κάμερες να πραγματοποιεί και μάλιστα ζήτησε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. Μετά την απολογία του, ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές συμφώνησαν για τη νέα προσωρινή του κράτηση.

Ο 23χρονος, πάντως, έχει προκαλέσει «χαμό» μεταξύ Αρχών και θεσμών της χώρας, καθώς ο τρόπος με τον οποίο σύσσωμη η πολιτεία και οι δικαστικές αρχές τον μεταχειρίστηκαν ποινικά αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος πως έχει πολλά κενά. Μία αλληλουχία προβληματικών επικοινωνιών ουσιαστικά έθεσε σε κίνδυνο συνολικά έξι γυναίκες κι ένα κορίτσι, οι οποίες -ευτυχώς- βγήκαν όλες σώες.

Όλα ξεκινούν από την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για την παύση της προσωρινής κράτησής του, στις 11 Αυγούστου του 2022, καθώς είχε συμπληρώσει το 12μηνο προσωρινής κράτησης, ανώτατο χρονικό όριο για μη κακουργηματικές διώξεις. Το ίδιο συμβούλιο έθεσε περιοριστικούς όρους στον 23χρονο, αυτούς της παρουσίας στο ΤΑ Ωρωπού κατά την 1η, τη 10η και την 20ή κάθε μήνα. Το ΤΑ Ωρωπού, όμως, φαίνεται πως είχε επιλεχθεί αυθαιρέτως, καθώς η Δικαιοσύνη αποδέχτηκε ως νόμιμη, μόνιμη, δηλωμένη από τον ίδιο τον 23χρονο κατοικία, το ΚΥΤ Μαλακάσας.

Την ίδια στιγμή, κατόπιν παρέμβασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καρατομήθηκε ο διοικητής του ΤΑ Ωρωπού, καθώς του καταλογίζεται πως το τμήμα δεν ενημέρωσε πως ο 23χρονος δεν παρίστατο, ώστε να εκπληρώσει τους όρους αποφυλάκισής του. Ταυτόχρονα, όμως, έχει βγει στην επιφάνεια πληροφορία που αναφέρει πως το εν λόγω τμήμα είχε αποστείλει επιστολή με αριθμό Πρωτοκόλλου 1020/7369/1-α στην αρμόδια Εισαγγελία, ενημερώνοντάς την πως ο 23χρονος παραβίαζε τους όρους αποφυλάκισης! Όμως, ώρες μετά την προαναφερθείσα αποκάλυψη, η Εισαγγελία Εφετών με ανακοίνωσή της τόνιζε πως «δεν ενημερώθηκε ποτέ καθ’ οιονδήποτε τρόπο για τη μη τήρηση των όρων από τον κατηγορούμενο»!

Ταυτόχρονα, πάντως, δόθηκε εισαγγελική εντολή να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το γιατί δεν υπήρξε κινητοποίηση, όταν ο 23χρονος δεν τήρησε τους περιοριστικούς όρους του και αν έχει διαπραχθεί από τους αρμοδίους το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αστυνομικές αρχές «γνώριζαν» πάρα πολύ καλά το ποιόν του 23χρονου, καθώς μόνο τα τελευταία χρόνια είχε συλληφθεί επτά φορές! Στις 18 Οκτωβρίου του 2020 για κλοπή, στις 12 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου πάλι για κλοπή, στις 22 Νοεμβρίου του 2021 για ναρκωτικά, στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου για εμπρησμό και σωματικές βλάβες, στις 24 Ιανουαρίου του 2022 για κλοπή, στις 11 Αυγούστου του ίδιου χρόνου για απόπειρα βιασμού και πρόσφατα, στις 17 Νοεμβρίου, για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.