Για τα προβλήματα στον Τομέα της Υγείας στη χώρα μας και μάλιστα τη στιγμή που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι η έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα για τα νοσοκομεία και οι υγειονομικοί απεργούν αντιδρώντας στην φορολόγηση των εφημεριών αλλά και στις ελλείψεις σε προσωπικό, μίλησε στον Αθήνα 9.84 ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Δεν θα ωραιοποιήσουμε την κατάσταση. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα, όμως, ας μη φτάνουμε στο άλλο άκρο. Το ΕΣΥ δεν βρίσκεται υπό διάλυση. Πρόκειται για ένα Σύστημα Υγείας που ανταπεξήλθε στην πανδημία του Covid-19, όταν άλλα, αρχαιότερα και πλουσιότερα Συστήματα με καλύτερη οργάνωση από το δικό μας, κατέρρευσαν», τόνισε, επισημαίνοντας ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, αναγνώρισε ότι η έλλειψη προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα, ωστόσο, σημείωσε: «Το ΕΣΥ διαθέτει έναν αρκετά ικανό αριθμό εργαζομένων, πολύ υψηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, κάποιες εκ των οποίων είναι κομβικές για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου όπως οι αναισθησιολόγοι ή οι παθολόγοι», κάνοντας παράλληλο λόγο για ένα «πανευρωπαϊκό πρόβλημα» το οποίο- όπως είπε- αντιμετωπίζει το σύνολο των χωρών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, η επένδυση στον Τομέα της Υγείας αποτελεί προτεραιότητά για την κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να παρουσιαστεί μια δέσμη μέτρων με οικονομικά και διοικητικά κριτήρια έτσι ώστε οι θέσεις που προκηρύσσονται για τα νοσοκομεία να μην είναι άγονες.

Μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της οικονομικής αποζημίωσης της εφημερίας.

Για τον αριθμό των κλινών στα νοσοκομεία, σχολίασε: «Ο μέσος όρος των κλινών που διαθέτει η χώρα μας βρίσκεται στο μέσο όρο της Ε.Ε. Δεν κλείνει δομή Υγείας με μεγάλη ευκολία. Σε κάποιες περιοχές έχουμε μία μη σωστή γεωγραφική κατανομή των νοσοκομείων και σαφώς θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη διαχείριση προς αυτήν την κατεύθυνση. Γίνεται επίπονη και μεθοδική δουλειά και προσπαθούμε να παρακάμπτουμε τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρχουν χωρίς να κλείσει κάποια δομή, με στόχο να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες».

Σχετικά με την παροχή επεμβάσεων στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ και τις λίστες των χειρουργείων, υπογράμμισε ότι τον επόμενο μήνα θα γίνει γνωστός ο πραγματικός αριθμός τους, ενώ επισήμανε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει αναμονή στα βαριά ογκολογικά περιστατικά, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και την προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας να καταστεί διαχειρίσιμος ο αριθμός των ασθενών, εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα θα φανούν εντός του επόμενου τριμήνου.