Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη για την οπαδική βία, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τα όσα συνέβησαν προ ημερών στο Ρέντη, με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό ενός 31χρονου αστυνομικού, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νικαίας.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη εχεμύθεια και να μην διαρρεύσει κανένα μέτρο μέχρι την Δευτέρα.

Την Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, στο Briefing.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση των υπουργών Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου.

Διαβάστε ακόμα: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου: Εν αναμονή δραστικών αποφάσεων Μητσοτάκη για την οπαδική βία - Διακόψτε άμεσα όλα τα πρωταθλήματα, λένε οι ένστολοι

Νωρίτερα, πληροφορίες του parapolitika.gr ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει σκληρές αποφάσεις για την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας. Τα μέτρα που βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που είχε μεταδώσει χθες το parapolitika.gr, είναι τα εξής:

  • Κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών
  •  Απόσυρση της αστυνομίας από τα γήπεδα
  •  Διακοπή πρωταθλημάτων και όχι μόνο του ποδοσφαίρου.
  • Πραγματοποίηση των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

Τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ο μεγάλος κίνδυνος

Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι ένα γενικό λουκέτο σε ολόκληρο τον αθλητισμό δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί αβίαστα, ιδίως αν αυτή περιλαμβάνει και τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να μην διεξαχθούν ούτε οι αναμετρήσεις των ελληνικών συλλόγων στις διεθνείς διοργανώσεις (π.χ. Europa League και Conference League στο ποδόσφαιρο, ή Euroleague στο μπάσκετ) αυτομάτως θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις σε βάρος των ομάδων της χώρας μας που φτάνουν έως και πολυετή ευρωπαϊκό αποκλεισμό.

Για αυτόν τον λόγο, όλα δείχνουν ότι όλα τα ευρωπαϊκά παιχνίδια σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο και όλα τα σπορ, θα διεξαχθούν κανονικά.

Όλες οι παράμετροι συζητιούνται σε όλες τις προεκτάσεις τους, ενώ λαμβάνεται υπ’ όψη και η διαφορετική συμπεριφορά που έχουν οι Έλληνες οπαδοί στα παιχνίδια των διεθνών διοργανώσεων (όπου αρχές όπως η UEFA είναι αμείλικτες σε περιπτώσεις επεισοδίων).

Ελεύθεροι οι 424 προσαχθέντες

Νωρίτερα, ελεύθεροι αφέθηκαν, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ και οι 424  που προσήχθησαν από τα επεισόδια στου Ρέντη στην διεύθυνση Αλλοδαπών, χωρίς να γίνει καμία σύλληψη.

Οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τους δράστες των επεισοδίων συνεχίζονται προκειμένου να εντοπιστεί ο δράστης που πέταξε την ναυτική φωτοβολίδα και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες που αφέθηκαν ελέυθεροι, ήταν και ανήλικα παιδιά 14, 15 και 16 ετών, που μίλησαν, νωρίτερα, στους αστυνοµικούς για το τι είδαν µέσα στο γήπεδο αµέσως µετά την έναρξη των επεισοδίων. Κάποιες εκ των µαρτυριών φαίνεται πως είναι σηµαντικές, αφού µάρτυρες κατέθεσαν πως είδαν οµάδες ατόµων, ορισµένα εκ των οποίων φορούσαν κουκούλες στα πρόσωπά τους, να µπαίνουν τρέχοντας στις κερκίδες, για να αποφύγουν προφανώς τις αστυνοµικές δυνάµεις. Οι αστυνοµικοί ζήτησαν συγγνώµη από όλους τους προσαχθέντες για την πολύωρη αναµονή στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, καθώς ήταν µια διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί, προκειµένου να εντοπιστούν τα ίχνη των δραστών της επίθεσης κατά των αστυνοµικών µε Μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες και πέτρες.