«Εχουµε σοβαρό πρόβληµα. Η κατάσταση του τραυµατία είναι κρίσιµη, δεν θα αντέξει µέχρι το “401”... Καθοδηγήστε µας προς άλλο νοσοκοµείο, πιο κοντά, µε αναµονή αναισθησιολόγου και χειρουργού», ήταν το έκδηλα αγωνιώδες σήµα το οποίο απέστειλε µέσω του ασυρµάτου στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Εθνικού Κέντρου Αµεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) ο διασώστης που οδηγούσε το ασθενοφόρο, Ιωάννης Στεφανίδης.

Το σήμα ήταν για τον 31χρονο αστυνομικό που τραυματίστηκε στα επεισόδια στου Ρέντη από ναυτική φωτοβολίδα και χαροπαλεύει στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.

Διαβάστε ακόμα: Ρέντη: Τα εργαστήρια δείχνουν ενόχους - Δεν σταματά στην προφυλάκιση του 18χρονου η έρευνα για την επίθεση των χούλιγκαν στη διμοιρία των ΜΑΤ


Το αγωνιώδες σήμα του ΕΚΑΒ για τον τραυματισμένο αστυνομικό

Με άφιξη έξω από το κλειστό γυµναστήριο του Ρέντη σε έξι λεπτά, παρέλαβαν, κάτω από πραγµατικά «πολεµικές συνθήκες», τον υπαρχιφύλακα της ΥΑΤ.

Ο 31χρονος είχε τραυµατισθεί λίγη ώρα πριν, το βράδυ της Πέµπτης 7 ∆εκεµβρίου, πολύ βαριά, από ευθεία ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας στη µηριαία αρτηρία του αριστερού ποδιού του. Είχε µαζική αιµορραγία και είχε χάσει πλήρως τις αισθήσεις του.

«Θα κατευθυνθείτε προς το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, το οποίο έχουµε θέσει σε ετοιµότητα και αναµένουν το περιστατικό», ήταν η αστραπιαία απάντηση από το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ προς το πλήρωµα του ασθενοφόρου, µέσα στο οποίο διεξαγόταν ένας πραγµατικά άνισος πόλεµος, προκειµένου να κρατηθεί στη ζωή ο 31χρονος βαριά τραυµατίας αστυνοµικός.


Διασώστρια στα «Παραπολιτικά»: «Τον παραλάβαµε χωρίς τις αισθήσεις του...»

Η διασώστρια του ΕΚΑΒ Ελεάνα Τσουµπασίδου συµπληρώνει αυτές τις ηµέρες είκοσι χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στην υπηρεσία και στον άνθρωπο. Οι συνθήκες µέσα στις οποίες έπρεπε να παραλάβει, να σταθεροποιήσει και να διακοµίσει µε ασφάλεια τον 31χρονο αστυνοµικό ήταν πραγµατικά δύσκολες.

«Ηταν πολύ σοβαρή η κατάσταση, από κάθε άποψη», αναφέρει η ίδια στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Μολότοφ, φωτοβολίδες, καπνοί, δακρυγόνα, κραυγές, ισχυροί κρότοι... µια ατµόσφαιρα απερίγραπτη, µέσα στην οποία οι ανθρώπινες ανάσες ήταν δύσκολες, γρήγορες και κοντές. Αγωνία στο ζενίθ, αλλά, πάνω απ’ όλα, ψυχραιµία και απόλυτος επαγγελµατισµός, όπως απαιτούσε η δραµατική αυτή κατάσταση.

«Παραβλέποντας τις αντίξοες συνθήκες, καταφέραµε να παραλάβουµε άµεσα τον αστυνοµικό», µας εξηγεί η κ. Τσουµπασίδου, η οποία επισηµαίνει επίσης ότι «οι συνάδελφοί του ήταν άψογοι. Είχαν ήδη κάνει το τουρνικέ και είχαν σταµατήσει τη µαζική αιµορραγία από το τραύµα του µηρού. Οµως, για να αντιληφθείτε την εξαιρετική σοβαρότητα της κατάστασής του, ο αστυνοµικός είχε τιµή 3 στην κλίµακα Γλασκώβης, δηλαδή την κλίµακα ελέγχου του επιπέδου της συνείδησης, µια τιµή την οποία λαµβάνουµε στην κλίµακα Γλασκώβης όταν ο τραυµατίας ή ο ασθενής είναι νεκρός... Ο αστυνοµικός δεν είχε τις αισθήσεις του. Είχε πλήρη απώλεια συνείδησης. Τον παραλάβαµε χωρίς τις αισθήσεις του...».

Η κ. Τσουµπασίδου µάς εξηγεί, ακόµα, ότι «η µεγάλη µάχη µέσα στο ασθενοφόρο ήταν να κρατήσουµε στη ζωή τον βαριά τραυµατία, αφού, πριν από όλα, τον οξυγονώσαµε και τον αερίσαµε. Η κατάστασή του ήταν σε τέτοιο σηµείο που θα µπορούσαµε να τον “χάσουµε” ανά πάσα στιγµή. Το µεγάλο στοίχηµα ήταν να τον κρατήσουµε ζωντανό, όπως και κάναµε, και να τον διακοµίσουµε άµεσα στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, το οποίο άνοιξε αποκλειστικά και µόνο για τον τραυµατία µας. Ηταν όλοι στις θέσεις τους και όλοι σε πλήρη εγρήγορση».

Υπενθυµίζεται ότι το Γενικό Κρατικό Νίκαιας δεν εφηµέρευε τη νύχτα της Πέµπτης 7 ∆εκεµβρίου, αλλά η επιλογή για τη διακοµιδή του 31χρονου αστυνοµικού µακριά, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκοµείο Αθηνών, δεν ετέθη καν υπό σκέψη, καθώς υπήρχε ο πολύ άµεσος κίνδυνος για την ίδια τη ζωή του, η οποία δεν θα άντεχε σε οποιαδήποτε καθυστέρηση. Και ο δρόµος για το «401» ήταν µακρύς...

Αξίζει να σηµειωθεί ότι από τους πρώτους που έφτασαν κατεπειγόντως στο ΤΕΠ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας ήταν ο ίδιος ο συντονιστής διευθυντής του χειρουργικού τοµέα του νοσοκοµείου, ο οποίος ήταν επίσης εκείνος που χειρούργησε τον πολύ βαριά τραυµατία αστυνοµικό.


∆ιασωληνωμένος

Ο 31χρονος αστυνοµικός νοσηλεύεται για ένατο εικοσιτετράωρο διασωληνωµένος και σε κρίσιµη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, ενώ οι χειρουργοί προχώρησαν την Τρίτη στον ακρωτηριασµό του αριστερού κάτω άκρου του.

Οµως, σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Παραπολιτικών», ο 31χρονος «δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο για τη ζωή του».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά