Δωρεάν Wi-Fi στα... χαρτια!
Ακόμη στα σκαριά το "Ιnternet για όλους" έναν χρόνο μετά την εξαγγελία του Σαμαρά
Του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ήταν πέρυσι, αρχές Νοεμβρίου, όταν ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη είχε κάνει μια δέσμευση που είχε προκαλέσει πολλά σχόλια. Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως σε έναν χρόνο θα υπήρχε δωρεάν wi-fi Ιnternet σε όλη την Ελλάδα. Η χαρακτηριστική φράση του, που αναπαρήχθη όσο λίγες από τότε, ήταν: «Εγώ σήμερα μπορώ να τους υποσχεθώ ότι θα έχουμε στην Ελλάδα δωρεάν wi-fi Ιnternet.Σε όλη την Ελλάδα, σε έναν χρόνο». Ο πρωθυπουργός μάλιστα είχε επιμείνει ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία θα γίνει πράξη, λέγοντας: «Θα το κάνουμε. Και γι αυτό το είπα. Θα γίνει. Το έχω ψάξει για να το πω. Είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και δείχνει στους νέους ότι κάποιος νοιάζεται. Δε λέω ο Σαμαράς -δεν έχει καμία σημασία ο Σαμαράς ή το ποιο κόμμα. Νοιάζεται. Υπάρχει η Ελλάδα που νοιάζεται γι αυτά τα παιδιά. Διαφορετικά, καήκαμε».
ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ.
Έναν χρόνο μετά, το όλο εγχείρημα φαίνεται πως δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που επιθυμούσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου, όταν και προχώρησε η προκήρυξη του έργου εντός επτά μηνών, με συνολικό προϋπολογισμό 18,5 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Η υποβολή προσφορών έγινε μόλις χθες, 17 Οκτωβρίου 2014, και αφορά τη δημιουργία περίπου 4.000 περιοχών πρόσβασης (hotspots) ή αλλιώς 14.000 σημείων πρόσβασης (access points), σε όλη την επικράτεια. Το έργο, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, προβλέπει, εκτός από απλή πρόσβαση στο Ιnternet, και δυνατότητα προσφοράς ταυτοποιημένων υπηρεσιών προς τους πολίτες από τους δήμους.
Η όλη διαδικασία, ωστόσο, φαίνεται πως θα μας πάει μέχρι τα μέσα -τουλάχιστον- του 2015. Η τωρινή πρόβλεψη για την εξέλιξη του διαγωνισμού είναι ότι οι ανάδοχοι θα υπογράψουν συμβάσεις εντός του έτους, οπότε και θα ξεκινήσουν να κάνουν τις εγκαταστάσεις για τα σημεία πρόσβασης. Το όλο εγχείρημα ωστόσο αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2015.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ.
Η χαρακτηριστική καθυστέρηση του έργου για το οποίο είχε δεσμευτεί προσωπικά ο πρωθυπουργός οφείλεται εν πολλοίς στον άνθρωπο που είχε την ιδέα και είχε κάνει τη σχετική πρόταση. Ο νεαρός Δημήτρης Πτωχός, πέρυσι, ως επικεφαλής τότε της Γραμματείας Νέων Τεχνολογιών, Ερευνας και Καινοτομίας, είχε κάνει την εισήγηση, η οποία ακολούθως πέρασε υπό την εποπτεία του Μενέλαου Δασκαλάκη, με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Ο Δ. Πτωχός λένε οι πληροφορίες πως όχι μόνο δεν είχε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, αλλά και εν συνεχεία δεν έτρεξε το θέμα, ενώ άργησε χαρακτηριστικά να ενημερώσει και τον Μενέλαο Δασκαλάκη, στις αρμοδιότητες του οποίου εντάχθηκε το εν λόγω έργο, χωρίς να έχει την απαραίτητη υποδομή να το εφαρμόσει αμέσως.
Ολιγωρία ωστόσο φαίνεται να υπήρξε και από την πλευρά του κ. Δασκαλάκη, με χαρακτηριστικότερη το γεγονός ότι η συλλογή των στοιχείων για τα σημεία πρόσβασης από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μέσω πλατφόρμας από τους δήμους, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Σε αυτή την πλατφόρμα, οι δήμοι, με διαδικασία που περιλαμβάνει κωδικοποιημένη είσοδο και ορισμό υπευθύνου έργου, θα καταχωρίσουν μια σειρά στοιχείων για τα σημεία πρόσβασης, τα οποία χρειάζονται οι ανάδοχοι για να υλοποιήσουν το project.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ο ένας χρόνος που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός συμπληρώθηκε και ουσιαστικά ξεκινά τώρα η προσπάθεια να γίνει πράξη η εξαγγελία που είχε κάνει τον γύρο της Ελλάδας.
Σημαντικό έργο, με μεγάλες προοπτικές
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει ρητή εντολή να προχωρήσουν αμέσως οι διαδικασίες και το έργο να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Στο τελικό του στάδιο θα είναι πράγματι ένα σημαντικό project, καθώς το προσχέδιο έχει χωρίσει τη χώρα σε 6 έως 9 περιοχές (lots) και οι ανάδοχοι θα αναλάβουν ο καθένας κάποιες από αυτές, ανάλογα με το ποιος θα υποβάλει τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά. Η πρωθυπουργική αυτή εξαγγελία αξίζει να σημειωθεί πως προχωρά σε υλοποίηση μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Το συγκεκριμένο έργο πάντως αποτελεί την πρώτη φάση ενός ευρύτερου σχεδίου, στην επόμενη φάση του οποίου θα ενταχθούν στο δίκτυο wi-fi σημεία ειδικού ενδιαφέροντος και μεγάλης έκτασης, όπως αρχαιολογικοί χώροι, παραλίες κ.λπ.
Την ίδια ώρα, ερευνάται πώς θα γίνει εγκατάσταση του δικτύου σε 2.000 οχήματα του ΟΑΣΑ, καθώς και σε 1.000 στάσεις σε διάφορα σημεία της Αττικής, τα οποία εξυπηρετεί ο οργανισμός. Μέχρι τότε, βέβαια, μένει να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός προκειμένου «το δωρεάν wi-fi Ιnternet» να γίνει πράγματι πράξη για όλη την Ελλάδα.