Η γεύση, ίσως η όσφρηση και σίγουρα η λογική είναι ο μόνος τρόπος προφύλαξης από τα νοθευμένα ποτά, επισήμανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, τονίζοντας ότι η νοθεία είναι συστηματική και «δυστυχώς, οι παρενέργειες από την ευρύτατη χρήση μεθανόλης, εκδηλώνονται ώρες μετά και μπορούν να προκαλέσουν τύφλωση, μέχρι και θάνατο».

«Η επικινδυνότητα της μεθανόλης είναι γνωστή. Είναι ιδιαίτερα τοξική και ανάλογα με την ποσότητα κατανάλωσης αρχικά προκαλεί ίλιγγο, ζαλάδες, πονοκέφαλο, διαταραχές στο γαστρεντερικό, στο νευρικό σύστημα και στην όραση, ενώ μπορεί να αποβεί μοιραία», σημείωσε.

*Διαβάστε εδώ: Γκάζι: Στο νοσοκομείο πέντε μαθητές από ποτά “μπόμπες”


Πώς νοθεύονται τα ποτά

Στον απόηχο του περιστατικού όπου 15χρονα κατέληξαν στο νοσοκομείο, καταναλώνοντας βότκα και ουίσκι, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ ανέφερε:
  • νοθεύονται κυρίως τα λευκά ποτά
  • η νοθεία στο κρασί μπορεί να γίνει μόνο με νερό (αραίωση)
  • ευκολότερα νοθεύονται τα κοκτέιλς
  • καθαρό ποτό είναι η σφραγισμένη μπύρα και ό,τι ανοίγεται και σερβίρεται μπροστά μας
  • νοθεία με φθηνές πρώτες ύλες εκτός της μεθανόλης, δεν το καθιστούν επικίνδυνο, αλλά δεν είναι αυθεντικό
  • σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ και του Γενικού Χημείου του Κράτους, το καλοκαίρι νοθεύτηκε το 10% των ποτών που καταναλώθηκαν
Ειδικά αν είμαστε νέοι και δεν γνωρίζουμε τι πίνουμε ακριβώς ενώ με την αύξηση των τιμών σε διάφορα τρόφιμα, παρουσιάζεται συστηματικά νοθεία στα ποτά, τόνισε ο καθηγητής, υπενθυμίζοντας ότι θα πρέπει να τηρηθεί ο νόμος περί χορήγησης αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους.

Για τον πλέον επικίνδυνο τρόπο νοθείας με βιομηχανική αλκοόλη, ο Νίκος Θωμαΐδης πρόσθεσε: Η βιομηχανική αλκοόλη μπορεί να περιέχει μεθανόλη και η μεθανόλη μπορεί να προκαλέσει άμεσα τοξικά αποτελέσματα. Καλό είναι πάντοτε να μας σερβίρουν κάτι το οποίο να είναι γνωστό και μπροστά μας, δηλαδή από μπουκάλι επώνυμο.