Η εποχή της υψηλής δραστηριότητας της γρίπης, του νέου κοροναϊού, αλλά και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) στη χώρα μας είναι αυτή την οποία διανύουμε στο τρέχον χρονικό διάστημα, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να έχουμε μία ασφαλή εκτίμηση σχετικά με τον βαθμό στον οποίον οι γιορτές έχουν συμβάλει στην αναμενόμενη αύξηση των νοσήσεων.

Διαβάστε σχετικά: Ζάκυνθος: Κλειστά τη Δευτέρα όλα τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας

«Αν το παιδί δεν αισθάνεται καλά, η μητέρα δεν το στέλνει στο σχολείο, διότι και τεστ να του έχει κάνει, μπορεί σε μία ή δύο μέρες να βγει θετικό, και αν πάει στο σχολείο μπορεί να μεταδώσει και στα άλλα παιδιά. Τα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο παίρνουν μαζί τους και αντισηπτικό που ξέρουν πια να το χρησιμοποιούν. Και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να ανοιγοκλείνουν τα παράθυρα στις αίθουσες. Επίσης, οι γονείς να πούνε στα παιδιά τους να μην αγκαλιάζονται και να μην φιλιούνται με τους συμμαθητές τους».

Αυτό τόνισε σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η παθολόγος λοιμώξεων και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, ενώ η ίδια ανέφερε ότι η μεταδόση έχει αυξηθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα και τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα είναι αυξημένα πάνω από 40%. «Είναι η περιόδος που έχουμε κοκτέηλ γρίπης, κορωνοϊού, ιώσεων και στρεπτόκοκκου», σημείωσε και συνέστησε προσοχή για τα άτομα μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα.

Η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ακόμη ότι η νέα υποπαραλλαγή του νέου κορωναϊού δεν κάνει βαριές πενυμονίες, είναι στο ανώτερο αναπνευστικό και η κλινική κατάσταση των ασθενών είναι αντιμετωπίσιμη, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας και για τις επόμενες δέκα ημέρες θα δούμε αύξηση στα κρούσματα.

Επιστροφή με συστάσεις και προσοχή

Την ίδια στιγμή, για να μειωθεί ο κίνδυνος της μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον, ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) συστήνει την τήρηση των βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι επιστρέφουν από αύριο το πρωί στα σχολεία:

* Τακτικό πλύσιμο των χεριών

- Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

- Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας

- Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

- Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

* Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

* Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενωνχώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)

* Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων

* Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό

* Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

* Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

* Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).