Επιστροφή στα σχολεία σήμερα για τους μαθητές όλων των βαθμίδων και η ανησυχία των ειδικών χτυπάει κόκκινο για νέα έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, που το τελευταίο διάστημα προκαλούν το αδιαχώρητο στα Επείγοντα των νοσοκομείων.

Το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε εγκύκλιο για το τι ισχύει με τις απουσίες λόγω COVID-19 για το σχολικό έτος 2023-2024. Σύμφωνα με την εγκύκλιο «δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών έως πέντε εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19».

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι οι γονείς των μαθητών θα πρέπει να προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση στα σχολεία μαζί με αντίστοιχη βεβαίωση «θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 ή μοριακού ελέγχου».

Στην περίπτωση που ο μαθητής νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο οι απουσίες του καταχωρίζονται, αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του.

Επίσης το υπουργείο εξέδωσε δεύτερη εγκύκλιο για τη λήψη μέτρων προστασίας για τη μείωση μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Τονίζεται ότι αν κάποιος μαθητής παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα. Οι οδηγίες στηρίζονται στις πρόσφατες συστάσεις του ΕΟΔΥ για τακτικό πλύσιμο των χεριών, εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας, αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων κ.ά.

Επίσης, ο ΕΟΔΥ συνέστησε παραμονή στο σπίτι μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).


Ποια σχολεία ανοίγουν σήμερα

Σήμερα Δευτέρα 8 Ιανουαρίου άνοιξαν τα σχολεία σε όλη τη χώρα (εκτός από την Ζάκυνθο λόγω κακοκαιρίας, Καστοριά λόγω τοπικού καρναβαλιού, κάποια στην Πυλαία Θεσσαλονίκης λόγω ζημιών που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου εξαιτίας της κακοκαιρίας, ένα Δημοτικό στη Λέσβο λόγω ζημιών και πιθανόν και στα Χανιά που ξεσηκώθηκαν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί), περίπου 1,4 εκατ. μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τους και 180.000 εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα μαθήματά τους.

Η εποχή της υψηλής δραστηριότητας της γρίπης, του νέου κοροναϊού, αλλά και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) στη χώρα μας είναι αυτή την οποία διανύουμε στο τρέχον χρονικό διάστημα, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να έχουμε μία ασφαλή εκτίμηση σχετικά με τον βαθμό στον οποίον οι γιορτές έχουν συμβάλει στην αναμενόμενη αύξηση των νοσήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Την Δευτέρα επιστρέφουν μαθητές και δάσκαλοι στα σχολεία – Υψηλή η δραστηριότητα των αναπνευστικών ιών – Τι συστήνει ο ΕΟΔΥ για ασφαλή μαθήματα στις τάξεις


Η ανησυχία των ειδικών για την έξαρση της covid 19

Oι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, καθώς αναμένεται πως το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Το άνοιγμα των σχολείων έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς υπάρχει κλιμάκωση των περιστατικών Covid-19, αλλά και έξαρση άλλων αναπνευστικών ιών, κι ενώ η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοχύρωτο και χωρίς ουσιαστική ενίσχυση το ΕΣΥ, με τεράστια κενά σε γιατρούς και προσωπικό να αποτελούν τον κανόνα στα δημόσια νοσοκομεία.

Λόγω της έξαρσης κορονοϊού και γρίπης, νέες ενημερώσεις για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία λόγω έξαρσης του covid και τι θα γίνει με τις απουσίες εκδόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ.

Σκοπός των μέτρων είναι να να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων συστήνονται, η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος και η τήρηση φυσικών αποστάσεων.

Εάν κάποιος μαθητής παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Διαβάστε σχετικά: Ζάκυνθος: Κλειστά τη Δευτέρα όλα τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας

«Αν το παιδί δεν αισθάνεται καλά, η μητέρα δεν το στέλνει στο σχολείο, διότι και τεστ να του έχει κάνει, μπορεί σε μία ή δύο μέρες να βγει θετικό, και αν πάει στο σχολείο μπορεί να μεταδώσει και στα άλλα παιδιά. Τα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο παίρνουν μαζί τους και αντισηπτικό που ξέρουν πια να το χρησιμοποιούν. Και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να ανοιγοκλείνουν τα παράθυρα στις αίθουσες. Επίσης, οι γονείς να πούνε στα παιδιά τους να μην αγκαλιάζονται και να μην φιλιούνται με τους συμμαθητές τους».

Αυτό τόνισε σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η παθολόγος λοιμώξεων και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, ενώ η ίδια ανέφερε ότι η μεταδόση έχει αυξηθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα και τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα είναι αυξημένα πάνω από 40%. «Είναι η περιόδος που έχουμε κοκτέηλ γρίπης, κορωνοϊού, ιώσεων και στρεπτόκοκκου», σημείωσε και συνέστησε προσοχή για τα άτομα μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα.

Η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ακόμη ότι η νέα υποπαραλλαγή του νέου κορωναϊού δεν κάνει βαριές πενυμονίες, είναι στο ανώτερο αναπνευστικό και η κλινική κατάσταση των ασθενών είναι αντιμετωπίσιμη, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας και για τις επόμενες δέκα ημέρες θα δούμε αύξηση στα κρούσματα.

Επιστροφή με συστάσεις και προσοχή: Τα μέτρα του ΕΟΔΥ

Την ίδια στιγμή, για να μειωθεί ο κίνδυνος της μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον, ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) συστήνει την τήρηση των βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι επιστρέφουν από αύριο το πρωί στα σχολεία:

* Τακτικό πλύσιμο των χεριών

- Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

- Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας

- Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

- Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

* Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

* Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενωνχώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)

* Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων

* Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό

* Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

* Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

* Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).


Τι θα ισχύσει με τις απουσίες

Ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Κατσαρός με βάση της τελευταίες εξελίξεις με τον Covid εξέδωσε σχετική εγκύκλιο σχετικά με τις απουσίες μαθητών/τριών στα σχολεία που νοσούν με κορονοϊο για το σχολικό έτος 2023-2024

«Κατόπιν ερωτημάτων σχετικά με τις απουσίες μαθητών/τριών λόγω του COVID-19, σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενο/η των σχολικών μονάδων της αντίστοιχης βεβαίωσης θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR). Στην περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορονοϊό COVID-19 οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της.

Οι παραπάνω απουσίες είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών».