Σήμερα, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, αρχίζει η δίκη για την αδιανόητη, σοκαριστική υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης από τον Κολωνό.

Ποιοι είναι οι 26 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό

Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί συνολικά 26 κατηγορούμενοι. Ανάμεσα σε αυτούς, ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, Ηλίας Μίχος, η μητέρα της 12χρονης και ο περιβόητος «Μιχάλης». Στο εδώλιο θα καθίσουν ακόμα 23 πρόσωπα, οι οποίοι δικάζονται είτε για γενετήσιες πράξεις με ανήλικη έναντι αμοιβής είτε για παιδική πορνογραφία.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους βρίσκονται κρατούμενοι σε τρία σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, του Κορυδαλλού, της Τρίπολης και των Γρεβενών, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν παιδιά στην ηλικία του κοριτσιού που βίωσε τον απόλυτο εφιάλτη στα χέρια τους. Μάλιστα, για αρκετούς που είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι τον Οκτώβριο του ‘22, το 18μηνο να συμπληρώνεται τον προσεχή Απρίλιο. Η δίκη λόγω αυτού δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις εκείνων από τις οποίες απέχουν οι δικηγόροι από τα καθήκοντά τους.


Με ταχείς ρυθμούς η δίκη

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διαδικασία θα πρέπει να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς, καθώς σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της δίκης εντός του 18μήνου της προσωρινής κράτησης, τότε οι κατηγορούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την έκδοση της πρωτόδικης ετυμηγορίας. Η ακροαματική διαδικασία θα αρχίσει σε αίθουσα του Πρωτοδικείου της Αθήνας στην οδό Δέλγερη και θα διακοπεί για να συνεχιστεί στις επόμενες συνεδριάσεις σε αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, καθώς πρόκειται για μία πολυπρόσωπη δίκη, η οποία προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα θα πρέπει να γίνει σε κατάλληλη αίθουσα. Στην αίθουσα του Εφετείου οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, ενώ υπάρχει δυνατότητα, εφόσον χρειαστεί, το δικαστήριο να συνεδριάσει την Τρίτη και την Πέμπτη σε αίθουσες του Πρωτοδικείου.

Κεκλεισμένων των θυρών

Κατά την έναρξη της διαδικασίας αναμένεται να υποβληθεί αίτημα από τους νομικούς παραστάτες του ανήλικου θύματος προκειμένου η δίκη να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, στο οποίο αναμένεται να συναινέσει και η πλευρά της μητέρας της ανήλικης και κατηγορούμενης στην υπόθεση.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται, πάντως, να ολοκληρωθεί και η δεύτερη δικογραφία για την υπόθεση, στην οποία και άλλα πρόσωπα, υπεράνω πάσης υποψίας, αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά το κοριτσάκι.