Υπογραφή συμφωνίας ΓΕΕΘΑ Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Για την Έδρα Στρατηγικών Σπουδών "Θουκιδίδης"...
Υπογράφεται σήμερα προγραμματική συμφωνία συνεργασίας για την ίδρυση της Επώνυμης Έδρας «Θουκυδίδης - Έδρα ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές, («Thucydides - The Hellenic National Defence General Staff Chair in Strategic Studies»), από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη.
Πρόκειται για συμφωνία αμφοτέρως επωφελή καθώς, όπως υποστηρίζουν στρατιωτικοί, τα οφέλη από τη δημιουργία της Επώνυμης Έδρας είναι τα παρακάτω:
- Προαγωγή της Επιστήμης των Στρατηγικών Σπουδών.
- Συμβουλευτική προσφορά προς το ΓΕΕΘΑ στα αντίστοιχα θέματα και στην εκπαίδευση των στελεχών των ΕΔ, καθώς και στην παραγωγή νέας σκέψεως και μεθοδολογίας στα σχετικά επιστημονικά πεδία. Η προαναφερθείσα Έδρα μπορεί να λειτουργήσει ως «δεξαμενή σκέψης» («think tank») για το ΓΕΕΘΑ.
- Εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΕΘΑ, των στελεχών των ΕΔ και της Πανεπιστημιακής-Ερευνητικής Κοινότητας.
- Προώθηση θεσμών που θα διευκολύνουν και θα προάγουν την έρευνα για την εκπλήρωση των στρατηγικών στόχων και των πολιτικών του ΓΕΕΘΑ στον τομέα της εκπαιδεύσεως.
- Η επιμόρφωση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των ΕΔ. Η απόκτηση των γνώσεων αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για τα στελέχη ώστε να ανταποκρίνονται με πληρότητα στις υψηλές απαιτήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές και στρατηγικό περιβάλλον και στην κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας.
- Εξωστρέφεια και προβολή του Πανεπιστημίου και των ΕΔ τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Ρωτώντας στρατιωτικές πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφορικώς με το γιατί γίνεται αυτή η σύμπραξη του ΓΕΕΘΑ με το ΠΑΜΑΚ και δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο με τα υπάρχοντα ΑΣΕΙ (Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) για να δημιουργηθούν εκεί και στο πλαίσιο αυτών μεταπτυχιακά προγράμματα και έδρες, μας ελέχθη ότι παρόλο που είναι ΑΣΕΙ προς το παρόν δεν μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακό καθώς υπάρχει πρόβλημα με το υπάρχον και ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα ό,τι και όπου γίνεται να γίνεται πάντα με την σύμπραξη κάποιου πανεπιστημίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο μπορούν να συμμετέχουν στελέχη των ΕΔ συμβάλλοντας με τις γνώσεις και εμπειρίες τους στην επιμόρφωση των σπουδαστών της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του ΠΑΜΑΚ, καθώς και των στελεχών των ΕΔ, ενώ η ανάληψη και υλοποίηση του ανωτέρω έργου μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία και με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς του εσωτερικού ή του εξωτερικού.
Η διάρκεια της χορηγίας του ΓΕΕΘΑ προς το Πανεπιστήμιο είναι τέσσερα χρόνια με δυνατότητα ανανεώσεως ρητώς ή σιωπηρώς από τους συμβαλλομένους έπειτα από σχετική αξιολόγηση από πλευράς του ΓΕΕΘΑ των ετήσιων εκθέσεων πεπραγμένων διδακτικού και ερευνητικού έργου της αντιστοίχου τετραετίας.
Τέλος, στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας του ΓΕΕΘΑ, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί ανάλογη συμφωνία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την ίδρυση Επώνυμης Έδρας : «Ηρόδοτος Έδρα ΓΕΕΘΑ Γεωπολιτικής», (Herodotos The Hellenic National Defence General Staff Chair in Geopolitics). Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το ετήσιο κόστος της χορηγίας από πλευράς ΓΕΕΘΑ είναι της τάξεως των 30.000 ευρώ, δηλ. 60.000 ευρώ και για τις δύο έδρες, ήτοι 240.000 ευρώ συνολικό κόστος τετραετίας, που θα καταβληθεί από το ΓΕΕΘΑ.
Λ.Σ.Μ.