Συναγερμό σήμανε το τρομοκρατικό χτύπημα στο υπουργείο Εργασίας στο κέντρο της Αθήνας, με την Αντιτρομοκρατική να βρίσκονται στα ίχνη των τρομοκρατών, οι οποίοι μετά και την πρόσφατη επίθεση στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί, επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο της επικαιρότητας.

Διαβάστε επίσης: Μαίρη Μπόση στα Παραπολιτικά 90,1: Οι Αρχές όφειλαν να μας δώσουν πολύ καλύτερα δείγματα γραφής όλα αυτά τα χρόνια που δεν μας έδωσαν

Η ΕΛ.ΑΣ αναζητεί ίχνη τρομοκρατών σε λατομεία – Που αλλού στρέφονται οι έρευνες

Σύμφωνα με τον ALPHA, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν σε λατομεία τις απαντήσεις καθώς οι τρομοκράτες πιθανότατα χρησιμοποίησαν ζελατοδυναμίτιδα για την επιχείρησή τους, μια εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιείται σε αυτού του είδους επιχειρήσεις.

Παράλληλα, αναζητείται και η διαδρομή του χρήματος των «νεοτρομοκρατών» καθώς όπως έχει δείξει το παρελθόν δύσκολα πρόκειται για εργαζόμενους αφενός και αφετέρου απαιτείται μεγάλος όγκος χρημάτων για τις επιχειρήσεις του, όπως η ενοικίαση διαμερισμάτων και η αγορά όπλων.

Έτσι, οι Αρχές στρέφονται εκ νέου σε ληστές τραπεζών, μιας και στο παρελθόν άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις (17 Νοέμβρη) έβρισκαν πόρους από τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyxbo1723wox)

Κάμερες, κινητά, κεραίες ερευνούν οι αρχές για το χτύπημα στην Σταδίου

Τους συσχετισμούς ανάμεσα στα τελευταία περιστατικά τρομοκρατίας, αφενός στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή και αφετέρου προ ημερών στην οδό Σταδίου, ερευνούν οι αρχές καθώς την ευθύνη των δύο ενεργειών ανέλαβαν δύο νέες, πρωτοεμφανιζόμενες οργανώσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν οι δράστες να προέρχονται από την ίδια «δεξαμενή» λόγω του τρόπου δράσης, αλλά και της επιλογής των στόχων.

Η νέα οργάνωση και η παραπομπή στο παρελθόν

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», η οποία ανέλαβε την ευθύνη της έκρηξης στο υπουργείο Εργασίας, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών. Το όνομά της παραπέμπει στην παλαιότερη «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η οποία όμως δρούσε με ένοπλες και όχι βομβιστικές επιθέσεις. Ένα σενάριο που εξετάζεται από την αντιτρομοκρατική είναι να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη.

Υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και τηλεφωνήματα

Οι αρχές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν υλικό από κάμερες ασφαλείας για το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής των τρομοκρατών.

Σύμφωνα με τον Alpha έχουν καταγραφεί κινήσεις δύο ατόμων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywgkwp9bibl)

Τα δύο τηλεφωνήματα

Επίσης σύμφωνα με την ΕΡΤ, εξετάζονται και τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Στο πρώτο τηλεφώνημα στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρεται ότι θα γίνει μεγάλη έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται ότι η βόμβα είναι κρεμασμένη στα κάγκελα, χωρίς να δίνεται χρονικό περιθώριο της έκρηξης.

Στην συνέχεια έγινε δεύτερο τηλεφώνημα στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, προκειμένου να δοθεί το χρονικό περιθώριο και η επισήμανση ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στα κάγκελα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, μπροστά από το υπό ανακαίνιση υποκατάστημα τράπεζας. Και αυτό γιατί -πιθανότατα- δεν ήθελαν θύματα.

Επιπλέον σύμφωνα με τον Alpha οι αρχές αναμένουν και την άρση τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και ό,τι στοιχεία προκύψουν από τις κεραίες.

Ενέργεια υψηλού ρίσκου και οι τεχνικές γνώσεις

Η ενέργεια, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, φαίνεται πως ήταν υψηλού ρίσκου, με γνώση κατασκευής του ωρολογιακού μηχανισμού, ο οποίος εξαϋλώθηκε και το ωστικό κύμα εκτονώθηκε προς το υπουργείο Εργασίας. Επίσης δεν αποκλείεται να υπήρχε προετοιμασία για την επίθεση από τις προηγούμενες μέρες.

Πηγές αναφέρουν στην ΕΡΤ ότι ο κατασκευαστής της βόμβας ήταν άτομο με εμπειρία. Η έκρηξη σχεδόν δεν άφησε υπολείμματα , ενώ μένει να διαπιστωθεί από τις αναλύσεις στο Χημείο του Κράτους το είδος της εκρηκτικής ύλης που εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 3 κιλά.

Επίσης τοποθετήθηκε σε σημείο κοντά στις λαμαρίνες της τράπεζας που γινόταν ανακαίνιση ώστε η όδευση του ωστικού κύματος να είναι προς το απέναντι κτίριο του υπουργείου Εργασίας και να προκαλέσει μεγάλες ζημιές.