Με χρυσή Lamborghini, πανάκριβα πούρα, εντυπωσιακά μοντέλα και ταξίδια στο Ντουμπάι ο Δαμιανός Προσαλέντης καλεί το κοινό να ενταχθεί στο «Conclavio» του.

Η υπόσχεση είναι μεγάλη, καθώς εγγυάται στους ακολούθους του πως με απλά βήματα θα καταφέρουν να γίνουν εκατομμυριούχοι όπως ο ίδιος.


Η προειδοποίηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τον Δαμιανό Προσαλέντη


Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τις επιφυλάξεις της.

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συστήνει στους υποψήφιους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ακολουθούν προτροπές ή συμβουλές ατόμων που λειτουργούν εκτός οποιουδήποτε ρυθμιστικού πλαισίου» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, με τον τίτλο της να εμπεριέχει τη λέξη «προειδοποίηση».

Η δραστηριοποίηση της Ε.Κ. ήρθε μόλις στις 28 Δεκεμβρίου του 2023, όταν ο Δαμιανός Προσαλέντης έκλεινε τρία χρόνια από την πρώτη του παρουσία ως δημιουργού περιεχομένου στο διαδίκτυο. «24 δρόμοι για εκατομμύρια», «Ένα μυστικό που δεν σου λένε οι πλούσιοι», «Πώς να σκεφτείς σαν πλούσιος» είναι μερικοί από τους τίτλους του ιδρυτή του «Conclavio», μιας διαδικτυακής «σέχτας» που πλασάρεται ως «Ακαδημία Επιτυχίας», με καταφανή προσανατολισμό τις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα.

Η «Ακαδημία», φυσικά, δεν προσφέρει τις υπηρεσίες της, ανάμεσά τους και «πονηρές» διασυνδέσεις, με το αζημίωτο. Μια ουδόλως αμελητέα συνδρομή είναι απαιτητή για να ανοίξουν οι πύλες στο Telegram, όπου διακινούνται πληροφορίες μεταξύ των οποίων και για τα κρυπτονομίσματα, που αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την αξία τους.

Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, κι ενδεχομένως να ανάγει την υπόθεση σε κοινωνικής φύσεως ζήτημα, είναι το γεγονός πως μεταξύ των περίπου 4.000 ακολούθων του φαίνεται πως περιλαμβάνονται και ανήλικοι, οι οποίοι σαφώς και έχουν θαμπωθεί από τις υποσχέσεις για γρήγορο και εύκολο πλουτισμό. Πίσω από τη «φάμπρικα» των χρυσών blings (μενταγιόν), των αστραφτερών ζαντών και των ακριβών εστιατορίων, δεν αποκλείεται να υπάρχει μια μικρή στρατιά ανηλίκων που ονειρεύονται θέση οικονομικής ισχύος και υψηλό στάτους με κάποιο «μαγικό» τρόπο.


Περιγράφει «πυραμίδα»;

Οι πρώτοι που φέρονται να προβληματίστηκαν με την ποιότητα των δραστηριοτήτων του Προσαλέντη ήταν οι ανταγωνιστές του στα κοινωνικά δίκτυα. Κανείς όμως δεν κινήθηκε σε βάθος, για να ξεδιαλύνει αν αποτελεί έναν επικίνδυνο για τους αφελείς «προφήτη» του εύκολου πλουτισμού.

Είναι, πάντως, εντυπωσιακό πως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα ο ίδιος ο Δαμιανός Προσαλέντης περιγράφει κάπως αμφίσημα τις δραστηριότητές του. «Εγώ, έχοντας τη γνωριμία με αυτούς τους δέκα, που έγιναν πετυχημένοι χάρη σε εμένα, αυτοί οι δέκα που ο καθένας γνωρίζει άλλους δέκα, οι οποίοι είναι στο δικό τους δίκτυο, άτομα τα οποία μπορούν να τα φέρουν στο δικό μου δίκτυο, να μου κάνουν τη γνωριμία, γιατί μου χρωστάνε» αναφέρεται σε βίντεο με τη φωνή του Προσαλέντη, το οποίο ανάρτησε «διπλός» και «τρίδιπλος» λογαριασμός με την επωνυμία «Conclavio» τον περασμένο Νοέμβριο. Μια τέτοια παραδοχή από τη μία μπορεί να περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο κόσμος συστηματικά εδώ και εκατονταετίες. Από την άλλη, όμως, μπορεί να περιγράφει και μια «πυραμίδα». Σαφώς, για τα παραπάνω μπορούν να αποφανθούν μόνο οι ειδικοί και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Για την ώρα, πάντως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απλώς προειδοποιεί: «Η Ε.Κ. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι οι δικτυακοί τόποι conclavio.com και ekatommyriouxos.gr, οι οποίοι φέρεται να προσφέρουν στα μέλη που εγγράφονται σε αυτές (πληρώνοντας συνδρομή) “τα μυστικά του γρήγορου πλουτισμού” και εκπαίδευση, συμβουλές και καθοδήγηση για τοποθετήσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων, δεν εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».


Η… περιπέτεια στο «GNTM»


Όλα όσα ισχυρίζεται, κατά καιρούς, ο Δαμιανός Προσαλέντης είναι τόσο εντυπωσιακά, που φτάνουν να «θαμπώνουν» ακόμη και φτασμένους στους τομείς τους επαγγελματίες. Πριν από το μεγάλο «μπαμ» στα κοινωνικά δίκτυα, ο Προσαλέντης έκανε ένα πέρασμα από τη γνωστή εκπομπή του Star «Greece’s Next Top Model». Εκεί, αφού παρουσίασε μία εντυπωσιακή ιστορία για το πώς έγινε εκατομμυριούχος στα είκοσί του, άφησε με το στόμα ανοιχτό τη Ζενεβιέβ Μαζαρί και τον Άγγελο Μπράτη, αποκαλύπτοντας πως η δουλειά που του απέφερε αυτά τα χρήματα ήταν η βιντεογραφία, ενώ περιέγραψε τον εαυτό του ως «επαγγελματία ταξιδιώτη».

Αντικείμενο της διαφημιστικής εταιρείας που έχει στις ΗΠΑ είναι το luxury living ανά τον κόσμο. Ο Δαμιανός, που πέρασε στο boot camp της εκπομπής, μπορεί να μην έδρεψε δάφνες στο μόντελινγκ, ωστόσο κέρδισε από δεκάδες έως εκατοντάδες πηχυαίους τίτλους στα διαδικτυακά ΜΜΕ με το βίντεο της εμφάνισής του στο «GNTM» και την ιστορία του, που εντυπωσίασε τους κριτές του παιχνιδιού. Αν στο «GNTM» είχε φροντίσει να διαφημίσει το προ εξαετίας άρθρο του «Forbes» το οποίο τον εκθείαζε (σ.σ.: αν και στα σχόλια οι αναγνώστες παρατηρούσαν πως δεν έχουν καταλάβει σε ποια βιομηχανία διαπρέπει), σήμερα το εν λόγω άρθρο δεν είναι διαθέσιμο στους αναγνώστες. Βέβαια, δεν έχει καμία σημασία, αφού κατάφερε στο… πόκερ της αναγνωρισιμότητας να κάνει… κέντα χωρίς να ιδρώσει καθόλου.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime