Το φαινόμενο του γονεϊκού bullying και της παρεμβατικότητας των γονέων στην εκπαιδευτική διαδικασία εντείνεται, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές ιστορίες», με τον Γιάννη Αργυρό, ο Πρόεδρος ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος.

Τόνισε πως δεν είναι χρήσιμο, όταν παρεμβαίνουν οι γονείς για να μην γίνονται παρατηρήσεις στα παιδιά τους ή για να αλλάξουν οι βαθμοί των παιδιών τους.

*Διαβάστε εδώ: Βίντεο - ντοκουμέντο: Άγριο bullying σε σχολείο στο Ηράκλειο - Πληροφορίες ότι είναι η 13χρονη που κατηγορείται για τις γυμνές φωτογραφίες

Σημείωσε πως σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία υπάρχουν περιστατικά βίας.



Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του προέδρου ΟΙΕΛΕ στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή την ανακοίνωσή τους για το γονεϊκό μπούλινγκ:

Γ.ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το φαινόμενο του γονεϊκού μπούλινγκ εντείνεται τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα θέμα με τους γονείς και αυτό το συζητάμε και με τους συναδέλφους από τα δημόσια σχολεία. Υπάρχει δηλαδή ένα ζήτημα μιας μεγαλύτερης παρεμβατικότητας των γονέων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ότι ενδιαφέρονται οι γονείς για τα παιδιά τους είναι χρήσιμο δεν είναι όμως καθόλου χρήσιμο όταν παρεμβαίνουν στην εκπαιδευτική διαδικασία για να αλλοιωθούν οι βαθμοί, για να μην γίνονται παρατηρήσεις στα παιδιά τους για να είναι τα παιδιά τους κυριολεκτικά οι αφέντες, οι δραγουμάνοι μέσα στην τάξη. Στα ιδιωτικά σχολεία σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ένα νοσηρό φαινόμενο δηλαδή ότι ένας γονέας ο οποίος πληρώνει θεωρεί ότι ο εκπαιδευτικός είναι υπάλληλός του ο οποίος θα υπακούσει σε οποιαδήποτε εντολή.

Γ.ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έρχονται γονείς και ζητάνε από τους εκπαιδευτικούς να αλλάξουν τους βαθμούς, διαμαρτύρονται γιατί οι βαθμοί είναι χαμηλοί και στις μεγάλες τάξεις του Λυκείου και ειδικά στην Γ’ Λυκείου ο βαθμός παίζει ρόλο για αρκετά πράγματα για ένα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για μια εισαγωγή σε ένα ξένο πανεπιστήμιο και αν επιβληθεί και το εθνικό απολυτήριο ο βαθμός του Λυκείου θα παίζει σημαντικό ρόλο και για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση άρα εκεί θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα από αυτές τις πιέσεις.

Γ.ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάποια ιδιωτικά σχολεία έχουμε πολύ σοβαρά ζητήματα βίας με συνομιλίες που είχαμε με συναδέλφους στα σχολεία αυτά μας απάντησαν ότι εάν παρέμβουμε και πολύ, εάν κάνουμε πολλές παρατηρήσεις θα μας απολύσουν. Έχουμε απολύσεις από πιέσεις γονέων, δεν είναι πάρα πολλές άλλα έχουμε τέτοια περιστατικά αλλά έχουμε πάρα πολλές απειλές. Το φαινόμενο αυτό έχει ενταθεί πολύ από το 2020 γιατί οι γονείς ξέρουν ότι ο εκπαιδευτικός απολύεται χωρίς καμία αξιολογική διαδικασία. Επίσης έχουμε πολλές περιπτώσεις που μπορεί να μην ζητείται να απολυθεί ένας εκπαιδευτικός αλλά «μάζεψέ τον γιατί δεν θέλω να μου κάνει παρατηρήσεις στο παιδί μου, μάζεψέ τον γιατί δεν έβαλε άριστα στο δεύτερο τρίμηνο».

Γ.ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ζούμε εποχές ακραίες εάν δεν δουλέψουμε όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, ιδιοκτήτες, γονείς, πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τα πράγματα θα ξεφύγουν πέρα από κάθε έλεγχο.