Απαντήσεις σε σχέση με την καθυστέρηση παροχής πρώτων βοηθειών σε υπάλληλο του Δήμου Αλεξανδρούπολης που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στις αρχές του μήνα δίνει ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ειδικότερα, ύστερα από καταγγελίες ότι ο 61χρονος υπάλληλος χρειάστηκε να περιμένει 15 λεπτά ασθενοφόρο παρά το γεγονός ότι κατέρρευσε στον χώρο του νοσοκομείου, ο κ. Ευάγγελος Ρούφος σημειώνει: «Το ΕΚΑΒ κλήθηκε από συνάδελφο του εν λόγω υπαλλήλου και ενημερώθηκε για το περιστατικό στις 05:42 το πρωί της Τρίτης 02 Ιανουαρίου. Πράγματι, ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο που βρισκόταν στην πόλη, ώστε να μεταβεί αμέσως στο σημείο. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου, καθ’ οδόν προς το ΠΓΝΑ, ειδοποίησε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προκειμένου οι εφημερεύοντες, αν είναι δυνατόν, να μεταφέρουν τον παθόντα εντός του νοσοκομείου. Χωρίς χρονοτριβή, η εφημερεύουσα παθολόγος ειδοποίησε νευροχειρουργό και αναισθησιολόγο, να κατευθυνθούν στο ΤΕΠ για να επιληφθούν του περιστατικού και η ίδια κίνησε προκειμένου να μεταβεί επιτόπου. Κατευθυνόμενη προς το σημείο, είδε το ασθενοφόρο ήδη να καταφθάνει. Η ώρα ήταν 05:55. Δηλαδή, μεταξύ της πρώτης κλήσης που δέχθηκε το ΕΚΑΒ μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου, μεσολάβησαν 13 λεπτά. Μεταξύ της κλήσης που δέχθηκε το ΤΕΠ του ΠΓΝΑ (η οποία ακολούθησε) και της άφιξης του ασθενοφόρου, μεσολάβησε ακόμη λιγότερο».

Αλεξανδρούπολη: "Το νοσηλευτικό ίδρυμα στεγάζεται σε ένα οικόπεδο 200 στρεμμάτων περιβάλλοντα χώρο", λέει ο διοικητής

Ο διοικητής του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης επισημαίνει ακόμη ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα στεγάζεται μέσα σε ένα οικόπεδο 200 στρεμμάτων περιβάλλοντα χώρο.

Διαβάστε ακόμα: Απίστευτο περιστατικό στην Αλεξανδρούπολη: Καταγγέλλουν ότι έπαθε εγκεφαλικό στο προαύλιο νοσοκομείου και του είπαν να περιμένει ασθενοφόρο

«Δεδομένου ότι η απόσταση του συμβάντος από το ΤΕΠ υπερβαίνει τα 500 μέτρα, η επιτόπου αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς και διακομιδή του απευθείας με φορείο στο ΤΕΠ ήταν εξαιρετικά επισφαλής και με απόλυτη βεβαιότητα θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο. Αντιθέτως, η παραλαβή και μεταφορά του με το ασθενοφόρο διήρκεσε μόλις 2,5 λεπτά, όπως φαίνεται και από το βιβλίο εισερχομένων του ΤΕΠ (άφιξη στις 05:58). Επιπροσθέτως, η μεταφορά του ασθενούς με συμβατικό φορείο διανύοντας όλη τη διαδρομή των 500 μέτρων μέχρι το ΤΕΠ, επί ανωμάλου και ανηφορικού εδάφους, θα έθετε σε άμεσο και απόλυτο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Αντιθέτως, τα ασθενοφόρα διαθέτουν ειδικά φορεία (σπαστά, με ιμάντες κ.λπ.) καθώς και τον λοιπό απαιτούμενο εξοπλισμό για διακομιδή ασθενών, ώστε αυτή να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση που καταλήγει με το συμπέρασμα ότι «κάθε ενέργεια που έγινε από το προσωπικό του ΠΓΝΑ ήταν ενδεδειγμένη και έγινε αποκλειστικά και μόνον με γνώμονα τη διαφύλαξη της ζωής του ασθενούς και της απρόσκοπτης (και συντομότερης) διακομιδής του στο ΤΕΠ και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα», αναφέρει.