Ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα κύρια χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το meteo, θα είναι η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, οι βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας, οι χιονοπτώσεις, ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας, και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη.

Διαβάστε σχετικά: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: "Βουτιά" της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς από το απόγευμα του Σαββάτου - Χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα

Επιδείνωση του καιρού δείχνουν τα στοιχεία του meteo

Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση αύριο στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και την Κυριακή στην υπόλοιπη χώρα. Η πτώση θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες αύριο στα βορειοδυτικά και τα βόρεια, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επεκταθούν σταδιακά στα κεντρικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Παράλληλα, χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίες σταδιακά έως τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν σε ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς, καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή χιονοπτώσεις αναμένονται και στα ορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου. Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ορεινά της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο και από το απόγευμα θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, όπου οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν.

Δείτε τους χάρτες του meteo με την επερχόμενη κακοκαιρία - Πού θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις

Στους Χάρτες 1 και 2 παρουσιάζεται η βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και το χιόνι (μοβ αποχρώσεις) που αναμένεται το μεσημέρι και τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 20/01.


Χάρτης 1. Βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το μεσημέρι του Σαββάτου 20/01

 
Χάρτης 2. Βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και χιόνι (μοβ αποχρώσεις) που αναμένεται τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 20/01

Τέλος, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7 έως 9 Μποφόρ) αναμένονται στο Αιγαίο μετά το μεσημέρι αύριο, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 Μποφόρ.

 Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο, τόσο λόγω των χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων που αναμένονται όσο και λόγω του παγετού που θα επικρατεί κατά τόπους, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προτρέπει τους πολίτες να συμβουλεύονται την υπηρεσία του «Συνθήκες οδικού δικτύου» για τον ασφαλή σχεδιασμό των οδικών μετακινήσεων.