Ξεκίνησαν οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας την πορεία τους προς την Θεσσαλονίκη για το ραντεβού στην 30ή διεθή έκθεση Agrotica, με στόχο να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αγρότες από το Δερβένι ξεκίνησαν με τα τρακτέρ, κουβαλώντας μαζί ένα φέρετρο και μαύρες σημαίες, θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την οικονομική τους κατάσταση.

Λίγο πριν τις 10, το μπλόκο Δερβενίου ενώθηκε με το μπλόκο των Σερρών και με μαύρες σημαίες στα τρακτέρ τους, κατευθύνονται προς την Agrotica. Μάλιστα, λίγο πριν τις 11, μπήκαν στην Λεωφόρο Νίκης στην Θεσσαλονίκη με μέτωπο ανατολικά και στόχο να φτάσουν έξω από την νότια πύλη της ΔΕΘ για το μεγάλο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο ενόψει της Agrotica.


agrotes-1-2-2024-esoteriki_1_
agrotes-1-2-2024-esoteriki_2_
agrotes-1-2-2024-esoteriki_3_
agrotes-1-2-2024-esoteriki_4_


Εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώνονται έξω από την νότια πύλη της ΔΕΘ, ενώ περίπου στις 13:00 αναμένεται να ξεκινήσουν οι ομιλίες των αγροσυνδικαλιστών. Οι αγρότες επιθυμούν να καταθέσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, εκφράζοντας τα ζητήματα του κλάδου τους, όπως αναφέρει το Thesstoday.gr.


Η «επέλαση των τρακτέρ» επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα από τις 3 εισόδους της πόλης, το Δερβένι, τα Μάλγαρα και τα Πράσινα Φανάρια, με την αστυνομία να βρίσκεται επί ποδός προς αποφυγήν εντάσεων. Περισσότεροι από 500 αστυνομικοί θα επιτηρούν τους αγρότες, για τη διαφύλαξη της τάξης.

Περίπου 300 τρακτέρ θα βρεθούν στην πόλη, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκπρόσωποι από όλα τα μπλόκα αναμένεται να βρεθούν σήμερα το πρωί στην πλατεία της ΧΑΝΘ, για να παραταχθούν μπροστά από τη Διεθνή Έκθεση, όπου θα παραμείνουν για τέσσερις μέρες.

Τα τρακτέρ προβλέπεται να παραταχθούν στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της Agrotica, μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν πρόθεση να εμποδίσουν τη δίοδο των επισκεπτών της έκθεσης ούτε και να επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη.

Μεταξύ των καλλιεργητών που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στο Νότιο Τόξο της έκθεσης συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή. Σημειώνεται, δε, ότι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έρθουν με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, αν και ακόμη και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ώρα υλοποίησής του.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως και οι αλιείς από τη Μηχανιώνα δίνουν δυναμικό παρών στο πλευρό των αγροτών ενόψει της Agrotica. Οι αλιείς έχουν συγκεντρωθεί στον Θερμαϊκό κόλπο της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Ο Αποστολής Καρελάς ιδιοκτήτης μηχανότρατας και καπετάνιος δηλώνει στο thesstoday πως σήμερα θα συγκεντρωθούν περισσότερα από 20 σκάφη στον κόλπο στο ύψος της παλιάς παραλίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες. «Τα αυξημένα κόστη, τα καύσιμα μας έβγαλαν στις θάλασσες του αγώνα. Καλούμε τους συναδέλφους σήμερα να μην ψαρέψουν και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις» σημειώνει.