Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απαντούν οι αγρότες στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, καθώς δηλώνουν ότι δεν τους ικανοποίησαν τα όσα άκουσαν από την ομιλία του στη Βουλή. «Ήταν σταγόνα στον ωκεανό», δηλώνουν. Έτσι, ομάδες αγροτών, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους, προχώρησαν χθες σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας της νότιας πύλης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων πραγματοποίησαν οι αγρότες στο μπλόκο του Ζάρκου Τρικάλων και οι παραγωγοί του Τυρνάβου που έχουν στήσει το δικό τους μπλόκο στην εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης, στη θέση Δαμάσι.

Σήμερα φτάνουν στο Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης οι αγρότες από τη Θεσσαλία για να πραγματοποιήσουν, στις 12 το μεσημέρι, μεγάλο συλλαλητήριο μαζί με τους Μακεδόνες συναδέλφους τους που βρίσκονται εκεί από το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι Θεσσαλοί δεν θα μπουν στην πόλη με τα τρακτέρ - έχουν επιστρατευτεί πούλμαν και ιδιωτικά ΙΧ που ξεκίνησαν από τα μπλόκα στις 8 το πρωί. Όλοι έδωσαν ραντεβού στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ στην Εγνατία Οδό.

Τους σταμάτησαν

Το μεσημέρι της Παρασκευής, αγρότες από τις περιοχές Καλλονή, Κύμινα και Χαλάστρα προσπάθησαν να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στα Μάλγαρα για να στήσουν νέο μπλόκο, τους σταμάτησαν, όμως, οι αστυνομικές δυνάμεις. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στήθηκε νέο μπλόκο στο Αίγιο, στη γέφυρα του Σελινούντα. Το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων θα κριθεί το πρωί της Δευτέρας.

Σε πανελλαδικό επίπεδο θα συνεδριάσουν κατά τόπους όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι στα μπλόκα, με στόχο οι κινήσεις, πλέον, να είναι ταυτόχρονες και συντονισμένες σε όλη τη χώρα. Τη Δευτέρα το πρωί οι αγρότες από το μπλόκο του Ζάρκου θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης την Τρικάλων, πριν επιστρέψουν στο μπλόκο.

Τι ζητούν οι αγρότες από τον Μητσοτάκη

Η αντίδραση των αγροτών ήταν αρνητική, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν επιλύουν το πρόβλημα. Στη συνέλευση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι αγρότες της Θεσσαλίας, παρουσίασαν την αντιπρότασή τους, που θα σταλεί με επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν:

1) Άμεσα αποζημιώσεις για τις καταστροφές από την καταιγίδα Daniel
2) Άμεσες αποζημιώσεις για τη λίμνη Κάρλα και αντιπλημμυρικά έργα
3) Μέτρα για το κόστος παραγωγής

Ανακοίνωσαν επίσης ότι:
- Από Δευτέρα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις
- Την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια για περαιτέρω αποφάσεις
«Θα παραμείνουμε στη θέση μας εδώ μπροστά στην Agrotica χωρίς να ενοχλούμε κανέναν και θα αποχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 4/2, σε ώρα που θα προκαλέσουμε μάλιστα τη μικρότερη δυνατή όχληση στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό στην πόλη», τονίζει ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Παραδείσης.

«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι' αυτά που λέω», τονίζει.

«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον».