Οι αγρότες κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους, όπως φάνηκε από το ογκώδες συλλαλητήριό τους στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά ούτε απειλούν ούτε διεκδικούν κάτι παραπάνω από τα υπεσχηµένα.

Μετρούν θετικά την πρόσφατη παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη σε µπλόκο στη Βόνιτσα, αλλά και τη σειρά µέτρων που εξήγγειλε προχθές. Ωστόσο θα ανταποκριθούν σε ενδεχόµενη πρόσκλησή του µόνον εάν τους θέσει πλαίσιο ανακοινώσεων για α) µείωση της τιµής στην αντλία για τα αγροτικά καύσιµα, β) άµεση αλλαγή του κανονισµού του ΕΛΓΑ, ώστε «να αποζηµιώνονται στο 100% για το 100% των ζηµιών» και γ) παράταση στην εφαρµογή της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), την αιτία των µεγάλων αντιδράσεων των συναδέλφων τους σε όλη την Ευρώπη.

Τα προβλήματα των Θεσσαλών αγροτών

Οι Θεσσαλοί βρίσκονται στη χειρότερη θέση όλων εξαιτίας των θεοµηνιών («Daniel» και «Elias») που κατέστρεψαν δύο φορές σε διάστηµα 20 ηµερών τις καλλιέργειες, τη ζωική παραγωγή, τις υποδοµές, τα σπίτια και γενικότερα τον κοινωνικό ιστό του κάµπου. Οπως προκύπτει από το µεσοβδόµαδο διήµερο ρεπορτάζ της «Α» της Κυριακής στον Παλαµά Καρδίτσας, στα δηµοτικά διαµερίσµατα (Βλοχός, Μεταµόρφωση κ.τ.λ.), στις κοινότητες κατά µήκος της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας - Καρδίτσας και Καρδίτσας - Λαµίας, όπως και από την πλευρά της Μαγνησίας στις περιοχές πέριξ της λίµνης Κάρλας, στο Στεφανοβίκι, στον Ριζόµυλο, στο Σέσκλο, στο Βελεστίνο, στο Αερινό κ.τ.λ., τα περισσότερα σπίτια παραµένουν ακατοίκητα όχι µόνο γιατί είναι φουσκωµένα από την υγρασία, αλλά και γιατί η ∆ΕΗ δεν έχει καταφέρει ακόµη να αντικαταστήσει τα ρολόγια και να επαναφέρει το ρεύµα.

Μάλιστα το νερό εξακολουθεί να λιµνάζει σε πολλά από τα χωράφια, συνολικής έκτασης 120.000 στρεµµάτων. Σε κάποια σηµεία, στους Σοφάδες, στο Καππαδόκειο, στο Ανώγιο, στην Αγία Παρασκευή και στο Καρποχώρι, τα φερτά υλικά και τα µπάζα από τα ποτάµια παραµένουν αµάζευτα στις άκρες του οδικού δικτύου. Κάποια γεφύρια δεν έχουν καθαριστεί από τα χώµατα, όπως και µικροί υποσταθµοί και κολόνες της ∆ΕΗ. Στον Παλαµά, περίπου τα µισά κτήµατα µε βαµβάκι ή αραποσίτι είναι ακαλλιέργητα, ενώ 3-4 εκκοκκιστήρια έκλεισαν λόγω καταστροφών, έλλειψης εµπορευµάτων και µειωµένης ζήτησης από την Τουρκία, όπου εξάγεται το κυριότερο µέρος της ετήσιας σοδειάς.

«Οι προθέσεις καλές, στην πράξη όµως συµβαίνει το αντίθετο. Για µας δεν έχει καν ξεκινήσει η επόµενη µέρα, αφού παραµένουµε πληµµυρισµένοι 6 µήνες µετά. Οσοι στη Μαγνησία είχαµε χωράφια κοντά στη λίµνη και στη θάλασσα υποφέρουµε κυριολεκτικά», δηλώνει ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, επικεφαλής των αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας. «Οι καλλιέργειες γύρω από τον Πηνειό και τα ποτάµια του δεν πρόκειται να φυτρώσουν. Η ζηµιά είναι καθολική», επισηµαίνει και ο Κ. Τζέλλας, εκ των πρωταγωνιστών των φετινών µπλόκων στον καρδιτσιώτικο κάµπο.

Απώλειες 

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σιδερόπουλος, των αγροτικών συνεταιρισµών της Λάρισας, αναφέρει: «Το ότι κατατέθηκε επιτέλους η εξαγγελθείσα από τον Οκτώβριο τροπολογία αναστολής των πληρωµών των λογαριασµών ρεύµατος είναι, όπως και να το κάνουµε, µία καλή αρχή. Οπως επίσης και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση των αποζηµιώσεων έως 10.000 ευρώ. Οι πιο πολλοί όµως δεν έχουν εισπράξει ούτε το πρώτο ποσόν των 2.000 ευρώ, ενώ αρκετοί υπέστησαν ζηµιές άνω των 200.000-300.000 ευρώ, χάνοντας τον µηχανολογικό τους εξοπλισµό, τα ζώα τους, τα λιπάσµατα, τις ζωοτροφές, τα ποτιστικά τους συστήµατα κ.τ.λ.». Και πλέον όλων των άλλων, η γραφειοκρατία διαλύει κυριολεκτικά κάθε προσδοκία επίσπευσης των διαδικασιών, δεδοµένου ότι τα κονδύλια είναι εξασφαλισµένα (σ.σ. και µέρος αυτών από την ευρωπαϊκή αρωγή), ωστόσο ο διοικητικός µηχανισµός αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις οµολογουµένως τεράστιες απαιτήσεις. «Είπαν ότι θα κάνουν προσλήψεις 70- 80 ατόµων για να εξετάσουν τους φακέλους µας. Εως τώρα δεν έχει γίνει τίποτα από τον νέο περιφερειάρχη (σ.σ. πρόκειται για τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας ∆ηµ. Κουρέτα) µε αποτέλεσµα να έχουν ετοιµαστεί µόνο το 14% αυτών. Από ∆ευτέρα δηλαδή οι εξαγγελίες για παραπάνω χρήµατα και για τις όποιες ελαφρύνσεις θα πάνε στράφι», σηµείωσαν οι αγρότες στη διάρκεια της συνάντησής τους στα µέσα της εβδοµάδας στον Παλαµά, όπου αποφάσισαν κλιµάκωση και κοινές δράσεις.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής