Είναι πια ειλημμένη η απόφαση των Αμερικανών να αποδεσμεύσουν στην Ελλάδα τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτη γενιάς τύπου F-35. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η αναβάθμιση των F-16 σε Viper με πυρετώδεις ρυθμούς.

Προτεραιότητα τώρα για την Πολεμική Αεροπορία μέσα στο επόμενο διάστημα είναι η απόκτηση σύγχρονων, έξυπνων όπλων και για τους δυο τύπους αεροσκαφών. Τα όπλα είναι αυτά που θα καταστήσουν τα αεροσκάφη πλατφόρμες ικανές να αξιοποιήσουν πλήρως τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Η απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών πρέπει να συνοδεύεται πάντα από την απόκτηση των απαραίτητων όπλων για αυτά, τα οποία εξασφαλίζουν και μεγιστοποιούν τις ικανότητες των μαχητικών αεροσκαφών σε όλες τις πτυχές ενός αεροπορικού πολέμου.

Eπανεξετάζεται η αναβάθμιση των F-16 Block 50

Η προμήθεια οπλικών συστημάτων τόσο υψηλού κόστους, χωρίς τον αναγκαίο οπλισμό τους, αποτελεί καθαρή σπατάλη δυνατοτήτων και οδηγεί αναπόφευκτα σε μειωμένη αποτελεσματικότητα και επιβιωσιμότητα κατά τη διάρκεια πραγματικών αεροπορικών επιχειρήσεων. Ήδη, έχουν γίνει κινήσεις για την αποδέσμευση του υποπρογράμματος απόκτησης ατρακτιδίων στόχευσης από το αναμενόμενο πρόγραμμα αναβάθμισης των υπόλοιπων 38 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και τη μετατροπή του σε αυτόνομο πρόγραμμα. Η αναβάθμιση των F-16 Block 50 φαίνεται ότι επανεξετάζεται, καθώς ο Α/ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, προτίθεται να προχωρήσει σε νέα πρόταση προς την πολιτική ηγεσία για αναβάθμιση των αεροσκαφών αυτών σε Viper. Έτσι, προετοιμάζεται ξεχωριστό πρόγραμμα για την απόκτηση των ατρακτιδίων σκόπευσης Sniper για να ενσωματωθούν στα παλαιότερα F-16. Τα ατρακτίδια στόχευσης έχουν δυνατότητα εντοπισμού, αναγνώρισης, αυτόματης ιχνηλάτησης και κατάδειξης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις.

Έντονο είναι όμως και το ενδιαφέρον για την απόκτηση των πανίσχυρων πυραύλων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς τύπου ΑGM-158 Jassm. Είναι πύραυλοι τελευταίας τεχνολογίας, τους οποίους διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους ελάχιστες χώρες εκτός των ΗΠΑ και δίνουν τεράστιες δυνατότητες για χτυπήματα υψηλής ακρίβειας σε στόχους βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος. Ουσιαστικά, είναι τα αμερικανικά αντίστοιχα των βλημάτων τύπου Scalp, με τους οποίους εξοπλίζονται τα Rafale και τα Μιράζ 2000-5. Εντός λοιπόν των επόμενων μηνών, η Πολεμική Αεροπορία αναμένει από τους Αμερικανούς επίσημη έγγραφη απάντηση για τιμή και διαθεσιμότητα των όπλων.

Νέες προμήθειες

Άλλα σύγχρονα όπλα που ενδιαφέρουν την Πολεμική Αεροπορία είναι οι πύραυλοι εναντίον πλοίων τύπου Harpoon, η τελευταία έκδοση των αντι-ραντάρ πυραύλων HARM και οι πύραυλοι αέρος-αέρος AMRAAM. Οι Harpoon θεωρούνται απαραίτητοι πύραυλοι στο θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίοι μαζί με τους αντίστοιχους γαλλικούς Exocet (Εξοσέτ) θα αποτελούν φόβητρο για τα εχθρικά σκάφη του τουρκικού ναυτικού. Οι AMRAAM θα αποτελέσουν τα βασικά όπλα με τα οποία θα εξοπλιστούν τα αναβαθμισμένα F-16 Viper.

Παράλληλα, η χρήση τέτοιων βλημάτων επιτρέπει στα μαχητικά αεροσκάφη να παραμείνουν εκτός βεληνεκούς της αντίπαλης αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς και στην περίπτωση των πυραύλων Κρουζ ακόμα και των συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό αυξάνει κατακόρυφα την επιβιωσιμότητα των φίλιων αεροσκαφών και ελαχιστοποιεί τις απώλειες σε αεροσκάφη και πληρώματα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια μικρή πληθυσμιακά χώρα όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει έναν αριθμητικά υπέρτερο αντίπαλο.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»