Ιδιωτικοί υπάλληλοι φύλαξης θα αναλάβουν τη φρούρηση των υπουργείων και άλλων χώρων που µέχρι σήµερα διαθέτουν αστυνοµική φρουρά.

Αυτή είναι η επόµενη κίνηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τις τελευταίες ηµέρες έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόµου ώστε οι αστυνοµικοί που απασχολούνται σε... αχρείαστες υπηρεσίες να διατεθούν για την καταπολέµηση της µικροεγκληµατικότητας, η οποία ταλανίζει τους πολίτες.

Σύµφωνα µε δηµοσιογραφικές πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής, ο κ. Χρυσοχοΐδης σκοπεύει να παραδώσει τη φύλαξη των υπουργείων και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων σε εταιρείες σεκιούριτι. Οι εκατοντάδες αστυνοµικοί που διατίθενται έως σήµερα σε 24ωρες βάρδιες θα µετακινηθούν σε υπηρεσίες της Τροχαίας, της Άµεσης ∆ράσης, των πεζών περιπολιών και άλλων τµηµάτων, που έχουν αναλάβει την αντιµετώπιση των πορτοφολάδων, των διαρρηκτών και των κλεφτών.

Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθµό αστυνοµικών, οι οποίοι θα επανδρώσουν υπηρεσίες στις οποίες σήµερα υπάρχει πραγµατική λειψανδρία, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην πρώτη γραµµή της καταπολέµησης της εγκληµατικότητας. Την ίδια ώρα, µε ικανοποιητικούς ρυθµούς συνεχίζονται οι επιστροφές των αστυνοµικών από τη φύλαξη επισήµων στις οργανικές τους θέσεις. Το µεγαλύτερο µέρος των αστυνοµικών που υπηρετούσαν µέχρι τις 31 ∆εκεµβρίου σε υπουργούς, βουλευτές, επιχειρηµατίες, δηµοσιογράφους και άλλους στόχους έχουν επιστρέψει στις υπηρεσίες όπου κανονικά ανήκουν, δίνοντας έτσι τεράστια ανάσα σε συναδέλφους τους, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έβγαζαν καν τις απαιτούµενες βάρδιες της ηµέρας.

Μπλόκα και έλεγχοι από την Τροχαία


Τα τµήµατα της Τροχαίας, της Αµεσης ∆ράσης και της οµάδας ∆Ι.ΑΣ. είναι τα πρώτα που επανδρώθηκαν µε νέα πρόσωπα. Οσον αφορά την Τροχαία, πλέον υπάρχει δυνατότητα να στήνονται µπλόκα σε καθηµερινή βάση και ταυτόχρονα να βγαίνουν και συνεργεία ελέγχων για τροχονοµικές παραβάσεις, κάτι που µέχρι πρότινος ήταν αδύνατο λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι βάρδιες στην Αµεση ∆ράση και την οµάδα ∆Ι.ΑΣ. έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, µε αποτέλεσµα οι περιπολίες να είναι συνεχείς, ακόµη και σε περιοχές όπου µέχρι σήµερα δεν υπήρχε αστυνόµευση. Στόχος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι να επανδρωθούν µε το αναγκαίο προσωπικό όλες εκείνες οι υπηρεσίες που προλαµβάνουν το έγκληµα. Το βάρος έχει πέσει στις περιπολίες, είτε πεζών αστυνοµικών είτε µε µηχανές και οχήµατα, ακόµη και στη ∆υτική Αττική, όπου όλα τα τελευταία χρόνια είχε δηµιουργηθεί ένα άβατο για τις Αρχές από τους κακοποιούς.

Η πίεση που άσκησαν ο υπουργός και ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ∆ηµήτρης Μάλλιος, φαίνεται πως έχει αποφέρει αποτελέσµατα, αφού διαφαίνεται µια µικρή µείωση στη µικροεγκληµατικότητα, µε βάση πάντα τις καταγγελίες. Το Τµήµα Ληστειών/∆ιαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής αναµένεται να πλαισιωθεί µε νέο προσωπικό, ώστε να δουλεύονται σε συντοµότερο χρόνο οι υποθέσεις που προκύπτουν, ενώ «τόνωση» µε έµψυχο δυναµικό θα έχουν και τα Τµήµατα Ασφαλείας πολλών περιοχών της Αττικής. Ειδικά όσον αφορά το συγκεκριµένο Τµήµα της Ασφάλειας Αττικής, οι συνεχείς επιτυχίες δεν περνούν απαρατήρητες από τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει ζητήσει τη στήριξη της υπηρεσίας µε ανθρώπους και µέσα, προκειµένου να επιτυγχάνεται ακόµη πιο εύκολα το έργο τους, µιας και ασχολούνται µε τις πλέον σοβαρές υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών, µε παρακολουθήσεις υπόπτων εντός και εκτός Αττικής, αλλά και ένα ευρύ φάσµα δραστηριοτήτων.

Εξυπηρέτηση στη γειτονιά

Στο επίκεντρο των διερευνητικών κινήσεων του αρχηγείου είναι να ανοίξουν κάποια Τµήµατα που είχαν κλείσει τα προηγούµενα χρόνια σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, προκειµένου να υπάρξει καλύτερη αντιµετώπιση της παραβατικότητας, αλλά και οι πολίτες να µπορούν να εξυπηρετούνται στη γειτονιά τους και να µη χρειάζεται να πηγαίνουν αρκετά χιλιόµετρα µακριά για να καταγγείλουν ένα περιστατικό.

Ο υπουργός αξιοποιεί στο έπακρο την... ελευθερία κινήσεων που του έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άλλωστε ζήτησε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να λάβει όποια µέτρα κρίνει αναγκαία ώστε οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, αλλά και ολόκληρης της χώρας, να νιώσουν ξανά ασφαλείς. Ενα µεγάλο µέρος των αστυνοµικών, ακόµη και αρκετοί συνδικαλιστές, εµφανίζονται ικανοποιηµένοι από τις ετήσιες κρίσεις που πραγµατοποιήθηκαν τις περασµένες εβδοµάδες, αφού διαπίστωσαν πως φέτος οι όποιες µετακινήσεις ή παραµονές έγιναν µε αξιοκρατικά κριτήρια. Επίσης, το δόγµα Χρυσοχοΐδη για επανδρώσεις Τµηµάτων που µέχρι σήµερα «χαροπάλευαν» βρίσκει σύµφωνους τους περισσότερους αστυνοµικούς, που νιώθουν ότι πλέον κάποιος ακούει τα αιτήµατά τους και προσπαθεί να επιλύσει παθογένειες που για χρόνια ταλαιπωρούν την Αστυνοµία.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής