Την απόφαση να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους έλαβαν οι αγρότες που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης.

Πέρα από την κάθοδό τους στην Αθήνα, μαζί με τα τρακτέρ τους, οι αγρότες αποφάσισαν επίσης να προχωρήσουν σε συντονισμένους αποκλεισμούς μικρής διάρκειας σε εθνικούς και επαρχιακούς αυτοκινητοδρόμους, για να προβάλουν με μεγαλύτερη δυναμική τα αιτήματά τους και να ζητήσουν τη συμπαράσταση των τοπικών κοινωνιών στις κινητοποιήσεις τους.


Λίγη ώρα μετά το τέλος της σύσκεψης, αγρότες της Χαλκιδικής προχώρησαν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, στον κόμβο της Πορταριάς. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς και συγκεκριμένα οι οδηγοί στο ρεύμα προς Νέα Μουδανιά, βγαίνουν από την εθνική οδό στον κόμβο Νέων Πλαγίων και επιστρέφουν σε αυτή στον κόμβο Νέων Μουδανιών. Όσοι κινούνται προς Θεσσαλονίκη ακολουθούν παρακαμπτήριες οδούς από το ύψους του κόμβου Νέων Μουδανιών έως τον κόμβο Νέων Πλαγίων.

Οι αγρότες της Χαλκιδικής έχουν δηλώσει την πρόσθεσή τους να κρατήσουν κλειστή την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Νέων Μουδανιών έως τις 8 το βράδυ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyy5psxsj2nd)

Αγρότες έκλεισαν συμβολικά τον κόμβο της Νίκαιας στην ΠΑΘΕ

Νωρίτερα, αμέσως μετά το πέρας της πανελλαδικής σύσκεψης στη Νίκαια, πλήθος αγροτών μετακινήθηκαν προς τον παρακείμενο κόμβο της εθνικής οδού με στόχο να πραγματοποιήσουν πεζοί συμβολικοί κατάληψη.

Τους αγρότες, όπως αναφέρε το onlarisa.gr, τους περίμεναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ, ενώ μετά από διαπραγμάτευση αποφασίστηκε να τους επιτραπεί να πραγματοποιήσουν την κινητοποίησή τους για περίπου μισή ώρα, αφότου γίνουν οι απαραίτητες τροχονομικές ρυθμίσεις για την παράκαμψη της κυκλοφορίας.


Δεν βοηθούν τον διάλογο” απαντούν κυβερνητικές πηγές

Κατά πληροφορίες το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι αρνητικό στο ενδεχόμενο συνάντησης με τους αγρότες, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως προς το παρόν απουσιάζει από την πλευρά των αγροτών μία οργανωμένη μορφή εκπροσώπησης.

Αρμόδιες πηγές για την ώρα σημειώνουν πως οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών δεν θα βοηθήσουν στον διάλογο, ούτε θα λύσουν τα ζητήματα. Υπογραμμίζουν επίσης πως πολλά από τα αιτήματα των αγροτών έχουν ήδη ικανοποιηθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε (real fm) ότι η πόρτα του πρωθυπουργού είναι ανοικτή πάντοτε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι είναι ανοικτή σε συνάντηση με τους αγρότες, ενώ και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε (ΣΚΑΪ 100.3) ότι «είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με τους αγρότες μέσα στο πλαίσιο, όμως, κάποιων ορίων που προσδιορίζονται από την οικονομία».

Δείτε φωτογραφίες: 

agrotes_kinitopoiiseis1
agrotes_kinitopoiiseis2
agrotes_kinitopoiiseis3
agrotes_kinitopoiiseis4
agrotes_kinitopoiiseis5
agrotes_kinitopoiiseis6
agrotes_kinitopoiiseis7
agrotes_kinitopoiiseis8

Τα 6 αιτήματα των αγροτών 

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αποφάσισαν μία λίστα με έξι βασικά αιτήματα, τα οποία θα απευθύνουν στην κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσει συζήτηση και να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις.

Πιο αναλυτικά, η λίστα με τα αιτήματά τους έχει ως εξής:

-Αφορολογητό αγροτικό πετρέλαιο

-7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα

-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές

-Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά

-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα

-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.