Ενώ οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, έχουν ξεκινήσει ήδη οι ετοιμασίες για τη συνάντηση που πρόκειται να έχουν οι εκπρόσωποι του πρωτογενή τομέα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου την επόμενη εβδομάδα.

Αύριο το πρωί, στο δημαρχείο της Σίνδου, οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων αναμένεται να οριστικοποιήσουν την αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στην Αθήνα για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Νωρίτερα, θα έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με το πρωθυπουργικό γραφείο προκειμένου να αποφασιστεί ο αριθμός των αγροτών που θα πάρουν μέρος στις συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Στην αυριανή πανελλαδική συνάντηση της Σίνδου αναμένεται να λάβουν μέρος εκπρόσωποι 50 μπλόκων οι οποίοι εκτός από τα διαδικαστικά ζητήματα αναμένεται να συζητήσουν και για την ουσία της διαπραγμάτευσης η οποία όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες θα κινείται πάνω στις γραμμές που έθεσαν με την επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με αυτό το δεδομένο, αναμένεται το πρώτο σκέλος της διαπραγμάτευσης να γίνει επί τη βάση των εννέα αιτημάτων τους για τη μείωση του κόστους παραγωγής και το δεύτερο να αφορά τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel. Εκεί, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, θα ζητήσουν από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις: ποιό θα είναι το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν, πότε θα δοθούν αλλά και πότε θα ξεκινήσουν τα έργα αποστράγγισης των παρακάρλιων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένεται να γίνει είτε το απόγευμα της Δευτέρας (12/2), είτε το το πρώί της Τρίτης (13/3). Προϋπόθεση πάντως για την πραγματοποίηση του κρίσιμου ραντεβού είναι να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να κάνει διάλογο με μπλόκα στους εθνικούς δρόμους.

Τι σκέφτεται να προτείνει η κυβέρνηση

Αυτό που διαμηνύει η κυβέρνηση από την πλευρά της όσον αφορά την επικείμενη συνάντηση με τους αγρότες είναι πως τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να συμφωνήσει με τους αγρότες σε δύο πράγματα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος, Γιάννης Καντέλης. Πρώτον, αφορά την προκαταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ώστε να δοθούν πιο σύντομα τα χρήματα στους αγρότες. Δεύτερον να υπάρξουν διευκολύνσεις στην ενέργεια ειδικά στους αγρότες της Θεσσαλίας, δηλαδή να είναι χαμηλότερες οι τιμές του ρεύματος.

Μάκης Βορίδης για αγρότες: Όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι «προϋπόθεση του διαλόγου με τους αγρότες είναι οι ανοιχτοί δρόμοι. Το ποτήρι είναι μισογεμάτο, όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις» ενώ συμπλήσε πως στο πλαίσιο αυτό δεν θα γίνει τη Δευτέρα η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό. «Από από πλευράς κυβέρνησης θέλουμε να ωριμάσουν αυτά που σκεφτόμαστε για την συνάντηση και το τι θέλουμε να συζητήσουμε με τους αγρότες», είπε ο υπουργός Επικρατείας, τονίζοντας ακόμα ότι «ορισμένα από τα αιτήματα των αγροτών δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν και το γνωρίζουν και οι ίδιοι, όπως οι αποζημιώσεις στο 100%».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως υπάρχουν αιτήματα θεσμικά και πολιτικά, όπου υπάρχει συναντίληψη αλλά μένει να εξειδικευτούν, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η επαναδιαπράγματευση της ΚΑΠ. Σε άλλο σημείο, ο κ. Βορίδης τόνισε πως «πίεζαν για περικοπές οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Αριστερά, καθώς ήθελαν να περάσουμε γρήγορα στην πράσινη μετάβαση». «Εμείς στο θέμα της μετάβασης της αγροτικής οικονομίας είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί» είπε, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει υποκρισία από την πλευρά της Αριστεράς στο συγκεκριμένο θέμα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το επιτελείο του πρωθυπουργού μπορεί να είναι έτοιμο ωστόσο, εάν οι αγρότες δεν είναι, η συνάντηση θα πρέπει να μετατεθεί. Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν από τους αγρότες να ενημερώσουν για τη σύνθεση της επιτροπής τους. Το ραντεβού είχε αρχικά τοποθετηθεί Δευτέρα απόγευμα, όταν θα γυρίσει από το Βελιγράδι ο πρωθυπουργός, και όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, εάν δεν γίνει Δευτέρα απόγευμα η συνάντηση, θα γίνει Τρίτη πρωί.

Παύλος Μαρινάκης: Υπάρχει όλη η καλή διάθεση να ακούσουμε τους αγρότες

Την πρόθεση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τους αγρότες την ερχόμενη Δευτέρα, είχε γνωστοποιήσει το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Ελήφθη η επιστολή των αγροτών, ο πρωθυπουργός όπως έχουμε πει, είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα», είπε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «περιμένουμε να δούμε ποιους θα συναντήσει, ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι και ποιους θα εκπροσωπούν».

«Ανοιχτοί δρόμοι, σημαίνει συνέχιση του διαλόγου. Νομίζω ότι υπάρχει όλη η καλή διάθεση να ακούσουμε τους αγρότες. Έχουμε μιλήσει ξεκάθαρα, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν σε αυτό το επίπεδο. Όμως υπάρχουν πολύ σοβαρά άλλα αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί κατά καιρούς, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, που κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ΚΑΔ», είπε ο Πάυλος Μαρινάκης.

Από την πλευρά τους οι αγρότες λένε πως στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα υπάρχουν εκπρόσωποι από κάθε περιοχή της Ελλάδος και ότι προσδοκούν μέσα από τη συζήτηση να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους.

Συνεχείς συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων


Την ίδια ώρα, οι αγρότες είναι ανυποχώρητοι προχωρώντας καθημερινά σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων.

Το απόγευμα της Πέμπτης αγρότες έκλεισαν για μισή ώρα την Αθηνών- Πατρών στο ρεύμα προς Πάτρα. Παράλληλα, αγρότες στην δυτική Αχαΐα έκλεισα την Πατρών – Πύργου στο κόμβο της κάτω Αχαΐας. Επίσης, αγρότες της Αχαϊας και της Αιτωλοακαρνανίας σχεδιάζουν το ερχόμενο Σάββατο να ανοίξουν τα διόδια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής στο ύψος των Νέων Μουδιανιών προχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης και οι αγρότες των Μελγάρων. Επίσης έκλεισαν και ένα κομμάτι της εθνικής Θεσσαλονίκης – Αθηνών στα Μέλγαρα.



Επίσης, αγρότες από τα Ιωάννινα και την Θεσπρωτία έκλεισαν το βράδυ της Πέμπτης το 1ο χλμ της Εγνατίας Οδού με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά που ήθελαν να μεταβούν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Νωρίτερα την Πέμπτη σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών καθώς και σε άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, όπως μεταξύ άλλων στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, τα Γιαννιτσά και την Χαλκηδόνα.