Λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και παραμένουν στα μπλόκα προχωρώντας σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων.

Στο κέντρο της Λάρισας βρίσκονται από το απόγευμα της Παρασκευής (09/02) διαμαρτυρόμενοι αγρότες με τα τρακτέρ τους. Ξεκίνησαν από τον κόμβο Πλατυκάμπου και στάθμευσαν στην κεντρική πλατεία όπου θα παραμείνουν με τα τρακτέρ τους μέχρι αύριο, Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, στις 3:00 το μεσημέρι.

Διαβάστε ακόμα: Αγρότες: Στην Καρδίτσα με τα τρακτέρ τους, έχυσαν γάλατα και άχυρα - Μπλόκο ξανά στα Νέα Μουδανιά

Ακολουθώντας τις υποδείξεις των αστυνομικών, οι αγρότες έφτασαν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας με κορναρίσματα και τέρμα… τα γκάζια.  «Τα αιτήματά μας είναι ακόμη αναπάντητα. Θέλουμε να μείνουμε στην αγροτιά αλλά η Κυβέρνηση δεν μας βοηθά. Περιμένουμε η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό να είναι θετική, διαφορετικά θα αλλάξουμε τρόπο διαμαρτυρίας. Αν τα αιτήματά μας δεν γίνουν αποδεκτά, τα μπλόκα θα γίνουν πιο σκληρά» τόνισε ο αγρότης Στάθης Σιδηρόπουλος.

Δείτε φωτογραφίες:

larisa_agrotes2
larisa_agrotes1
larisa_agrotes10
larisa_agrotes9
larisa_agrotes8
larisa_agrotes7
larisa_agrotes6
larisa_agrotes5
larisa_agrotes4
larisa_agrotes3
larisa_agrotes18
larisa_agrotes17
larisa_agrotes16
larisa_agrotes15
larisa_agrotes14
larisa_agrotes13
larisa_agrotes12
larisa_agrotes11



Από πλευράς του ο αγρότης Κυριάκος Τσικριτσής από το Δήμο Τυρνάβου υπογράμμισε «είχαμε παγετούς, χαλαζοπτώσεις και περονόσπορο στα αμπέλια, ο οποίος δεν αποζημιώνεται από το κράτος. Να λυθούν στο ακέραιο όλα τα προβλήματά μας, να έχουμε αφορολόγητο πετρέλαιο και χαμηλή τιμή στην κιλοβατώρα για το ρεύμα μας. Επίσης ζητάμε 100% αποζημίωση σε όλα τα πλημμυρόπληκτα χωράφια».

Δείτε βίντεο:

Ξανά με τα τρακτέρ στη Λάρισα οι αγρότες

 

«Η θέση των τρακτέρ δεν είναι εδώ, είναι στα χωράφια. Για όσο, όμως, έχουμε δύο μέτρα νερό στη γη μας και δε μπορούμε να την καλλιεργήσουμε, θα βγαίνουμε στους δρόμους να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν» σημείωσε ο Δημήτρης Γαλάνης από την Αμυγδαλή Αγιάς, παρακάρλιος αγρότης.

Στην Καρδίτσα με τα τρακτέρ τους, έχυσαν γάλατα και άχυρα

Οι αγρότες οργάνωσαν συλλαλητήριο με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και πέταξαν γάλατα και άχυρα. Το «παρών» στην κινητοποίηση των αγροτών αναμένεται να δώσουν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Καρδίτσας και των Φαρσάλων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz0oz9kkwjbt)


Αγρότες: Κλειστή για ακόμη μια μέρα η Ε.Ο Χαλκιδικής - Νέων Μουδανιών

Την ίδια ώρα, αγρότες στον κόμβο των Μουδανιών προχώρησαν στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών. O δρόμος θα παραμείνει κλειστός και στα δύο ρεύματα από τις 18:00 έως τις 20:00.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων μέχρι την Τρίτη, οπότε έχει οριστεί η συνάντηση της 15μελούς επιτροπής των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz0op7t624xt)


Συγκροτήθηκε η επιτροπή των αγροτών που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό

Εντωμεταξύ την 15μελή αντιπροσωπεία τους που θα εκπροσωπήσει τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα στην επερχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που αναμένεται να γίνει την Τρίτη 13/2 στην Αθήνα, αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη που έγινε στην Σίνδο, περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη, και στην οποία έδωσαν το «παρών», εκπρόσωποι από τουλάχιστον 50 αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

«Από την κυβέρνηση μας διεμήνυσαν για 10 άτομα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και εμείς πιέσαμε για 15, εκ των οποίων οι έξι θα είναι από Βόρεια Ελλάδα», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας ότι η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων από τα αγροτικά μπλόκα της χώρας, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ στη διάρκειά της τέθηκαν επί τάπητος και ζητήματα που αφορούν τις κινητοποιήσεις.


Τι θα γίνει με τα μπλόκα

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα αποχωρήσουν από τα αγροτικά μπλόκα ενόψει της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό και σε συνέχεια του μηνύματος που έστειλε η κυβέρνηση ότι θα γίνει διάλογος μόνο εάν οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ο κ. Βαφειάδης σημείωσε: «Μα δεν κλείνουμε τους δρόμους, ούτε και δημιουργούμε ταλαιπωρία στους πολίτες και για αυτό και η πλειονότητα των κοινωνικών τάξεων στηρίζει τον αγώνας μας. Με τις κινητοποιήσεις μας θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που μας οδηγούν στον αφανισμό και τους Έλληνες πολίτες στην κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης προϊόντων».


Ποιοι αγρότες θα συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι αγρότες αποφάσισαν να στείλουν 15μελή επιτροπή στην συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Τρίτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σύσταση της 15μελούς επιτροπής είναι 6-6-2-1 και συγκεκριμένα είναι έξι αγρότες από τη Μακεδονία και τον Έβρο, έξι από τη Θεσσαλία, δύο από την Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο.

Μετά το τέλος της πολύωρης σύσκεψης ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Διαμαντής Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι «Η σύσκεψη σήμερα είχε έναν διαδικαστικό χαρακτήρα για να αναλύσουμε τα θέματα που έχουμε συμφωνήσει και πως θα τα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό. Από εκεί και πέρα αποφασίστηκε η επιτροπή που θα πάει στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Η αντιπροσώπευση θα είναι 15 άτομα, θα είναι έξι από Έβρο και Μακεδονία, έξι από Θεσσαλία, δύο Στερεά Ελλάδα κι ένας από την Πελοπόννησο».

Αναλυτικά η επιστολή των αγροτών στον πρωθυπουργό

Η επιστολή των αγροτών που εστάλη το βράδυ της Τετάρτης, 7 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Περιλαμβάνει επίσης και ένα ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία.

Αναλυτικά:

«Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση.

Αιτήματα των αγροτικών μπλόκων

Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από onlarissa.gr (Κώστας Τσιάρας – Βασίλης Καραλούλης)