Απογευματινά χειρουργεία - Θεμιστοκλέους: ''Από τις διοικήσεις και το προσωπικό εξαρτάται εάν θα λειτουργήσει ο νέος θεσμός σε κάθε ίδρυμα’’
Τα νοσοκομεία αποφασίζουν
Οι πολίτες θα έχουν επίσης στη διάθεσή τους την ‘’τρίτη επιλογή’’
Αποκαλυπτικός και σαφής είναι ο Μάριος Θεµιστοκλέους σχετικά µε τη λειτουργία του νέου θεσµού των απογευµατινών χειρουργείων στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, η εφαρµογή του οποίου θα ξεκινήσει πιλοτικά την 1η Μαρτίου, σύµφωνα µε όσα έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Θεµιστοκλέους µίλησε τη ∆ευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθµό «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 FM και τους δηµοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.
Ο κ. Θεµιστοκλέους απέρριψε κατηγορηµατικά, µάλιστα, τις αιτιάσεις περί ηθικής, τις οποίες προβάλλει µερίδα των συνδικαλιστών των νοσοκοµειακών γιατρών, και δήλωσε µε νόηµα και ιδιαίτερη έµφαση ότι «όσο ανήθικο είναι για τους γιατρούς να συµµετέχουν στα απογευµατινά ιατρεία, άλλο τόσο ανήθικο θα είναι να συµµετέχουν και στα απογευµατινά χειρουργεία. ∆εν το δέχοµαι. Απορρίπτω τέτοιες αιτιάσεις».
Τέλος, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ζήτησε: «Να γίνουν µαζικές προσλήψεις µόνιµου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και να υπάρχουν ουσιαστικές αυξήσεις στους µισθούς µας, και των γιατρών και των νοσηλευτών. Εµείς ζητάµε, για παράδειγµα, διπλασιασµό του µισθού µας και των εισοδηµάτων µας, το ίδιο να ισχύσει και για όλο το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΣΥ».
*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»
Μάριος Θεμιστοκλέους: Είναι προφανές ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι πολύ δύσκολο να αναπτύξει τα απογευµατινά χειρουργεία
Ο υφυπουργός Υγείας εξήγησε, µεταξύ άλλων, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αφήσει ελεύθερες τις διοικήσεις των νοσοκοµείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, προκειµένου εκείνες, σε συνεργασία µε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των ιδρυµάτων, να αποφασίσουν εάν τα νοσοκοµεία τους θα λειτουργήσουν τον νέο θεσµό. «Είναι προφανές ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι πολύ δύσκολο να αναπτύξει τα απογευµατινά χειρουργεία», επεσήµανε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας, αναφερόµενος, προφανώς, στο τεράστιο πρόβληµα που αντιµετωπίζουν τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της συµπρωτεύουσας µε τους αναισθησιολόγους, ικανός αριθµός των οποίων λείπει από σειρά ιδρυµάτων της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Θεµιστοκλέους σηµείωσε ακόµα ότι απογευµατινά χειρουργεία λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια στα συστήµατα Υγείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ ο νέος θεσµός θα αποτελέσει µια «τρίτη επιλογή» για τους πολίτες της χώρας µας που θέλουν να χειρουργηθούν. Οπως ανέφερε ο ίδιος, µαζί µε την επιλογή των πρωινών τακτικών χειρουργείων στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ και την επιλογή της διενέργειας χειρουργικών επεµβάσεων σε ιδιωτικά νοσοκοµεία και ιδιωτικές κλινικές, µε την ασφαλιστική κάλυψη του Εθνικού Οργανισµού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, τώρα οι πολίτες θα έχουν επίσης στη διάθεσή τους την «τρίτη επιλογή», δηλαδή την επιλογή να χειρουργηθούν σε απογευµατινά χειρουργεία του ΕΣΥ.Ο κ. Θεµιστοκλέους απέρριψε κατηγορηµατικά, µάλιστα, τις αιτιάσεις περί ηθικής, τις οποίες προβάλλει µερίδα των συνδικαλιστών των νοσοκοµειακών γιατρών, και δήλωσε µε νόηµα και ιδιαίτερη έµφαση ότι «όσο ανήθικο είναι για τους γιατρούς να συµµετέχουν στα απογευµατινά ιατρεία, άλλο τόσο ανήθικο θα είναι να συµµετέχουν και στα απογευµατινά χειρουργεία. ∆εν το δέχοµαι. Απορρίπτω τέτοιες αιτιάσεις».
Αφροδίτη Ρέτζιου: Ενενήντα χιλιάδες ασθενείς περιµένουν να χειρουργηθούν
Στην ίδια εκποµπή του Θανάση Φουσκίδη και της Στέλλας Γκαντώνα µίλησε επίσης η πρόεδρος της Οµοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου. Η κ. Ρέτζιου δήλωσε, µεταξύ άλλων, για τον νέο θεσµό των απογευµατινών χειρουργείων: «Ενενήντα χιλιάδες ασθενείς περιµένουν να χειρουργηθούν. Εχουµε δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ και το 30% των χειρουργικών τραπεζιών, τα οποία παραµένουν κλειστά λόγω των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε ιατρικό προσωπικό και σε προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων. Και η κυβέρνηση µας λέει ότι αυτό πρέπει να το θεωρήσουµε δεδοµένο, ότι έτσι έχουν τα πράγµατα. Με ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν περισσότερα χειρουργικά κρεβάτια από αυτά που ήδη λειτουργούν, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό; Γιατί γι’ αυτόν τον λόγο έχουµε κλειστές χειρουργικές αίθουσες, γι’ αυτόν τον λόγο οι αναµονές είναι αυτές που είναι. Ποιοι αναισθησιολόγοι θα χειρουργούν το απόγευµα; Αυτοί που καταρρέουν µετά τις απανωτές εφηµερίες; Ποιο νοσηλευτικό προσωπικό;».Τέλος, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ζήτησε: «Να γίνουν µαζικές προσλήψεις µόνιµου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και να υπάρχουν ουσιαστικές αυξήσεις στους µισθούς µας, και των γιατρών και των νοσηλευτών. Εµείς ζητάµε, για παράδειγµα, διπλασιασµό του µισθού µας και των εισοδηµάτων µας, το ίδιο να ισχύσει και για όλο το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΣΥ».
*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»