Τα κοµµάτια µιας δαιδαλώδους εθνικιστικής δραστηριότητας, µε παρακλάδια στο οργανωµένο έγκληµα και σε µισθοφορικούς στρατούς που δρουν στα βόρεια σύνορα της χώρας, αναζητούν η ΕΥΠ και η Αντιτροµοκρατική µετά τον εντοπισµό βαρύτατου οπλισµού στην κατοικία ενός 54χρονου και της 57χρονης συζύγου του. Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», η δραστηριότητα των δύο προφυλακισθέντων πλέον είχε τεθεί υπό παρακολούθηση για µεγάλο χρονικό διάστηµα, καθώς, σύµφωνα µε τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, πρόκειται για συµµετέχοντες σε «σλαβοµακεδονικές» οµάδες της Βαλκανικής µε έντονη παρουσία αυτή την περίοδο στο Κόσοβο, όπου εκφράζονται φόβοι έξαρσης των συγκρούσεων µετά την απόφαση της ντόπιας κυβέρνησης να επιβάλει απαγόρευση του σερβικού δηναρίου, υποχρεώνοντας τη µειονότητα των 50.000 Σέρβων, επί συνόλου 1,8 εκατοµµυρίων κατοίκων, να υιοθετήσουν το ευρώ. Τα 14 πολεµικά τυφέκια, τα πολλά υποπολυβόλα, οι χειροβοµβίδες, οι όλµοι, οι δεκάδες γεµιστήρες, οι δεκάδες χιλιάδες σφαίρες και τα εξαρτήµατα (δίποδα, τρίποδα, διόπτρες κ.τ.λ.) που, µεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν «προορίζονταν οπωσδήποτε για µάχη», βεβαιώνει αξιωµατούχος της ΕΛ.ΑΣ. Πιθανολογείται ότι η οµάδα τους -αµετάβλητη ως προς τον πυρήνα της- διατηρεί από τη δεκαετία του 1990 στην ύπαιθρο της Φλώρινας «αποθήκες» και κρησφύγετα στη δυτική-βορειοδυτική πλευρά του νοµού, εκµεταλλευόµενη το υδάτινο σύνορο των Πρεσπών µε τα Σκόπια και την Αλβανία.

Τα κρησφύγετα στα σύνορα, οι απόπειρες δολοφονίας και ο Νίκολα Γκρούεφσκι 

Στην παρούσα φάση, η δυναµική ενεργοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας αφορά στην αναζήτηση στοιχείων σύνδεσής τους µε τις αιµατηρές συµπλοκές µεταξύ Αστυνοµίας του Κοσόβου και Σέρβων τον περασµένο Σεπτέµβριο, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους επτά άτοµα. Τότε είχε δοθεί µάχη (µε τεθωρακισµένα οχήµατα και βαρύ οπλισµό) στο ορθόδοξο µοναστήρι της Μπανίσκα και αρκετοί κατάφεραν να διαφύγουν, µε συνέπεια να κλιµακωθεί η ένταση από τις συνεχείς αστυνοµικές επιχειρήσεις σε διακεκαυµένες ζώνες του Κοσσυφοπεδίου, στη Μιτροβίτσα και στο Σβέτζαν. Επίσης, το τελευταίο διάστηµα οι επικεφαλής του ελληνικού τµήµατος των ΝΑΤΟϊκών δυνάµεων της KFOR πύκνωσαν την ενηµέρωσή τους προς την κεντρική υπηρεσία για την αναβάθµιση της επικινδυνότητας µε την επάνοδο εγκληµατιών, πρώην στρατιωτικών και τη δηµιουργία «λόχων εθνικιστών» (εκατέρωθεν), καθώς και για τη στάση κυβερνητικών παραγόντων, που πολλές φορές, όπως τώρα µε το νόµισµα, επικρίνονται από τον διεθνή παράγοντα για «άσκοπη αύξηση της εθνοτικής έντασης». Το θέµα αναδείχθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση στη Ρώµη υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., µε τη συµµετοχή του Γιώργου Γεραπετρίτη, για την ευρωπαϊκή προοπτική των ∆υτικών Βαλκανίων.

Ο ένας εκ των συζύγων είναι µέλος ηµιεπίσηµου σωµατείου της Βόρειας Ελλάδας, µε σκιώδες και πολυσχιδές παρελθόν. Ο ηλικιωµένος σήµερα επικεφαλής του σωµατείου είχε συλληφθεί ως ύποπτος για την ανεξιχνίαστη βοµβιστική ενέργεια σε βάρος του Σκοπιανού προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ τον Οκτώβριο του 1995. Τον περασµένο Μάιο, δύο άµεσοι συγγενείς του προσήχθησαν και εξετάστηκαν για τις αποτυχηµένες απόπειρες δολοφονίας το 2021 εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Ο έτερος των προφυλακισθέντων ταξίδευε συχνά στη Γευγελή, όπου είχε αναπτύξει εµπορική δραστηριότητα, ενώ πολλές κινήσεις του καταγράφονται και στο συνοριακό φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής.

Επίσης, στα πληροφοριακά δελτία περιλαµβάνονται αναφορές για διακίνηση τεράστιων ποσών, προερχόµενων από µυστικά κονδύλια κρατών του πρώην ανατολικού µπλοκ και εγκληµατικές δραστηριότητες, που είτε κατευθύνονται για πληρωµή συµβολαίων λαθρεµπορίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είτε δίδονται σε παραστρατιωτικές οµάδες, για να διατηρούνται ανοιχτές οι πλάγιες διαδροµές προς Σκόπια µέσω Καϊµακτσαλάν, αλλά και από τις Πρέσπες, βόρεια από την παραλίµνια Οχρίδα, προς τον εθνικό δρυµό του Μαυροβουνίου, µε τελικό προορισµό τα διαβόητα «στρατηγεία θανάτου» της συνοριακής οροσειράς του Σκάρδου.

Ο καταγόµενος από τα δίγλωσσα χωριά της Φλώρινας πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος διαφεύγει εδώ και πέντε χρόνια τη σύλληψη για υποθέσεις διαφθοράς, συµπεριλαµβάνεται στην κορυφή της λίστας των υποκινητών της αναταραχής, επιδιώκοντας την επιστροφή στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων, η οποία δοκιµάζεται σοβαρά µετά τη Συµφωνία του 2018, και πρόσφατα προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 8 Μαΐου µε υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Ταλάτ Τζαφέρι, πρόσωπο µε αντιπάθειες λόγω της αλβανικής του καταγωγής.

Το κορυφαίο αντάµωµα των «Σλαβοµακεδόνων» στη Μελίτη της Φλώρινας

Τόσο οι δύο βασικοί κατηγορούµενοι όσο και οι περισσότεροι εκ των οµάδων τους παρευρίσκονται κάθε χρόνο, 19-20 Ιουλίου, στο κορυφαίο αντάµωµα των «Σλαβοµακεδόνων» στη Μελίτη της Φλώρινας. Πρόκειται για καταγόµενους από τις ακριτικές κοινότητες Μελίτη, Αχλάδα, Βεύη, Κέλλη, Ξινό Νερό, Σιταριά, Νεοχωράκι, Λόφοι, Αγιος Παντελεήµων και Πέτρες, οι οποίοι καταφθάνουν κυρίως από τα Βαλκάνια, τη ∆υτική Ευρώπη και την Αυστραλία.

Μιλούν την ιδιωµατική τους γλώσσα, «µακεδονίτικα», και υποστηρίζουν την αυτονόµηση του συνόλου της Μακεδονίας. Η όποια πολιτική -έστω και ισχνήπαρέµβαση διέθεταν στο παρελθόν µε το «Ουράνιο Τόξο» έχει πλέον εκµηδενιστεί όχι µόνο λόγω αδιαφορίας, αλλά και επειδή αρκετά στελέχη του εν λόγω σχηµατισµού ελέγχονται για αξιόποινες δραστηριότητες.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»