Η ναυτιλιακή κοινότητα βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας σε σοκ, μετά το μακελειό στη Γλυφάδα που σημειώθηκε στη ναυτιλιακή εταιρεία European Products Carriers Ltd, συμφερόντων του Σπύρου Καρνέση, ο οποίος διαθέτει και ένα μεγάλο ποσοστό, 63,50%, στην ΕΛΙΝΟΪΛ, η τρέχουσα αγοραία αξία της οποίας είναι στα 50,7 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ένας 75χρονος απολυμένος εργαζόμενος της European Products Carriers Ltd, αιγυπτιακής καταγωγής, εισέβαλε στην έδρα της εταιρείας στη Γλυφάδα και σκόρπισε τον θάνατο πυροβολώντας με καραμπίνα, ενώ στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο δράστης παρέμεινε επί ώρα ταμπουρωμένος στην εταιρεία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της ΕΜΑΚ. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται και στενοί συγγενείς του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση. Πρόκειται για τον γαμπρό του Αντώνη Βλασάκη και την αδελφή του Μαρία Καρνέση, ενώ ο τρίτος υπάλληλος που έχασε τη ζωή του φέρεται να είναι ο διευθυντής.

Η ιστορία της European Product Carriers

Η European Navigation Inc ιδρύθηκε το 1979. Ιστορικά, ο όμιλος έχει διαχειριστεί έναν μέσο στόλο περίπου 35 πλοίων που εκτείνονται από δεξαμενόπλοια χημικών έως VLCC και εύχρηστα έως μεγάλα φορτηγά φορτηγών VLOC / Capesize. Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα έναν στόλο χωρητικότητας, περίπου 1.200.000 DWT υπό την European Product Carriers Ltd. Ο στόλος αυτή τη στιγμή αποτελείται από δύο shuttle tankers DP2 Suezmaxes που κατασκευάστηκαν το 2013 στο STX (Κορέα), τέσσερα δεξαμενόπλοια LR2 και οκτώ δεξαμενόπλοια MR, όλα κατασκευασμένα μεταξύ 2001 και το 2005 και τρία μικρά δεξαμενόπλοια για την εγχώρια ελληνική αγορά που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2004 και 2006.

Η εταιρεία σε όλη την ιστορία της ακολούθησε μια συντηρητική στρατηγική επέκτασης και έχει επί του παρόντος βιβλίο παραγγελιών για πέντε δεξαμενόπλοια MR στο STX στην Κορέα για παράδοση τέλος 2014 και αρχές 2015.

Τα κεντρικά γραφεία της European Navigation Inc. βρίσκονται στη Γλυφάδα, αλλά ο όμιλος διατηρεί επίσης γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, υπεύθυνα για όλες τις εμπορικές δραστηριότητες (κυρίως ναυλώσεις, S&P, χρηματοοικονομικά και ασφάλειες). Το γραφείο στην Αθήνα είναι υπεύθυνο για την τεχνική διαχείριση, τη λειτουργία, την ασφάλιση και το πλήρωμα. Η εταιρεία επιλέγει το πλήρωμα των πλοίων της από τη Manila Crewing Academy του ομίλου, υπό το εδραιωμένο γραφείο στη Μανίλα και το οποίο λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια.

Στα γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας απασχολείται προσωπικό 45 ατόμων, ενώ στους 350 ανέρχονται οι μισθοδοτούμενοι ναυτικοί.

Ο Σπύρος Καρνέσης είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 63,8% στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο ενεργειακή εταιρεία Ελινόιλ, η τρέχουσα αγοραία αξία της οποίας είναι στα 50,7 εκατ. ευρώ.