Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη, μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Γλυφάδα, με τον 70χρονο Ελληνοαιγύπτιο, με το όνομα Ελ Μπουράι - γνωστό ως Άρη -να σκορπά τον θάνατο μετά την εισβολή του στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας.

Ειδικότερα, ο 75χρονος σκότωσε τρία άτομα και στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του.

Από τα πυρά του έπεσαν νεκροί η αδερφή του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, Μαρία Καρνέση, ο διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής, Αντώνης Βλασσάκης, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την αδελφή της Μαρίας Καρνέση, και ο πρώην καπετάνιος και υπάλληλος στο λογιστήριο της εταιρείας Ηλίας Κουκουλάρης.

karnesh
Μαρία Καρνέση


antonis_vlassakis
Αντώνης Βλασσάκης

koukoularis
Ηλίας Κουκουλάρης

Το χρονικό της επίθεσης

«Ήρθα για να ξεκαθαρίσουμε», φέρεται να είπε σε υπάλληλο της ναυτιλιακής εταιρίας ο 73χρονος Αιγύπτιος που εργαζόταν μέχρι πρότινος ως επιστάτης σε σπίτι της οικογένειας Καρνέση στους Πεταλιούς Ευβοίας.

Ο άνθρωπος που αιματοκύλησε τα πολυτελή γραφεία της εταιρίας στην οδό Φλέμινγκ στη Γλυφάδα, πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ την ιδιοκτήτρια Μαρία Καρνέση, τον γαμπρό της και διαχειριστής της εταιρείας Αντώνη Βλασσάκη καθώς και τον πρώην καπετάνιο και νυν ανώτερο στέλεχος της εταιρίας, Ηλία Κουκουλάρη.

Ο τελευταίος μάλιστα, ήταν ο μόνος που προσπάθησε να αφοπλίσει τον 73χρονο Άρη, αλλά βλέποντας πως δεν μπορεί να τα καταφέρει, προσπάθησε να διαφύγει με αποτέλεσμα σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, να τον πυροβολήσει πισώπλατα και να τον «ξαπλώσει».

Ο 73χρονος, όπως είχαν γράψει από νωρίς τα «Παραπολιτικά», είχε μπει από το υπόγειο γκαράζ της εταιρίας, φτάνοντας εκεί με το αυτοκίνητο του, μάρκας NISSAN. Χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριο που δεν είχε παραδώσει μετά την απόλυση του, μπήκε στο γκαράζ και εκεί ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν εργαζόμενο. Τον ρώτησε «τι κάνεις εσύ εδώ;» με τον δράστη να του απαντά «ήρθα να λύσουμε τα προβλήματα μας, ήρθα για να ξεκαθαρίσουμε».

Ο επιστάτης, ανέβηκε στον ημιώροφο όπου εντόπισε τον Αντώνη Βλασσάκη, τον οποίο πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ. Ο Ηλίας Κουκουλάρης, προσπάθησε μάταια να τον ακινητοποιήσει με αποτέλεσμα ο δράστης να τον σκοτώσει στον ίδιο όροφο, λίγα μέτρα μακριά.

Στην συνέχεια κρατώντας την καραμπίνα στα χέρια του, ο δράστης, ανέβηκε σε άλλο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο της Μαρίας Καρνέση. Η ίδια, φαίνεται ότι είχε καταλάβει πως κάτι συμβαίνει και είχε προλάβει να κλειδώσει την πόρτα. Ο 73χρονος, πυροβόλησε την κλειδαριά παραβιάζοντας έτσι την πόρτα και μέσα στο γραφείο βρήκε την γυναίκα για την οποία επί χρόνια εργαζόταν. Την σκότωσε και αυτή εν ψυχρώ και στην συνέχεια ο δράστης, περιφερόταν στο κτίριο.

Δύο εργαζόμενες, προσπάθησαν να αποφύγουν τα χειρότερα και κλειδώθηκαν σε τουαλέτα. Τις εντόπισαν οι αστυνομικοί και τις οδήγησαν στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ. Όπως διαπιστώθηκε, δεν έφεραν τραύματα αλλά το στρες και το σοκ δεν τις άφηναν να συνέλθουν.

Οι αστυνομικοί που ήδη είχαν φτάσει στο κτίριο είδαν τους εργαζόμενους να τρέχουν αλλόφρονες να βγουν από τις εγκαταστάσεις. Μόλις έμαθαν τι συνέβαινε κάλεσαν το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνοντας για την σοβαρότητα της κατάστασης. Η ομάδα της ΕΚΑΜ που έφτασε έκανε έφοδο και τότε, ο δράστης κατέβηκε στο υπόγειο και εκεί, έδωσε τέλος στη ζωή του.

Οι τέσσερις σοροί μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο όπου οι ιατροδικαστές θα διαπιστώσουν τα τραύματα που φέρουν τα θύματα. Οι αστυνομικοί μέχρι και αυτή την ώρα, λαμβάνουν καταθέσεις από τους δεκάδες εργαζόμενους, άνω των 70, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο κτίριο σχετικά με τις συνθήκες του δολοφονικού αμόκ του 73χρονου.

Ταυτόχρονα, υπάρχει επικοινωνία με τους συγγενείς της ιδιοκτήτριας της εταιρίας προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τα αίτια που όπλισαν το χέρι του 73χρονου Άρη.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 10:11, ενημερώθηκε το κέντρο της Άμεσης Δράσης, από υπάλληλο ναυτιλιακής εταιρείας στη Γλυφάδα, ο οποίος βρισκόταν εντός των εγκαταστάσεων, για περιστατικό με πυροβολισμούς.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, της Άμεσης Δράσης, της Ο.Π.Κ.Ε., της Τροχαίας καθώς και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ στο σημείο προσήλθε ομάδα της Ε.Κ.Α.Μ. και διαπραγματευτής της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή γύρω από την εταιρεία και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, εντός του κτηρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας απεγκλωβίστηκαν δύο εργαζόμενες της εταιρείας.

Όπως διαπιστώθηκε, 70χρονος άνδρας, πρώην εργαζόμενος, εισήλθε στο κτήριο και, έχοντας στην κατοχή του καραμπίνα, πυροβόλησε τραυματίζοντας θανάσιμα τρία άτομα, τα οποία βρίσκονταν στον πρώτο όροφο του κτηρίου.

Ακολούθως, ο 70χρονος εντοπίστηκε θανάσιμα τραυματισμένος σε αποθήκη του υπογείου των εγκαταστάσεων. Δίπλα του βρέθηκε η καραμπίνα που έφερε.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα με το οποίο είχε μεταβεί στην εταιρεία ο δράστης, βρέθηκε ένα περίστροφο.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.


Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες εργαζομένων

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες των υπαλλήλων της εταιρείας στη Γλυφάδα, όπου σημειώθηκε νωρίτερα το μακελειό στη ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα.

«Toυς πυροβολισμούς τους άκουσα. Άκουσα τους δύο πρώτους πυροβολισμούς, πήγα προς τη σκάλα να δω τι γίνεται, είδα δύο παιδιά που κατέβαιναν, μου λένε είναι ο Άρης με όπλο και πυροβολεί», ανέφερε ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες και πρόσθεσε: «Και φυσικά έτρεξα προς τα έξω στον κήπο και βγήκα από την πίσω πόρτα του γκαράζ. Εγώ τον είδα να μπαίνει. Εγώ ξέρω ότι είναι συνταξιούχος, δεν ξέρω αν απολύθηκε».


Μαρτυρία: Πρόκειται για έναν παλιό υπάλληλο της εταιρείας, Αιγύπτιος στην καταγωγή

Μία εργαζόμενη ανέφερε ότι «ήμασταν στα γραφεία μας, δουλεύαμε όπως κάθε μέρα, ακούσαμε πυροβολισμούς, δεν ξέραμε τι έγινε. Εγώ είμαι στον πρώτο. Αυτό έγινε στον 2ο. Πρόκειται για έναν παλιό υπάλληλο της εταιρείας, Αιγύπτιος στην καταγωγή, ο οποίος έχει απολυθεί εδώ και καιρό, ο οποίος ήθελε προφανώς να εκδικηθεί τα αφεντικά και χτύπησε στοχευμένα αυτούς. Ένας υπάλληλος πήγε να τον ηρεμήσει και τον πλησίασε πολύ κοντά και τον πυροβόλησε και αυτόν».

Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, ο Αιγύπτιος πρώην εργαζόμενος «μπήκε με μία καραμπίνα κοντόκαννη επαναληπτική και ένα ρεβόλβερ. Εγώ τον είδα αλλά είχα κλείσει την πόρτα γιατί φοβόμουνα. Εγώ ήμουν κάτω από το γραφείο μου και μετά μπήκαν οι αστυνομικοί και μας έβγαλαν έξω. Εγώ τον είδαν πολύ λίγο και βαστούσε ένα σακβουαγιάζ».  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz31302w3r5d) Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz30y2emoe3d)


«Ήρθα για να ξεκαθαρίσουμε»

«Ήρθα για να ξεκαθαρίσουμε, ήρθα για να λύσουμε το πρόβλημά μας», είπε ο 75χρονος δράστης, ελληνοαιγυπτιακής καταγωγής, λίγο πριν ανοίξει πυρ στη ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα.


Η ιστορία της ναυτιλιακής αταιρείας European Product Carriers

Η European Navigation Inc ιδρύθηκε το 1979. Ιστορικά, ο όμιλος έχει διαχειριστεί έναν μέσο στόλο περίπου 35 πλοίων που εκτείνονται από δεξαμενόπλοια χημικών έως VLCC και εύχρηστα έως μεγάλα φορτηγά φορτηγών VLOC / Capesize. Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα έναν στόλο χωρητικότητας, περίπου 1.200.000 DWT υπό την European Product Carriers Ltd. Ο στόλος αυτή τη στιγμή αποτελείται από δύο shuttle tankers DP2 Suezmaxes που κατασκευάστηκαν το 2013 στο STX (Κορέα), τέσσερα δεξαμενόπλοια LR2 και οκτώ δεξαμενόπλοια MR, όλα κατασκευασμένα μεταξύ 2001 και το 2005 και τρία μικρά δεξαμενόπλοια για την εγχώρια ελληνική αγορά που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2004 και 2006.

Η εταιρεία σε όλη την ιστορία της ακολούθησε μια συντηρητική στρατηγική επέκτασης και έχει επί του παρόντος βιβλίο παραγγελιών για πέντε δεξαμενόπλοια MR στο STX στην Κορέα για παράδοση τέλος 2014 και αρχές 2015.

Τα κεντρικά γραφεία της European Navigation Inc. βρίσκονται στη Γλυφάδα, αλλά ο όμιλος διατηρεί επίσης γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, υπεύθυνα για όλες τις εμπορικές δραστηριότητες (κυρίως ναυλώσεις, S&P, χρηματοοικονομικά και ασφάλειες). Το γραφείο στην Αθήνα είναι υπεύθυνο για την τεχνική διαχείριση, τη λειτουργία, την ασφάλιση και το πλήρωμα. Η εταιρεία επιλέγει το πλήρωμα των πλοίων της από τη Manila Crewing Academy του ομίλου, υπό το εδραιωμένο γραφείο στη Μανίλα και το οποίο λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια.

Στα γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας απασχολείται προσωπικό 45 ατόμων, ενώ στους 350 ανέρχονται οι μισθοδοτούμενοι ναυτικοί.

Ο Σπύρος Καρνέσης είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 63,8% στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο ενεργειακή εταιρεία Ελινόιλ, η τρέχουσα αγοραία αξία της οποίας είναι στα 50,7 εκατ. ευρώ.