Άνευ προηγουμένου είναι το μακελειό που εκτυλίχθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας European Navigation Inc της οικογένειας Καρνέση στη Γλυφάδα, όπου ο 76χρονος πρώην επιστάτης δολοφόνησε εν ψυχρώ δύο από τα πρώην αφεντικά του, καθώς και έναν ακόμα ανώτερο υπάλληλο της εταιρείας, προκειμένου να πάρει εκδίκηση για την απόλυσή του. Όταν κατάλαβε ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν πλέον μια ανάσα μακριά του, έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτόνησε.

Νεκροί από τη δολοφονική μανία του δράστη έπεσαν μέσα σε λίγα λεπτά η αδελφή του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, Μαρία, 78 ετών, ο σύζυγος της αδελφής τους και διαχειριστής στην εταιρεία, Αντώνης Βλασσάκης, 80 ετών, καθώς και ο 75χρονος πρώην καπετάνιος και διευθυντής του τεχνικού τμήματος, Ηλίας Κουκουλάρης, που προσπάθησε να τον αφοπλίσει. Από θαύμα γλίτωσε η Δέσποινα Καρνέση, που, ενώ βρισκόταν στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας, ο δράστης δεν κατάφερε να την εντοπίσει.


Μακελειό στη Γλυφάδα: "Θα καθαρίσω τα αφεντικά", είπε ο Αιγύπτιος επιστάτης

Οι δεκάδες υπάλληλοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ από τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν μπροστά τους, αδυνατώντας να πιστέψουν πως ο άνθρωπος που συχνά-πυκνά εμφανιζόταν στην εταιρεία για να κάνει θελήματα των ιδιοκτητών σκότωσε εν ψυχρώ τρεις ανθρώπους και μετά αυτοκτόνησε. Όπως έγινε γνωστό, ο 76χρονος Αιγύπτιος Αντέλ ελ Μπουράι, που είχε βαφτιστεί Έλληνας και όλοι τον φώναζαν Άρη, αποτελούσε πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης της οικογένειας, καθώς ήταν ο άνθρωπος που επί 36 χρόνια είχε υπό την επίβλεψή του τόσο την επιχείρησή τους στη Γλυφάδα όσο και την παραθεριστική κατοικία τους στους Πεταλιούς, ενώ επί σειρά ετών φρόντιζε τη μητέρα των τριών αδελφών Καρνέση.

Ωστόσο, η απόλυσή του πριν από έναν χρόνο λόγω ενδοοικογενειακής παρεξήγησης τον «στοίχειωσε», ενώ το κερασάκι στην τούρτα φαίνεται πως ήταν η χθεσινή ξαφνική απομάκρυνσή του και από το μικρό διαμέρισμα που του είχε παραχωρήσει η οικογένεια Καρνέση στη Γλυφάδα. Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3mi37gqh0h)


Το χρονικό του τριπλού φονικού

Ο δράστης, οπλισμένος με μία καραμπίνα αλλά και ένα πιστόλι, χθες το πρωί, πήγε στη ναυτιλιακή εταιρεία στην οδό Φλέμινγκ στη Γλυφάδα. Με το αυτοκίνητό του, μάρκας Nissan, μπήκε στο υπόγειο πάρκινγκ χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριο που είχε ακόμη στην κατοχή του. Ανέβηκε αρχικά στο γραφείο της Μαρίας Καρνέση, από την οποία φέρεται να ζήτησε να τον προσλάβει εκ νέου, πλην όμως ακολούθησε έντονος διαπληκτισμός και η ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής τού ζήτησε να φύγει από το γραφείο της. Τότε ο δράστης κατέβηκε στο αυτοκίνητό του και πήρε την καραμπίνα. «Θα τους καθαρίσω». «Ήρθα για να ξεκαθαρίσουμε. Ήρθα για να λύσουμε τα προβλήματα. Θα καθαρίσω τα αφεντικά. Φύγε, δεν θέλω να σου κάνω κακό», ανέφερε ο μακελάρης στον πρώτο υπάλληλο που εντόπισε στο υπόγειο πάρκινγκ της εταιρείας, όταν εκείνος τον ρώτησε «τι κάνεις εδώ;».

Ο Άρης εντοπίζει αρχικά τον διαχειριστή της εταιρείας, Αντώνη Βλασσάκη, σύζυγο της Δέσποινας Καρνέση. Τον πυροβολεί στο σώμα. Ο πρώην καπετάνιος είναι ο μόνος που προσπαθεί να τον αποτρέψει. «Προσπαθεί να του μιλήσει, να τον ηρεμήσει, να τον κάνει να αφήσει το όπλο του, όμως ο ίδιος ήταν αμετανόητος. Έψαχνε να βρει τη Μαρία και τη Δέσποινα», ανέφερε στους αστυνομικούς ένας εκ των εργαζομένων της εταιρείας. Ο 75χρονος τραυματίζεται θανάσιμα στον ώμο. Εν συνεχεία ο δράστης ανεβαίνει στον δεύτερο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο της Μαρίας Καρνέση, την οποία δολοφονεί με μία σφαίρα στο κεφάλι. Από τη μανία του γλίτωσε η αδελφή της, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε διαφορετικό όροφο.

Η Δέσποινα Καρνέση ώρες μετά το μακελειό καθόταν αμίλητη στο πεζοδρόμιο της Φλέμινγκ, μη μπορώντας να πιστέψει ότι μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας έχασε τον σύζυγό της και την αδελφή της με τον πλέον τραγικό τρόπο. Μιλώντας στην «Απογευματινή», ο γαμπρός του άτυχου Ηλία Κουκουλάρη ανέφερε: «Μας είπαν πως ο Ηλίας προσπάθησε να τον ηρεμήσει και να τον αφοπλίσει. Είχε ήδη σκοτώσει τον έναν άνδρα (σ.σ. Αντώνης Βλασσάκης). Δεν τα κατάφερε όμως και προσπάθησε μετά να διαφύγει. Τότε ο δράστης τον πυροβόλησε πισώπλατα και τον σκότωσε. Ήταν ο μόνος που προσπάθησε να τον αφοπλίσει».

Μόλις σημειώθηκαν οι δύο πρώτες δολοφονίες, εργαζόμενοι κάλεσαν το «100». Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που έφτασαν πρώτοι στο σημείο βοήθησαν ώστε να βγουν οι τρομαγμένοι εργαζόμενοι, ενημερώνοντας το κέντρο επιχειρήσεων για την κρισιμότητα της κατάστασης. Ειδικός διαπραγματευτής και ομάδα της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) έφτασαν στον τόπο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο 76χρονος είχε ήδη δολοφονήσει και την ιδιοκτήτρια. Σχεδόν ταυτόχρονα με την έφοδο των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., ο δράστης, που βρισκόταν στο υπόγειο και πιθανότατα αναζητούσε τρόπους για να διαφύγει, αντιλήφθηκε ότι δεν υπάρχει διέξοδος και στρέφοντας το όπλο στο κεφάλι του αυτοπυροβολήθηκε.

Το πρώτο περιστατικό going postal στην Ελλάδα

Ήρθε λίγο καθυστερημένα στην Ελλάδα το φαινόμενο going postal, σύμφωνα με τον δρα Εγκληματολογίας, ποινικολόγο Παναγιώτη Παπαϊωάννου (φωτό), με αφορμή το μακελειό στη ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα. Σε μια ανάρτησή του στο Facebook ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου αναφέρει: «Η δυστοπική ελληνική καθημερινότητα υποδέχεται την πρώτη περίπτωση πολλαπλής ανθρωποκτονίας τύπου going postal σε εργασιακό χώρο». Τι είναι αυτό; Going postal, στην αμερικανική εγκληματολογική αργκό, είναι ο όρος με τον οποίο περιγράφονται τα εγκλήματα στα οποία οι δράστες «σε ένα και μόνο βίαιο ξέσπασμα σκοτώνουν τουλάχιστον τρία άτομα» στον χώρο εργασίας και -σε αρκετές περιπτώσεις- μετά αυτοκτονούν». Όπως εξηγεί στην «Απογευματινή» ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου, ο όρος επικράτησε το 1986. Στις 20 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, ο Πάτρικ Σέριλ, ταχυδρόμος στην Οκλαχόμα, πήγε στη δουλειά του με δύο ημιαυτόματα και 100 γεμιστήρες. Σκότωσε 14 συναδέλφους του και τραυμάτισε 6. Την προηγούμενη ημέρα είχε δεχτεί έντονη παρατήρηση από τον προϊστάμενό του και φοβήθηκε ότι θα απολυθεί. Τραγική ειρωνεία: ο προϊστάμενος που του έκανε την παρατήρηση, την ημέρα του μακελειού πήγε στη δουλειά αργοπορημένος και γλίτωσε από τη μανία του δράστη. Ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου προειδοποιεί: «Είμαστε με υψηλά ποσοστά ανεργίας, με απόλυτη ανασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον, κανένα παραδοσιακό εργασιακό δικαίωμα δεν έχει μείνει ανέπαφο».


Η ανακοίνωση του Σπ. Καρνέση

Ανακοίνωση για την τριπλή δολοφονία εξέδωσε χθες το απόγευμα ο εφοπλιστής Σπύρος Καρνέσης: «Η οικογένειά μου και εγώ δηλώνουμε βαθύτατα συντετριμμένοι από το τραγικό και αναπάντεχο γεγονός που έπληξε την οικογένειά μας και οδήγησε στην απώλεια της αδελφής μου Μαρίας, του γαμπρού μου Αντώνη Βλασσάκη και του συνεργάτη μας Ηλία Κουκουλάρη. Η ανείπωτη θλίψη των στιγμών επιβάλλει τον ελάχιστο σεβασμό στον πόνο και το πένθος των οικογενειών μας. Παρακαλούμε να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».