O Καραβέλας της Siemens έγινε ξενοδόχος
Ερωτήματα για τη μετατροπή των δεσμευμένων επαύλεων της Αντίπαρου σε ξενώνα
Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Την επιστροφή της στον χώρο των επιχειρήσεων αποφάσισε η οικογένεια του Χρήστου Καραβέλα, πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens Ηellas, ο οποίος συνεχίζει να διαφεύγει στο εξωτερικό κατηγορούμενος για εμπλοκή στην υπόθεση με τα «μαύρα» ταμεία της γνωστής γερμανικής εταιρείας.
Ο λόγος για τη δραστηριοποίηση της συζύγου και της κόρης του πρώην ισχυρού άνδρα της ελληνικής Siemens στον τομέα του τουρισμού, με τη λειτουργία ξενοδοχείου στην Αντίπαρο από το καλοκαίρι. Δεν προχώρησαν, βέβαια, στην ανοικοδόμηση συγκροτήματος, αλλά μετέτρεψαν τις δύο επαύλεις της οικογενείας σε τουριστικά καταλύματα.
Μάλιστα, η Μάρθα Δημητριάδου-Καραβέλα και η νεαρή Χρυσάνθη-Βαλεντίνη (που εμφανίζονται ξεχωριστά ως ιδιοκτήτριες των δύο κτισμάτων) ζήτησαν και έλαβαν από τον ΕΟΤ το ειδικό σήμα λειτουργίας, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης από ενδιαφερόμενους παραθεριστές του όμορφου νησιού των Κυκλάδων. «Είναι δύο όμορφα κτίσματα σε μια τοποθεσία ιδιαίτερου κάλλους, το Ακρωτηράκι, στην περιοχή του Απαντήματος, με παραλία σχεδόν ιδιωτική, την οποία προσεγγίζουν κάθε καλοκαίρι και σκάφη για τις βουτιές των ιδιοκτητών τους», αναφέρει πηγή από την Αντίπαρο.
Το γεγονός αυτό, ωστόσο, προκαλεί εύλογα ερωτήματα, καθώς ήδη από το 2009 η Αρχή για το ξέπλυμα του «βρώμικου» χρήματος, σε συνεργασία με τον 4ο ειδικό ανακριτή, έχει προχωρήσει στη δέσμευση των ακινήτων ή των κτημάτων του Χρήστου Καραβέλα σε Εκάλη, Αντίπαρο, Πάρο, Σαντορίνη, Αράχωβα και Μύκονο, ενώ είχαν σταλεί και σχετικές επιστολές στα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία. Η κίνηση αυτή, πάντως, της οικογένειας Καραβέλα θεωρούνταν αναμενόμενη στο νησί, καθώς, όπως συζητείται μεταξύ των ντόπιων, τόσο η 68 ετών οφθαλμίατρος Μάρθα όσο και η 31χρονη Χρυσάνθη-Βαλεντίνη βρίσκονται στην Αθήνα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και αποφεύγουν να ταξιδέψουν στις Κυκλάδες, θέλοντας, όπως αναφέρουν πρόσωπα που τους γνωρίζουν, να μένουν μακριά από τοποθεσίες που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να ξεχάσουν τις δυσάρεστες μνήμες του 2009, όταν συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στις Φυλακές Κορυδαλλού.
Τον Ιούνιο του 2009, μετά τη διαφυγή στο εξωτερικό του Χρήστου Καραβέλα, ο 4ος ειδικός ανακριτής της Αθήνας, Νίκος Ζαγοριανός, προχώρησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος μελών της οικογένειας του κατηγορουμένου και πιο συγκεκριμένα της συζύγου του και των τριών από τα τέσσερα παιδιά του (Χρυσάνθη-Βαλεντίνη, Αλεξία και Φοίβη), καθώς εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι σε λογαριασμό του κ. Καραβέλα.
Με ένα σακίδιο στην πλάτη, η 25χρονη τότε Χρυσάνθη Καραβέλα, που σπούδαζε στο Παρίσι, προσήλθε στο γραφείο του ανακριτή. Οπως έγραψαν τότε οι εφημερίδες, έπειτα από πολύωρη κατάθεσή της και παρόλο που ήταν ταλαιπωρημένη, έμοιαζε απίστευτα δυνατή και πάνω απ όλα αξιοπρεπής. Δε χαμήλωσε ούτε για μία στιγμή το κεφάλι της και κοιτούσε κατάματα όποιον έστρεφε το βλέμμα του προς εκείνη. Στις δύο τα ξημερώματα, η σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα και η μεγαλύτερή του κόρη, Χρυσάνθη, επιβιβάστηκαν χωρίς χειροπέδες σε συμβατικό αυτοκίνητο της Ασφάλειας, συνοδευόμενες από γυναίκες αστυνομικούς.
Οι δύο μικρότερες αδερφές, Φοίβη και Αλεξία, με ψυχραιμία έβλεπαν το αυτοκίνητο που μετέφερε τη μάνα και την αδερφή τους να απομακρύνεται, με τελικό προορισμό τις Φυλακές Κορυδαλλού.
Περιοριστικοί όροι στις αποφυλακίσεις
Η Μάρθα και η Χρυσάνθη-Βαλεντίνη Καραβέλα αποφυλακίστηκαν από τον Κορυδαλλό, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που διέταξε στις 9 Ιουλίου την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με το βούλευμα (αριθμός 2162/09), η νεαρή Χρυσάνθη-Βαλεντίνη αποφυλακίστηκε με την επιβολή των περιοριστικών όρων της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθώς και χρηματικής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ. Το βούλευμα ανέφερε ότι δεν προέβη σε καμία ενέργεια για να διευκολύνει τη φυγή της.
Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε μετά από πολλά χρόνια η ανάκριση για το σκάνδαλο της Siemens, σύμφωνα με την οποία προέκυψαν συμπληρωματικές κατηγορίες σε βάρος του Χρήστου Καραβέλα και του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Βάσει δικαστικών πηγών, τα εντάλματα σύλληψης είναι τυπικού χαρακτήρα, καθώς για την εν λόγω υπόθεση ο Καραβέλας έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια, ενώ ο Μιχάλης Χριστοφοράκος συνελήφθη στη Γερμανία και αποφασίστηκε να μην εκδοθεί στην Ελλάδα.