«Το περνάω ως ένα κακό όνειρο που όταν ξύπνησα είχα μώλωπες, εγκαύματα και κάκωση στο δεξί γόνατο», ήταν τα συγκλονιστικά λόγια που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το δυστύχημα των Τεμπών, ο Ανδρέας Αλικανιώτης, σπουδαστής της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας που επέβαινε στη μοιραία αμαξοστοιχία και κατάφερε να σώσει πολλούς επιβάτες.

Καταθέτοντας στην Επιτροπή, εξέφρασε την ελπίδα, κάποια στιγμή να αποδοθούν σωστά οι ευθύνες, λέγοντας ότι «αυτό το οφείλουμε στους ανθρώπους και στους γονείς που πήραν πίσω στάχτη ή σακούλα τα αγαπημένα τους πρόσωπα».


«Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω εγώ για τις ευθύνες»

Απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Κωνσταντίνου Φλώρου, για το ποιοι ευθύνονται κατά τη γνώμη του, είπε: «Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω εγώ για τις ευθύνες. Δεν είναι ούτε ένας, ούτε δυο, ούτε ανθρώπινο λάθος της στιγμής».

Επίσης,επικαλούμενος τις σπουδές του ως ναυτικός και μηχανικός, διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα σύστημα που να ανιχνεύει αν τα δύο τρένα κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή,όταν όλοι ξέρουμε ότι η ασφάλεια είναι το Α και το Ω».

Ο 22χρονος σπουδαστής που έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις για την αυταπάρνηση που επέδειξε διασώζοντας περί τους 10 συνεπιβάτες του, κυρίως στο δεύτερο βαγόνι που επέβαινε, είπε ότι αν και έχει συνέλθει από το μεγάλο σοκ,ίσως ακόμη να μην έχει συνειδητοποιήσει τι έγινε και πως σε μια στιγμή «φλέρταρε» με τον θάνατο.

Κύκλοι της ΝΔ, πάντως, σχολίαζαν αρνητικά την ειρωνική -όπως έλεγαν-διάθεση με την οποία ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, ρώτησε τον μάρτυρα, σχετικά με την εικόνα που ανέβασε στα σόσιαλ μίντια με την τούρτα που του πήρε μητέρα του και είχε ένα σχέδιο με τρένο και την φράση «σήμερα ξαναγεννήθηκες».

*Διαβάστε εδώ: Αγοραστός στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη: Ασκώ το δικαίωμα σιωπής