Οι αγρότες έρχονται στην Αθήνα  την Τρίτη με 200 τρακτέρ και κλείνουν δρόμους, λιμάνια και τελωνεία. Οι αγρότες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την μέχρι στιγμής προσέγγισή τους από την κυβέρνηση και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο παρά το «όχι» που εισέπραξαν κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Όχι με τα τρακτέρ στην Αθήνα», διαμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά η απάντηση των αγροτών ήταν «εμείς θα έρθουμε».

Διαβάστε επίσης: Νέα μπλόκα των αγροτών σε Λάρισα και Καρδίτσα - Σήκωσαν φαναράκια στον ουρανό στον Ε65

Στην Αθήνα με τα τρακτέρ οι αγρότες

 «Εμείς θα έρθουμε», απάντησαν οι αγρότες και η σύσκεψη στο υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης για τον σχεδιασμό του συλλαλητηρίου την Τρίτη στην Αθήνα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

 «Την Τρίτη θα ξεκινήσουμε με τρακτέρ με λεωφορεία και με αυτοκίνητα και θα κάνουμε κάθοδο στην Αθήνα σε αυτό το μεγάλο συλλαλητήριο», είπε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας.

 «Θέλουμε να πάμε ειρηνικά να κάνουμε το συλλαλητήριο μας και να σηκωθούμε να φύγουμε όμορφα και ωραία», είπε ο πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος.

Το ραντεβού των αγροτών μάλιστα για τη μεγάλη κάθοδο στην Αθήνα ορίστηκε στην Αλαμάνα.

Η μεγάλη «απόβαση»

Παράλληλα με τις ετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, οι κινητοποιήσεις των αγροτών κλιμακώνονται.

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους αγρότες της Αγιάς έχουν αποκλείσει με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα το κέντρο της πόλης και έβαλαν φωτιά σε άχυρα για να διαμαρτυρηθούν για τα αδιάθετα προϊόντα.

Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας για μια ακόμη φορά συγκεντρωθήκαν έξω από την πόλη του Αγρίνιου και έκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό.

Στην Καστοριά, αγρότες σκόρπισαν κοπριά στο κτίριο της Περιφέρειας.

 «Προτάσσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης που συνάντησε εκπροσώπους αγροτών στο Ηράκλειο.

 «Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση μόνο με μέτρα που στόχο έχουν να γυρίσουν τα τρακτέρ πίσω».

Οι αγρότες σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, χωρίς διακοπή, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.


Το σχέδιο των αγροτών για μαζική «απόβαση» με τα τρακτέρ στην Αθήνα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα θα γίνει από Ημαθία στο μπλόκο στην Αλεξάνδρειας και Πιερία στο μπλόκο Κολινδρού όπου φορτηγά θα μεταφέρουν τρακτέρ μέχρι Αταλάντη ενώ θα γίνει και ναύλωση λεωφορείων από:

-Λάρισα (Πλατύκαμπος)

-Καρδίτσα Ε65

-Τρίκαλα

-Βόλος (Αλμυρός)

-Στεφανοβίκειο

Πούλμαν και ΙΧ θα ξεκινήσουν από Μουδανιά (κόμβος Πορταριάς), από Γιαννιτσά Κιλκίς (μπλόκο Ευζώνων), από Θεσσαλονίκη (Δερβένι και Επανομή), από Σέρρες (μπλόκο Στρυμονικού) και από Έβρο.

Σκέψεις για αποκλεισμό των λιμανιών της Πάτρας και του Αιγίου από αγρότες της Αχαΐας

Στο Αίγιο οι αγρότες σκέφτονται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του λιμανιού της Αχαΐας και της Πάτρας ενώ παράλληλα ετοιμάζουν την κάθοδό τους στην Αθήνα, δίνοντας ραντεβού στην Ομόνοια στις 5 το απόγευμα.

Τι θα κάνουν σε μπλόκο της Αστυνομίας

Το απόγευμα της Τρίτης, στις 18:30, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο και με τρακτέρ, στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, είπε ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Επιτροπής Αγροτών-Μπλόκοι Πλατυκάμπου μιλώντας στο ACTION24.

«Θα έρθουμε συντεταγμένα. Θα κάνουμε το συλλαλητήριο μας. Θα παραμείνουν τα τρακτέρ ένα βράδυ και θα φύγουμε και πάλι συντεταγμένα. Θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα και τα αιτήματά μας» είπε ο κ. Μαρούδας.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση δεν επιτρέψει την έλευση των τρακτέρ στην Αθήνα, απαντήσε ότι εκεί που θα είναι το μπλόκο της Αστυνομίας θα παραμείνουν τα τρακτέρ και θα κάνουμε ένα ωραίο μπλόκο.

Επιχειρώντας να προσδιορίσει τον αριθμό των τρακτέρ που θα κατέβουν στην Αθήνα, είπε πως δεν θα είναι 500, αλλά διαχειρίσιμος για να μπει στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει μπλόκο στα τρακτέρ αν επιχειρήσουν μαζική κάθοδο στην Αθήνα.