Την κάθοδό τους με τα τρακτέρ στην Αθήνα άρχισαν οι αγρότες, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, αύριο το απόγευμα, στο Σύνταγμα.

Τα τρακτέρ που συνοδεία της Αστυνομίας ξεκίνησαν από τη Θεσσαλία και την Φθιώτιδα θα διανυκτερεύσουν στο Κάστρο της Βοιωτίας για να συνεχίσουν αύριο το πρωί το ταξίδι τους για την Αθήνα.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι με τρακτέρ από τη Λάρισα και το Βόλο συναντήθηκαν στο ύψος της Ανθήλης στη Λαμία με συναδέλφους τους από την Καρδίτσα και μαζί με τρακτέρ που προστέθηκαν από την Φθιώτιδα ξεκίνησαν το ταξίδι τους για το Κάστρο της Βοιωτίας. Μετά την Αταλάντη όπου προστέθηκαν άλλα 10 τρακτέρ, πάνω από 80 τρακτέρ έφτασαν στο Κάστρο της Βοιωτίας και μαζί τους, αρκετά, γεωργικά μηχανήματα και φορτηγά γεμάτα με ζωοτροφές, όπως επίσης και αγροτικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πρωί της Τρίτης αναμένεται να προστεθούν πάνω από 30 τρακτέρ από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας ενώ στο Σχηματάρι θα προστεθούν άλλα 15 τρακτέρ από την Εύβοια. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα τρακτέρ να ενισχυθούν περισσότερο από διάφορα σημεία είτε από την Θήβα, είτε από περιοχές της Αττικής.

Επίσης, δεκάδες λεωφορεία θα μεταφέρουν αγρότες και κτηνοτρόφους στην Αθήνα. Περισσότερα από 20 λεωφορεία αναμένεται να ξεκινήσουν μόνο από την Φθιώτιδα, αλλά και από το Δομοκό και την Καρδίτσα. Σύμφωνα με τους οργανωτές από την Φθιώτιδα θα μετακινηθούν στην Αθήνα 800 περίπου αγρότες και κτηνοτρόφοι, ενώ 5 λεωφορεία θα ταξιδέψουν από την Καρδίτσα προς την Αθήνα και 2 λεωφορεία από την περιοχή του Δομοκού.

Περίπου στις 11 με 12 το μεσημέρι της Τρίτης (20/2) αναμένεται να φτάσουν στα διόδια των Αφιδνών όπου θα τους σταματήσει η Αστυνομία προκειμένου να μπουν συντεταγμένα στο κέντρο της Αθήνας. Αντίστοιχα μέτρα θα υπάρχουν και στα Μέγαρα, για τους αγρότες της Πελοποννήσου.

Περιπολικά θα συνοδεύουν τα τρακτέρ - Πώς θα φτάσουν στο Σύνταγμα

Την ίδια ώρα σε επιφυλακή βρίσκονται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, οι αγρότες από τη βόρεια Ελλάδα θα μπουν αύριο συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στα διόδια των Αφιδνών. Την ίδια ώρα θα φτάσουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, επίσης συνοδεία αστυνομικών, στα διόδια της Ελευσίνας. Οι αγρότες θα περάσουν από τη Λεωφόρο Αθηνών, θα κατευθυνθούν συντεταγμένα προς την Ομόνοια και από εκεί πιθανόν μέσω Πανεπιστημίου θα κινηθούν προς το Σύνταγμα, υπό ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα λεωφορεία με τα οποία θα καταφτάσουν οι αγρότες θα σταθμεύσουν στο ΟΑΚΑ και από εκεί οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα θα κινηθούν με τον Ηλεκτρικό προς το κέντρο της Αθήνας.



Τα τρακτέρ από τη Λεωφόρο Αθηνών θα μπουν στην οδό Αχιλλέως και από εκεί θα φθάσουν στην Πλατεία Καραϊσκάκη.



Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας, και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φτάσουν στο Σύνταγμα.



Τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήν

Οι αγρότες από Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα θα κατευθυνθούν προς Αφίδνες και από την Πελοπόννησο προς τα διόδια Ελευσίνας. Από εκεί με συνοδεία περιπολικών θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς το κέντρο της Αθήνας.


Δείτε τον χάρτη με τις αυριανές τροποποιήσεις στην Αθήνα


Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

Αναφορικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, από αύριο το μεσημέρι προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας θα ισχύσει κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα και συγκεκριμένα στο τμήμα Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη.

Τα τρακτέρ Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Ακολούθως, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

Η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη. Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

«Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω», δηλώνει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει κάτι παραπάνω στους αγρότες, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει πλέον δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω παροχές. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των συντακτών, όσο και ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο STAR, τόνισαν ότι «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες», στέλνοντας σαφές μήνυμα ενόψει του αυριανού συλλαλητηρίου.

«Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς. Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους. Αλλά, δεν σταματάει αυτή η συζήτηση τώρα. Δεν σημαίνει -και θα το ξαναπώ- επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, ουφ, θα εκπνεύσουμε με ανακούφιση έναν στεναγμό και μετά θα πάμε παραπέρα. Όχι, υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.